Groentensprokkels week 36 2014

Beste abonnee,

Alle hens aan dek! Het is weer zover. Ons (bijna) jaarlijks boerderijfeest! Er wordt de laatste tijd haast over niets anders meer gesproken.
De voorbereidingen werden getroffen: veel geregel en overleg, de taken verdeeld, bestellingen geplaatst, flyer en folder gemaakt, vrijwilligers opgetrommeld om alles in goede banen te leiden en zo veel meer.
Maar we zijn er klaar voor! Of niet? Toch altijd spannend wat dat gaat geven op de dag zelf… Onder het motto ‘rustig blijven en gewoon verder doen’ proberen we vertrouwen te vinden in de spontaniteit van het moment en de kracht van onze ploeg.
Om u te mogen ontvangen en er een heerlijk feest van te maken!
Want daar doen we het uiteindelijk voor: mensen samenbrengen die geloven in gezonde, biologische voeding uit eigen bodem. Met de boerderij als toegankelijk, sociaal kader, open en eerlijk. We hebben tenslotte niets te verbergen, enkel te delen. En dit jaar valt dit wel heel letterlijk te nemen met de start van onze coöperatie. U verneemt er meer over tijdens het feest.

Van harte welkom dus! We kijken naar jullie uit.
En vergeef ons als u een tros bananen in uw pakket vindt terwijl het eigenlijk tomaten hadden moeten zijn.. 

Groene groeten,
Katrien

Samenstelling pakket :

Klein: tomaten, groene paprika van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; andijvie van Goed ter Heule; aubergine van Hebben; broccoli van PCBT; kropsla via Biofresh
Groot: kropsla, tomaten, prinsessen van de Zonnekouter, knolselder van de Kollebloem; andijvie, prei van Goed ter Heule; broccoli van PCBT
Gemengd: wortelen, rode paprika, komkommer van de Zonnekouter, bleekselder van Ourobouros; peer conference van Van Eykeren; blauwe bes van O’Bio; druiven Italia via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; appel elstar, peer conference van Van Eykeren; druiven Italia via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de zonnepitbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 12/09 (twee weken later dan normaal; anders zouden er 2 leveringen in augustus gebeurd zijn, terwijl er maar voor 1 betaald is…)

Recepten :

Oriëntaalse gierst met bleekselder
Nodig: 200 gr gierst, 2 fijngehakte uien, 400 gr bleekselderij (in stukjes), 5 el. olie,
2 tl. kerrie, 2 tl. korianderpoeder, 1 tl. gember (poeder of geraspt), 1 tl. garam masala,
1 tl. kaneel, 150 gr grofgehakte gemengde noten, 1 tl. zout, 2 dl water, geraspte sinaasappelschil
Kook de gierst gaar. Doe dit in niet te veel water, want er moet een korrelige massa ontstaan. Verhit langzaam de olie met de specerijen. Voeg de ui, de bleekselderij en de noten toe en laat alles al roerende even doorbakken. Voeg dan water, zout en de geraspte sinaasappelschil toe. Als het vocht helemaal verdampt is, de gierst er door roeren en nog even laten meebakken. Eventueel serveren met saus naar keuze.

Aubergineschotel
Nodig: aubergine, 250 g lamsgehakt, 1 teentje look, 1 tomaat, olijfolie, provençaalse kruiden, peper, zout
Snij de aubergines in schijfjes en bak ze zacht olijfolie met wat zout op. Schep ze uit de pan en bak het gehakt, pers er de look op uit en voeg de fijngesneden tomaat en de kruiden toe. Laat even doorstoven en voeg de gebakken aubergine toe. Bestrooi met gehakte bieslook of peterselie.
In plaats van gehakt kun je ook op ’t laatst feta er doorheen scheppen, of er lapjes mozzarella opleggen.

Andijviesla met okkernoten
Nodig: andijvie, 50g gepelde walnoten, 1 appel, sap van ½ citroen, 1 dl room, sojasaus of zeezout, 1 e.l. olijfolie
Hak de andijvie in stukjes van 1 cm. In een slakom meng je ze samen met de verbrijzelde noten, de in stukjes gesneden appel, de room, het citroensap en de olie, en breng op smaak.