Groentensprokkels week 18

Beste abonnee,
Walter en ik zijn er de vorige weken even tussenuit geweest. Twee weken in ’t volle seizoen, de eerste keer in al die Zonnekouterjaren! Dankzij onze jonge ploeg, die met veel goesting haar schouders er onder zette. De eerste keer dat ze het eens helemaal alleen mochten doen, zo zonder pa en ma boer, dat verhoogt natuurlijk nog de goesting. We zijn vertrokken in het volste vertrouwen dat het hen wel zou lukken (eerlijk gezegd: eens ik van den hof afrijdt, ben ik ook écht weg). Mooi om zien dat het dan ook lukt, zowel voor ons als voor hen. Voor ons doet het deugd om even los te komen van de boerderij; terugkomen doe je altijd met nieuwe ogen. Voor hen schept het vertrouwen in eigen kunnen, ‘t scherpt hun creativiteit in het vinden van oplossingen, ‘t geeft hen meer zicht op het hele plaatje, en laat hen dingen opnemen waar ze anders (nog) niet toe komen. Katrien is nu alleen nog even héél hard geduld aan het oefenen: vandaag haar laatste stagedag bij Daniel Vandevoorde, dan nog 2 maanden Landwijzer, en dan … is ze hier helemaal! We kijken er allemaal naar uit!

Wat mij vooral opvalt: alles op ’t land staat hier te glunderen, na die twee weken lentezon en goede zorgen. Het hele land heeft kompost gekregen, met een zegening met koemestpreparaat erachteraan. Buiten staan de worteltjes nu wiedensklaar, zijn sla, radijsjes en spinazie naarstig aan ‘t groeien, en staan de spruiten ongeduldig te wachten om geplant te worden.
In de serre verandert het plaatje zienderogen: de raapsteeltjes, spinazie en paksoi zijn helemaal afgeoogst, nu is de rucola en de warmoes volop aan de beurt, en de venkel en wortelen komen er langzaam aan. In de plaats komen er dan snijbonen, tomaten en paprika’s, en straks nog wat komkommers, met de nodige opbindtouwen, stokken en steunen.

Of misschien glundert toch niet alles… ‘ons’ weitje aan de overkant van ’t straat ligt nu onder drijfmest en gespoten tegen ’t onkruid. Nee, geen kentering in onze zorg voor de aarde, wel een andere boer op het land. Het was een weitje van de vroegere eigenaar dat we lang hebben mogen gebruiken, maar toen we vroegen om het te kopen is het verpacht aan iemand anders… Gelukkig kunnen we grasland gebruiken bij Joachim en Hadiel, zodat we toch een deel eigen hooi zullen hebben voor de winter. Maar ’t doet wel een beetje zeer na al die jaren, om onze koeien en Pierrot niet meer zo dichbij in ’t zicht te hebben. En we zijn ook onze reserve parkeerplek kwijt, zodat het soms wel druk wordt op het erf. Gelukkig blijft de basis van de Zonnekouter wél behouden; het land dat met zovele milde schenkingen werd vrijgekocht met vzw Land-in-zicht: dat blijft inning verbonden met de boerderij. Dat schept rust! Maar het wordt toch wel wat krap, zeker met die nieuwe boer(inn)en erbij met al die goesting om dit project verder uit te bouwen. Het maakt ons terug wakker voor onze zoektocht naar nieuw land, om de basis van de Zonnekouter te verbreden en te verduurzamen. We houden jullie op de hoogte! An

Samenstelling pakket

Klein: rode krulsla of bataviasla, warmoes, rucola van de Zonnekouter, pijpajuin van Ourobouros; bloemkool van Ourobouros/Biofresh (F); wortel van PCBT; courgette (Es) via Biofresh.
Groot: kropsla, warmoes, paksoi, prei, rucola van de Zonnekouter, pijpajuin van Ourobouros; peterselie van de Kollebloem; bloemkool van Ourobouros; wortel van PCBT; courgette (Es) via Biofresh.
Gemengd: warmoes, prei, rucola van de Zonnekouter, pijpajuin van Ourobouros; rabarber van de Kollebloem; appel Topaz van Van Eykeren; courgette (Es), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: rabarber (Hanssens); appel Royal gala via ‘Onder de Appelboom’ uit Oostenrijk, sinaas (Es), kiwi (It) via Biofresh
Brood: vakantie van de biobakker, dus geen brood… we verrekenen dit bij de inning

Recepten

Rucolasalade
Nodig: 4 handjes rucola (gewassen en uitgelekt), 1/2 bosje koriander of basilicum, grof gehakt, 2 bosuitjes in ringetjes, 3 el pijnboompitten (geroosterd), 50 g parmezaanse kaas in 1 stuk, sap 1/2 citroen, 4 el olijfolie, zeezout en peper (evt ook tomaten)
Schep de rucola en de koriander (of basilicum) om in een kom. Voeg de bosui, de tomaat, de pijnboompitten en de met een dunschiller in krullen geschaafde Parmezaanse kaas toe. Besprenkel de salade met het citroensap en de olijfolie en bestrooi met wat zeezout en peper. Schep de salade voor het serveren goed om.

Rucola pasta
Nodig (2 pers): 200 g pasta, 1 bosje rucola, 2 tomaten (of zongedroogde tomaatjes), 2 teentjes look, wat pijnboompitten, 2 el pesto, olijfolie, peper, zout, evt wat feta
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes. Kook de pasta, pers de knoflook of snij fijn.
Wanneer de pasta bijna gaar is bak dan de knoflook even aan in de olijfolie, voeg hier de rucola en tomaat bij en roerbak even kort. Voeg dan de pesto erbij en breng op smaak zout en peper. Serveer de saus met de pasta en strooi als laatste de pijnboompitten erover met evt wat verbrokkelde feta.
Mogelijke variaties: met gehakte walnoten, ham, gebakken oesterzwammen, … : hoe meer fantasie, hoe meer recepten!