Groentensprokkels week 44

Beste abonnee,

De bladeren dwarrelen ondertussen massaal naar beneden. Dit is de tijd van het jaar om meer naar binnen te gaan. Tijd voor reflectie, voor studie, om samen te komen en elkaar te inspireren, elkaar te vinden, te groeien en om verandering te maken.

Afgelopen maandag organiseerde Bioforum bij ons een netwerkdag rond samenwerking in de korte keten. Een grote opkomst zo bleek, met ruim 30 aanwezigen, allen actief in de biologische landbouw.
Bioboeren op zoek naar samenwerkingsvormen binnen hun regio, het zit meer en meer in de lift. Want waarom zou je op je eentje blijven werken als er tal van anderen zijn die met iets gelijkaardigs bezig zijn en je de krachten kunt bundelen?
Zo ontstaan regionale netwerken met een breder assortiment.
Denk maar aan Bio Van Bij Ons waarbij verschillende fruit-en groenteboeren hun producten laten verwerken tot confituren, sappen, siropen, enz.. .
Ook wij hebben met De Vroente sinds jaar en dag een samenwerkings-vorm waarbij we met 3 biologische tuinbouwbedrijven de handen in elkaar slaan. De Zonnekouter, De Kollebloem en Ourobouros liggen binnen een straal van 35 km van elkaar en hebben elk een abonnementensysteem gecombineerd met winkel of markt.
We maken met de 3 bedrijven een gezamenlijk teeltplan en prijsafspraken waarbij we afzet voorzien voor elkaar. Op die manier ontstaat een breed en gevarieerd gamma aan lokaal geteelde biogroenten waarmee we onze abonnementen kunnen vullen.
Dat betekent minder tussenhandel, minder voedselkilometers, een optimale versheid en een eerlijke prijs voor de boer.

Ook u kunt als klant met ons samenwerken door onze vennootschap financieel te ondersteunen. Zo tekent u voor een duurzame en gezonde landbouw en helpt u mee met de toekomst van De Zonnekouter.
We zijn reeds op goeie weg met 46 C- aandeelhouders (aandelen A zijn van de oprichters, aandelen B voor de nieuwe medewerkers, aandelen C voor de klanten-sympathisanten die niet in het bedrijf werken), goed voor 152 aandelen van de vooropgestelde 200!

Kleurrijke groeten,
Katrien

Samenstelling pakket

De knolselder op de Kollebloem niet zo goed gelukt dit jaar. Je krijgt ze dus in alle maten en gewichten, van mini tot medium…

Klein: andijvie, veldsla, venkel van de Zonnekouter, spitkool, rapen, knolselder van de Kollebloem, geel/groene paprika van ‘t Landhuis
Groot: wortelen oxhella, kropsla, veldsla, prei, groene selder van de Zonnekouter, rode biet, spitskool, knolselder van de Kollebloem, rammenas van Ourobouros
Gemengd: veldsla, prei van de Zonnekouter, koolrabi, knolselder van de Kollebloem, appel elstar van Van Eykeren; clementines (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar/jonagored/santana van Van Eykeren; pompelmoes (It), clementines (Es) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de haverzemelenbrood; 3de brood
Aardappelen: volgende levering op 7/11

Recepten

Rammenassalade
Nodig: 1 rammenas van ongeveer 200 g, 1 el.gehakte walnoten; 4 els olijfolie, 1 kl. balsamicoazijn, versgemalen zwarte peper en zout
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Gebonden knolseldersoep
Nodig: 150-250g geschilde knolselder in 1 cm dikke plakken, ¾ l water, 10 korianderzaadjes; 20-30g boter, 40g meel; ½ e.l. oregano of 1 t.l. piment, 1 e.l. gesnipperd selderijblad, 2 e.l. room of villi
Kook de knolselderschijven gaar in water + koriander + de mooiste knolselderschillen (10-15 min). Haal de schijven uit het water en zeef de bouillon.
Maak met boter, meel en de bouillon een witte ragoutsoep (zoals je een witte saus maakt, maar dan dunner); snij de knolselder in kleine dobbelsteentjes en voeg ze bij de soep. Breng op smaak met kruiden en room.

Wortelmengeling met saffraansaus
Nodig: 2 wortelen, ½ pastinaak, ½ knolselderij, 2dl melk, 1 e.l. arrowroot of maïzena, snuifje tijm, 3 draadjes saffraan (of ½ k.l. geelwortel), peper, zout
Snij de groenten in dobbelsteentjes en stoom ze gaar. Los de maïzena op in wat melk. Breng de overige melk aan de kook met de saffraan. Voeg de opgeloste maïzena toe en laat enkele tellen koken tot de saus dikt. Breng op smaak, en roer de groenten erdoor.