Groentensprokkels week 36

Volgende week zondag 15 september BOERDERIJFEEST op de Zonnekouter.

En we hebben eigenlijk ook wel echt iets te vieren!

Een hele tijd geleden, bij ’t begin van een nieuw millenium, hebben wij samen met enkele collega’s en vrienden vzw Land-in-zicht opgericht, met de bedoeling om grond vrij te kopen voor de biolandbouw. Met als eerste pilootproject 4 ha land in Machelen-aan-de-Leie, om de opstart van een eigen biologisch-dynamische boerderij – de Zonnekouter- mogelijk te maken.
We zijn 13 jaar, 44 leners, veel vertrouwen, 57 kleine en grote schenkers, 11 boerderij-feesten, 6 klus- en bouwweekjes, 2 landbouwgrond-acties, 5 benefiet-folkfestivals in ’t Ey in Belsele, ettelijke conferenties, kookcursussen, klasbezoeken, rondleidingen…. verder; en de 4 ha land zijn eindelijk vrij van leningen en schulden!
Dankzij al die grote en vele kleine financiële bijdragen, en ook die van hopen vrijwilligers die graag voor ons project klaarstonden: muzikanten, klussers, afwassers, koks, acteurs, vertellers, …. Alleen hadden we het niet gekund, de moed en de energie er niet meer voor gehad, het niet aangedurfd om te blijven vragen. We kunnen daar alleen maar dankbaar voor zijn, om te mogen ervaren hoe je samen met en dankzij anderen een stukje nieuwe toekomst kan vormgeven.
De Zonnekouter is ondertussen uitgegroeid tot een mooi project waar heel wat fijne mensen mee aan gebouwd en gewerkt hebben (en nog altijd werken!), waar we nu (samen met de Vroenteboerderijen De Kollebloem en Ourobouros) biologisch-dynamische groenten telen voor rechtstreekse verkoop aan een duizendtal klanten.
Die 4 ha vrije grond geven onze boerderij een stevige, duurzame basis voor al haar verdere ontwikkelingen.

In 2012 hebben we dan samen met de Kollebloem (waar ook al grond vrijgekocht werd), de Stichting Land-in-zicht opgericht, die als een goede rentmeester de vrijgekochte biologische landbouwgronden zal beheren. Vzw Land-in-zicht blijft daarnaast bestaan als vereniging voor concrete actie (fondsenwerving voor nieuwe projecten) en bewustmaking rond de grondproblematiek.

Sinds enkele jaren wordt (door een samenwerkingsverband van Landwijzer met het CSA-netwerk, vzw Land-in-zicht en CDO UGent) ook de basis gelegd voor de opstart van een biogrondfonds in Vlaanderen: een coöperatief fonds dat met investeringsgeld gronden zal aankopen om daarna te verpachten aan biologische landbouwers. Zo’n fonds kan een grote ondersteuning geven aan jonge opstartende, overnemende of samenwerkende boeren, en een impuls geven aan de broodnodige ontwikkeling en groei van de biolandbouw in Vlaanderen. Dankzij de kracht van de consument (die we hier ook al mochten ervaren!).
Je zult er nog van horen in de nabije toekomst!

Nu kijken we hier op de Zonnekouter zo langzamerhand uit naar grond erbij: om in de toekomst te kunnen uitgroeien van een gezinsbedrijf naar een groter geheel is het immers nodig dat het landbouwbedrijf in oppervlakte uitbreidt. We kijken uit naar mogelijkheden, en houden u op de hoogte….

Maar eerst allemaal welkom op ons boerderijfeest!

Vergeet niet tijdig in te schrijven voor het eten, nu is er nog plaats!

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, pompoen, courgette, tomaten, sla, venkel van de Zonnekouter, Chinese kool van de Kollebloem
Groot: wortelen, pompoen, paprika, courgette, tomaten, sla van de Zonnekouter, Chinese kool, boontjes van de Kollebloem
Gemengd: wortelen, roodlof, pompoen, tomaten van de Zonnekouter, blauwe bes van O’bio, peer Williams, nectarine via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’bio, peer Williams, druif Cardinal, nectarine via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de 8-granenbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 13/9

Recepten

Pompoensoep met roodlof en tarwekorrels (receptje uit een kookles met Mireille)
Nodig: 125 g hele tarwekorrels (of gerstvlokken of havervlokkken), 4-5 eetl olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 6 bladen salie (in reepjes gesneden), 500 g pompoen in blokjes, 1,5 l groentebouillon, 150 g roodlof of witlof, zout en peper, flinters oude kaas
Tarwekorrels (havervlokken of gerstvlokken) 10 à 12 uur weken in koud water. In een grote soeppan de olie verwarmen en de geperste knoflook geurig meebakken. Ui en salie 8 min zachtjes meebakken, uitgelekte tarwe eveneens even meebakken. Pompoen toevoegen en al omscheppend zachtjes bakken. Na ca 10 min bouillon erbij gieten en de soep zachtjes gaar laten koken. Roodlof in fijne reepjes snijden en 3-4 min zachtjes laten meekoken. Soep op smaak brengen met peper en zout. Lekker met flinters oude kaas.
Chinese koolsalade : gebruik hiervoor het botergele malse deel van de kool.
Maak een vinaigrettesaus, en meng hierin gesnipperde ui of paprika. Snijd het binnenste van de kool overdwars in smalle reepjes, en meng ze in de vinaigrette. Dien meteen op.
Meer geschikt voor kinderen wordt het als je vinaigrette maakt met citroensap in plaats van azijn, en de ui of paprika vervangt door fijngeraspte wortel.
Smakelijk! An