Groentensprokkels week 2 2015

Beste abonnee,
Vorig jaar gedacht dat we na de constructie van de nieuwe bijenhal en de nieuwe kapschuur voor onze machines toch eindelijk klaar waren met bouwen en verbouwen op de Zonnekouter… Maar vorig jaar lijkt ondertussen al erg ver weg en heeft zoveel veranderingen met zich meegebracht, dat ook die gedachten alweer aan het verleden toebehoren. Ze bleken dan ook eerder de voorbode van iets nieuws: naast ons zaaltje verrijzen onder het hoge schuurdak alweer nieuwe muren (mede met dank aan Danny!) voor de bouw van een warm bureau voor de nieuwe Zonnekouterploeg. Die bevond zich vroeger bij ons in huis, maar dat blijft niet meer werkbaar: werken met meer medewerkers vraagt ook om een meer neutrale, vrije ruimte. Alweer een stap in het losweken van de Zonnekouter uit haar familiale oorsprong, haar openen voor meer mensen, meer schouders!
An

 

Olijfoliedegustatie met Dirk De Muynck van Antico Sapore

Een gepassioneerd verteller brengt een boeiend verhaal over Siciliaanse olijfgaarden, de verschillende kwaliteiten van olijfolie, de anti-maffia coöperatieven van Libera Terra. Met foto’s, filmpjes en een blinde degustatie voor fijnproevers.
Donderdag 22 januari om 19u30 op de Zonnekouter
Zie ook op www.dezonnekouter.beu ter
Deelname is gratis, maar het aantal inschrijvingen is beperkt, dus snel je plaats reserveren via dezonnekouter@skynet.be, of telefonisch op 09 380 47 51.

Samenstelling pakket

De peren zijn zo ongeveer de laatste van Van Eykeren; ’t is blijkbaar niet zo’n uitbundig perenjaar voor hem geweest. De bewaring loopt op haar einde, en ze zijn goed rijp: laat ze dus niet liggen!
Klein: prei, daikon, selder, pompoen, opgelegde tomaten van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; mizuna van Hebben; wortelen van ‘t Livinushof; knolselder van het Zilverleen; witlof van Vander Hauwert
Groot: prei, daikon, veldsla, pompoen, savooi, postelein, opgelegde tomaten van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; mizuna van Hebben; wortelen van ‘t Livinushof; knolselder van het Zilverleen; witlof van Vander Hauwert
Gemengd: prei, daikon, selder, pompoen, opgelegde tomaten van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; peer conference, appel jonagored van Van Eykeren; kiwi(It), avocado (Es); wijnsien (It) via Biofresh
Fruit: peer conference, appel elstar van Van Eykeren; blauwebessensiroop van Pur fruit (lekker in aperitief, in fruitsla of op ijsjes!); kiwi(It), avocado (Es); wijnsien (It), clementines (Es) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de notenbom ; 3de voltarwebrood; bij ieder brood zit telkens lekkers van de biobakkers voor de extra week van 2/1
Aardappelen: volgende levering op 16/1

Recepten

Daikonsoep met noedels
Nodig: 3-tal daikonwortels, stuk gemberwortel (grootte van duim) geraspt, 4 knoflooktenen, 2 liter of minder (kippe)bouillon, sojasaus, rijstvermicelli
Daikonwortels, schillen, overlangs in 2 snijden en er dan blokjes van snijden. Bouillon laten koken, gember, looktenen en daikonwortels toevoegen. Op een zacht vuurtje laten pruttelen tot wortel beetgaar is (min 30 min).
Vuur uitdraaien en rijstvermicelli toevoegen, bouillon is voldoende heet genoeg om vermicelli te doen garen. Voor het opdienen wat sojasaus en evt. rijstazijn toevoegen.

Wortel-daikon salade met mizuna
Nodig: 200 g wortel, 200 g daikon, 1 appel, 1 bosje mizuna, wat noten of zonnepitten
Dressing: olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, citroensap, snufje peper, zout, evt wat honing om het geheel wat milder te maken.
Bereidingswijze: Rasp de wortel en daikon grof en snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Snij de mizuna dwars in stukjes, rooster de zonnepitten, hak de noten grof, en meng alles door elkaar. Maak de dressing en meng onder de salade.

Quinoa met gegrilde groenten
Nodig: 100 g quinoa, 1 rode biet, 1/4 knolselder, 400 g pompoen, 2 rode uien, 2 knoflookteentjes, 2 laurierblaadjes, balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de knolselder en de rode biet in kleine stukjes, de uien in acht stukken en de pompoen in iets grotere stukken. Leg alle groenten in een ovenschotel. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en een scheut balsamicoazijn. Kruid met peper en zout. Meng alles goed. Zet 30 tot 40 minuten met een deksel in de oven.
Spoel de quinoa. Kook 1 deel quinoa met 2 delen water. Voeg er de geplette knoflookteentjes aan toe, de laurierblaadjes, een scheut olijfolie en kruid met peper en zout. Laat ongeveer 13 minuten koken met een deksel op de pot. Zet de pot van het vuur en laat nog even nawellen. Meng de quinoa onder de groenten.

Mizuna verwend door kerriechampignons voor 2 personen
Nodig: 400 g mizuna, 1 bakje champignons, 1 theel. kerriepoeder, zeezout naar smaak, olie om in te bakken
Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje, in dunne plakjes snijden en in olie goudbruin bakken. Kruiden toevoegen. Mizuna wassen, in reepjes snijden, toevoegen en 5 min. roerbakken.