Groentensprokkels week 4 2015

Beste abonnee,
We zijn nu half januari voorbij en het wordt steeds moeilijker een gevarieerd aanbod te voorzien in onze pakketten en in de winkel. Onze eigen voorraden beginnen te slinken en ook het aanbod binnen de Vroente neemt af. De voorraad van verschillende wortelgroenten (knolselder en pastinaak) was al niet zo groot door minder goede oogsten. Het witlof is ook geen goed voorjaar beschoren: door het natte teeltseizoen vorig jaar zijn de witlofwortels niet goed afgerijpt, en dus vatbaarder voor Sclerotiniaschimmel, wat voor veel rot in de kropjes zorgt, en veel oogstverlies. Jammer voor de consumenten, maar nog lastiger voor de witlofboeren die er van moeten leven!
Je zal dus merken dat de komende maanden de groenten steeds van verder zullen worden aangevoerd om jullie toch van de nodige variatie te kunnen voorzien. Het is dan ook niet voor niets dat het winter is en dat er in verschillende culturen nog steeds een vasten-periode gehouden wordt in het vroege voorjaar. Vroeger hadden mensen gewoon geen keuze en moesten ze wel.
Maar ondertussen dromen wij al wel van een komende lente en zomer. Zo is hier afgelopen week een nieuwe jaaropleiding natuurlijk imkeren gestart. Een vrolijke bende enthousiaste en bezorgde burgers die begaan zijn met de problematiek rond de bijen en er graag alles over willen leren om het zelf anders, op een natuurlijke manier, te doen.
Donderdagavond proefden we van Dirk Demuynck zijn verhalen over zomerse zon en corrupte maffia én van zijn olijfoliën. Even vergaten we de koude buiten en waanden we onze in het Siciliaanse binnenland midden tussen de olijfboomgaarden.
Ondertussen groeit ook stilaan de goesting om meer van zulke activiteiten op onze boerderij te laten doorgaan. Mensen samen brengen, gewoon voor de gezelligheid, om iets inhoudelijks uit te denken, muziek maken of beluisteren, samen koken en leren van elkaar, … of nog zoveel anders dat een meerwaarde kan betekenen. Helaas ontbreekt het ons vijven aan de nodige energie en tijd om hier voluit aan te trekken; boeren is immers al een meer dan voltijdse bezigheid! Bovendien zou het ook een meerwaarde zijn als mensen van buiten de boerderij dit mee richting zouden willen geven. En misschien heeft iemand van jullie wel schitterende ideeën die hier verder kunnen groeien…. We horen het graag!

Eet smakelijk,
Lien

 

Kookcursus op de Zonnekouter: Verrassend koken met volle granen met Peter Vandermeersch (De Zonnekeuken)

zat, 07/02/2015 – 10:00 – 13:00

We werken zowel met glutenvrije producten zoals boekweit, quinoa en gierst, als met glutenrijke granen als tarwe, rogge en gerst. We maken een greep uit de vele mogelijkheden, van granensalade, platte koekjes, verrassende pannenkoekjes en ovenschotels tot puree en granensoep.
Standaardprijs: € 22,00; Sociale prijs: € 15,00; Reductieprijs: € 19,00
Inschrijven via www.vormingplusgent-eeklo.be
Er is nog 1 plaats vrij: ‘t is voor de rappe!

Samenstelling pakket

Klein: prei, spruiten van de Zonnekouter, rode kool, wortelen van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; pastinaak via Biofresh
Groot: prei, spruiten, veldsla van de Zonnekouter, rode kool, wortelen van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; pastinaak, champignons via Biofresh
Gemengd: prei van de Zonnekouter, rode kool van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; pastinaak via Biofresh van de Zonnekouter, appel jonagored van Van Eykeren; clementines (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer Conference van Ter Linde; clementines (Es), kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste brood; 2de brood; 3de brood
Aardappelen: volgende levering op 13/2

Recepten

Pastinaaksoep

Nodig: 1 grote pastinaak, 150g pompoen, 2 takjes selderij, 1 ui, look, 1dl melk, laurier, tijm, bouillon
Snij de groenten en kook ze gaar in een weinig water met de look en de kruiden. Voeg de bouillon toe met voldoende heet water en pureer. Voeg melk toe en laat goed warm worden (niet meer koken).

Pastinaakpuree 

Nodig: 400g pastinaak, 2 ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 1 e.l. gehakte peterselie, zout
Schrob de pastinaak schoon en snij in plakjes. Snij de ui, en fruit ze in olie. Voeg de pastinaak toe en laat in een bodempje water gaarstoven. Voeg zout en melk toe, pureer en bestrooi met peterselie.
Voor pastinaaksoufflé: voeg 4 stijfgeklopte eiwitten, 80g gemalen gruyère en 1 ei toe, en plaats 30 min in de oven op 200°C.