Groentensprokkels week 20 2015

Beste abonnee,
Mag ik u met veel trots en een warm hart aankondigen: de blijde geboorte van drie nieuwe koninginnen. Neen, geen Charlotte of Diana, maar wel vliesvleugelige beestjes die de toekomst van de Zonnekouter komen verzekeren.
Ik geef toe, de kans dat dit bericht zal worden opgepikt door de wereldpers is minimaal, maar mijn hart gaat er wel even sneller van slaan. Zeker omdat het net gebeurde op het moment dat er hier 12 enthousiaste imkercursisten voor het eerste eens deftig een bijenvolk van dichtbij wilden bekijken. De lesinhoud werd meteen tweederangs aan de kant geschoven en alles werd in gereedheid gebracht om dit nieuw leven een mooie thuis en een zoete toekomst te geven.
En er bruist hier nog meer leven. Elke vogel legt blijkbaar toch vroeger dan in mei een ei, want de vogeljongen barsten al uit hun nesten, met overal een getjilp, gekras en gekwetter dat het een lieve lust is. ’t Is niet alleen een lust voor oog en oor, maar ook de groenten varen hier wel bij: iedere rups, wormpje, of vliegje dat de naarstige vogelouders van overal aandragen om al die hongerige maagjes te voeden, is er eentje minder op onze groenten. Ook de koekoek is hier al een tijdje van de partij; met de regelmaat van een koekoeksklok brengt hij onzichtbaar zijn lentelied ten gehore. Vrij eentonig eerlijk gezegd, maar ik wordt er wel blij van. Benieuwd welk vogelpaar nu weer opgescheept zit met een koekoeksjong!
Toch wel mooi om het verschil te ervaren met de opstart van de boerderij 15 jaar geleden: toen was hier op en rond het erf nauwelijks een boom of struik te bespeuren, en bleven de ochtenden opvallend stil. Als we nu merken wat al die energie die we gestoken hebben in aanplanten van bomen en struiken en de zorg voor het geheel heeft opgeleverd aan bloeiend leven, is het dubbel genieten!
Ook buiten op ’t land is het hier nu vollen bak; het gezaaide moet gewied, en dan nog een keer opnieuw; het voorgezaaide moet geplant, en dan ge-wiel-rol-steekschoffeld en dan nog eens gewied. We moeten zorgen dat we mee zijn of het groeit ons letterlijk boven de oren! Een voor boeren lastige eigenschap van onkruid is immers dat het rapper groeit dan groenten. Onkruid is er nu eenmaal op gericht om zo vlug mogelijk de aarde te bedekken, en zich zo snel mogelijk voort te planten. Eigenlijk is dit best wel een edele taak, want zonder die groeikracht zou er op aarde nooit een bodemontwikkeling hebben plaatsgevonden. Groenten daarentegen hebben al hun energie nodig voor het ontwikkelen van grote eetbare bladeren, bollen, knollen, wortels, kroppen, bloemen, vruchten. En daar wringt nu juist het schoentje: er is op eenzelfde stuk land maar plaats voor één van de twee. En wij gaan vooral voor de groenten… Hoe meer bodemruimte en adem we die bieden op het land, hoe volwaardiger en vitaler ze kunnen uitgroeien, en hoe beter ze ons uiteindelijk zullen kunnen voeden. En het werken aan de bodem schept ook verbinding: tussen boer en aarde, tussen aarde en kosmos. Dus : wieden en schoffelen maar!
Lien en An

Samenstelling pakket

Klein: venkel van de Zonnekouter; andijvie van de Kollebloem; kervel van Goed ter Heule; tomaat (Nl), rode biet (Nl) en prei (B) via Biofresh.
Groot: kropsla, radijs, venkel van de Zonnekouter; andijvie, pijpajuin van de Kollebloem; tomaat (Nl), bloemkool (B), wortel (It) en bleekselder (Es) via Biofresh.
Gemengd: kropsla van de Zonnekouter; andijvie van de Kollebloem; appel pinova van Warmonderhof; rabarber van Vandevoorde, banaan FT (Do), tomaat (Nl), rode biet (Nl) via Biofresh.
Fruit: appel pinova (Warmonderhof Nl), rabarber van Vandevoorde; aardbei van De Wassende maan; appelsien (Es) via Biofresh
Brood: 1ste zuurdesem voltarwe; 2de lijnzaadbrood; 3de haverzemelenbrood

Recepten

Knapperige crumble van rabarber, appel en gember
Nodig: 500 g rabarber, 2 appels, 100g rietsuiker, 1 vanillestokje, 2 tl geraspte gember, 1 limoen, 150 g bloem
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de rabarber en appels en snijd in stukken.
Meng de rabarber met de appelen, 50 g suiker, het vanillemerg, de gember en het limoensap. Schep het fruit in een bakvorm.
Meng voor de kruimellaag de bloem, de rest van de suiker, het amandelpoeder en de klontjes boter. Door met twee messen de mengeling te versnijden bekom je een mooie kruimellaag. Strooi de kruimellaag over het mengsel en bak 30 minuten in het midden van de oven. Serveer met yoghurt of zure room.

Andijvie
Haal de lichtgroenere kern uit de andijvie, snij ze in stukjes en meng met een vinaigrette (kruidenazijn, mosterd, zout, peper en olijfolie). Heerlijk bij pasta’s!
De donkergroene bladeren kun je stoven; als ze gaar zijn kruid je met zout en nootmuskaat, en voeg je wat room toe, of melk ingedikt met arrowroot of maïzena (nog kort laten doorkoken). Of op z’n Italiaans wokken met look en olijfolie, peper en zout.