Beste abonnee,
De tunnels staan ondertussen helemaal volgeplant en gezaaid.
Vandaag heb ik raapsteeltjes geoogst voor ons pakket, een nieuwe teelt op de Zonnekouter. Ook buiten zijn we van start gegaan. Dinsdag gingen de eerste sla’s er de mulle grond in. En vandaag heeft boer Arne volop bedden klaargelegd en gezaaid: de eerste wortelen, spinazie, prei en rode biet. Ook de bieten zijn nieuw dit jaar.
We gaan voor vroege, daarna kopen we aan bij collega De Kollebloem, die binnen De Vroente hoofdteler is van rode biet. De wortelen zaaien we op verschillende tijdstippen om aan oogstspreiding te doen zodat we ze stelselmatig in ons pakket kunnen steken wanneer die rijp zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog onze winterwortelen die goed bewaren (in de grond of wanneer de vorst intreedt in palloxen in de koelcel) en geduldig hun beurt afwachten.
Maar genoeg over de winter nu, het is lente!
Toegegeven, het is absoluut mijn favoriete seizoen. Hoopvol, levendig, groeiend.
Meer licht, warmte en energie. En vooral veel goesting om vanalles te ondernemen!
Laat het seizoen maar losbarsten, ik ben er in ieder geval klaar voor.
Ik wens jullie evenveel energie, levendigheid en enthousiasme toe!
Smakelijk en tot binnenkort,
Boerin Katrien
Roergebakken raapsteeltjes
Nodig: raapstelen 400g, tomatensap 1/2 dl, knoflook 1 teentje,olie 2 el, gemberpoeder mespunt, sojasaus 1/2 dl, zout en peper snufje
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze gaan slinken. Voeg de gemberpoeder, het tomatensap en sojasaus toe en bak het geheel op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper, en doe in een schaal. Serveer met aardappelen, rijst of pasta.
Pastinakenkoekjes
Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 eetlepel olie en 2 eetlepels kwark; 2 eetlepels meel, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 mespunt zout
Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.