Groentensprokkels week 25

Beste abonnee,
De langste dag van het jaar ligt niet ver meer van ons vandaan. De zon komt hoog aan de hemel en de natuur staat op z’n uitbundigste; alle bladeren kleuren fel groen, bloemknoppen springen open en wij dromen al van de eerste vruchtgewassen. Het is een schitterend natuurgebeuren dat ieder naar buiten lokt en zin geeft om te vieren en te feesten. Na deze dag keert de zon terug en beginnen de gewassen aan vruchtzetting, afrijping en zaadvorming. Alles keert terug naar de aarde.

In vele tradities wordt dit gebeuren uitbundig gevierd. Steeds gaat dit gepaard met het ontsteken van het vuur. Dit vuur heeft een reinigende werking en verjaagt boze geesten. Springt men door de vlammen van het vuur, dan is het om ongeluk en ziekte te overwinnen. Hoe hoger de vlammen, hoe rijker de oogst.
De Bijbelse traditie heeft er het feest van St-Jan van gemaakt, of het feest van de geboorte van Johannes De Doper. Hij wilde de mensen voorbereiden op de komst van Jezus, die 6 maanden later (midwinter) komt. Hij maande ieder tot inkeer aan: ’ je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten, laat de warmte en de rijkdom je hoofd niet verhitten.’ Of een oproep je niet te verliezen in zelfgenoegzaamheid en oppervlakkigheid, maar om je bewust te worden van je eigen innerlijke kracht.

Maar ondertussen stond er eerst nog iets heel anders te gebeuren. Of heeft het er toch iets mee te maken? Maandagavond is An haar vader op 87-jarige leeftijd overleden; een gebeuren dat hemel en aarde en alles om je heen even doet stilstaan…
Lien

Voor onze Voedselteamleden

Doen jullie in de vakantie een extra inspanning om jullie engagement naar groentenafname van De Zonnekouter (en Vroentecollega’s De Kollebloem en Ourobouros) warm te houden? Het is voor ons (en ons inkomen) te belangrijk, zeker nu het aandeel groenten dat we aan voedselteams verkopen al bijna de helft van onze totale productie bedraagt (en dus ook voor de helft van ons inkomen zou moeten zorgen…). Want onze keuze voor rechtstreekse verkoop, en ons engagement daarin naar Voedselteams maakt ons immers ook afhankelijk van jullie engagement…

Voor onze abonnees

(alsook de jaarabonnementen van de Voedselteams)

De eenvoudigste oplossing is om als je weg bent jouw pakket gewoon te laten opeten door een buur, kennis, letser, suikertante….
Als je geen vervanger vindt, verwittig je ons minstens een week op voorhand (liefst per mail; zeker niet via de lijsten in het depot, die gaan soms verloren). Geef je naam + depot op en de vrijdagen dat je geen pakket wenst. En geef ook aan hoe je de gemiste pakketten wilt gecompenseerd krijgen na je terugkomst (een extra pakket, extra zomergroenten, een winkelbon voor onze hoevewinkel, een droogwarenpakket).

Samenstelling pakket

Klein: sla, rucola, snijbonen, boswortel van de Zonnekouter; warmoes van Ouobouros; komkommer (B) via Biofresh
Groot: sla, rucola, snijbonen, boswortel van de Zonnekouter; ajuin van Goed Ter Heule; komkommer (B), tomaat (B), paksoi (B) via Biofresh
Gemengd: rucola, boswortel van de Zonnekouter; andijvie van de Kollebleom; appel Jazz (It), komkommer (B), abrikozen (F), pompelmoes (F) via Biofresh
Fruit: aardbei van De Zonnekouter/Vandevoorde; appel Jazz (It), abrikozen (F), pompelmoes (F) via Biofresh

Recepten

Rijst met snijboontjes en tomaat
Nodig: 1 kop rijst, 1 tomaat, 400g snijboontjes, 150g gehakt, 1 ajuin
Kookde rijst gaar. Snipper ondertussen de ajuin en fruit ze in olijfolie. Snij de snij boontjes dwars in fijne reepjes (of de prinsesjes in stukjes), voeg ze bij de ajuin en stoof gaar op een laag vuurtje (opletten voor aanbranden, desnoods wat water bijvoegen). Bak het gehakt, en meng samen met de boontjes onder de rijst. Doof het vuur. Snij de tomaat in stukjes en meng ze door de rijst.
Je kan hier ook nog een bosje rucola onder mengen, dat maak het heerlijk fris en pittig.