Groentensprokkels week 16

Beste abonnee,

We maken ons klaar voor de ‘grote start’ !
Met deze warme dagen begint het land mooi op te drogen.
Boer Arne is volop in de weer met traktor, spitmachine en frees.
En hij heeft er sinds deze week een speeltje bij: een gloednieuwe verkruimelrol!
De 2 kooirollen verkruimelen de toplaag van de grond en werken het kleine onkruid los.
Tussen de rollen zitten er ganzenvoetschoffels die de grotere kalibers aanpakken.
Deze week werd de rode kool gezaaid, vorige week de spruiten. Ze zijn nog maar goed en wel geoogst en we kunnen al opnieuw beginnen zaaien. Dat doet al even denken aan de winter…
Vorige vrijdag zaten we met z’n allen naar goede gewoonte te aperitieven om samen de werkweek af te sluiten. Deze keer zaten we met het prachtige weer buiten. Regelmatig passeerde een winkelklant of een abonnee langs onze tafel. Een trouwe klant werd een glaasje wijn in de hand gestopt. Ze toonde interesse in de dieren waarop ik haar een korte rondleiding heb gegeven.
De varkens, schapen, bijenhal, koeien en serre werden met veel enthousiasme onthaald, ze bedankte me nadien hartelijk.
Zelf vind ik het heel leuk als mensen een stapje verder zetten dan erf en schuur.
Maar meestal denken klanten dat dit niet mag, of de bedoeling niet is.
Bij deze wil ik even duidelijk maken dat dit zeker mag! Gewoon opletten waar je loopt (in de wegels, niet op de groenten), voorzichtig bij de koeien en hou kinderen in het gareel… ☺
Ik wil jullie als klant, abonnee, aandeelhouder en/of sympathisant graag laten meekijken waar we mee bezig zijn en hoe dat in zijn werk gaat. We zullen misschien niet altijd tijd hebben om uitleg te geven. Maar met de ogen ben je al een heel eind weg. Welkom dus!

Bij deze groentensprokkel vinden jullie een flyer voor een optreden op de boerderij komende maand. Ik ken Michel Goessens van Goes en de Gasten al langer. De zanger, gezegend met een warme diepe stem weet het publiek steevast te animeren met zijn humor, sfeer en jovialiteit. Welkom dus op vrijdag 15 mei om 20u. Een aanrader!

Opgelet: de winkel zal gesloten zijn op 1 en 2 mei!

Geniet volop van het mooie lenteweer!

Groetjes,
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: Radijs en warmoes van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Van der Hauwert, kropsla van Hebben, knolselder (Be) via Biovibe.
Groot: Radijs, spinazie en prei van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Van der Hauwert, kropsla van Hebben.
Gemengd: Spinazie van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Van der Hauwert, bloemkool via Biofresh (Fr), appelen uit Oostenrijk (via Onder de Appelboom), kiwi (It) via Biofresh.
Fruit: Appelen uit Oostenrijk (via Onder de Appelboom), appelsien (Es), Kiwi (It), Avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste brood 8-granen; 2de brood rijstbrood; 3de brood zuurdesem voltarwe.

Recepten

Spinazie-witlofsalade
Nodig: 100g spinazie, 3 witlofstruikjes, 1 groene appel, 100g cottage cheese of mozarella, 2 e.l. pompoenpitten.
Saus: 2 e.l. mayonaise, 1 e.l. yoghurt, mosterd
Verwijder de harde stelen uit de spinazie, snij witlof in reepjes en appel (met schil) in schijfjes, en meng de groenten. Schep enkele lepels saus door de salade. Rooster de pompoenpitten op een matig vuur, en strooi ze met de kaas op de salade.
In plaats van appel, kaas en pompoenpitten kun je ook gebakken paddestoelen door de salade mengen, en er vinaigrette bij serveren.

Spinaziesoep met geitenkaas
Nodig: een stuk fijngesnipperde ui of prei, 1 e.l. olie, ¾ l bouillon, 1/4l water, 50g tarwemeel, 250g jonge spinazie, 1 t.l. marjolein of salie, 1/4l melk op kamertemperatuur, 50-100g geitenkaas of feta.
Smoor de ui glazig en blus met de bouillon. Roer het meel door het water, giet al roerend bij de soep en laat 10 minuten zachtjes koken. Hak de spinazie en de kruiden zo fijn mogelijk en voeg bij de soep. Breng alles vlug aan de kook en neem daarna de pan meteen van het vuur. Klop de melk door de soep en verkruimel de geitenkaas erover. Zout toevoegen naar smaak.