Groentensprokkels week 12

Beste abonnee,
Sedert een paar maand ongeveer ben ik fulltime op de Zonnekouter. In augustus startte ik een paar dagen per week en zo geleidelijk aan meer.
De reden voor deze geleidelijke instap is omdat ik afgelopen zomer samen met Wieland, een goede vriend van mij, druk bezig was met een gezamenlijk project. We pachtten grond op ’t Goed ter Heule, een bioboerderij in Lauwe en we teelden er allerlei groenten. Via enkele leerkrachten van onze middelbare school in Roeselare konden we groentepakketten leveren. Ook voor de pakketten van de Zonnekouter hebben we een aantal groenten voorzien.
Wieland en ik hadden ook een kudde schapen en vanuit onze woonplaats in de Westhoek lieten we ze grazen in natuurgebieden in De Panne en Adinkerke. Aangezien ik besloten had op de Zonnekouter verder te gaan en Wieland op ’t Goed ter Heule, besloten we onze woonplek in Reninge in de Westhoek te verlaten. Aanvankelijk dachten we met onze begrazingsprojecten verder te gaan maar gezien de afstand hebben we de knoop doorgehakt en dit ook stopgezet. Wel met spijt in het hart want we hadden een leuke kudde opgebouwd. Uren konden we praten en plannetjes smeden over welke schapen we zouden kruisen om tot een ideaal schaap te komen voor onze natuurgebieden.
Wieland en ik namen elk onze favoriete dieren uit de kudde en gelukkig konden we onze andere dieren verkopen aan Leen van de Natuurkudde; zo zullen onze schapen voortaan in het Drongengoed in Ursel geherderd worden.
En twee maken nu deel uit van de kleine Zonnekouterkudde!
Groetjes
Arne

Met al die nieuwe mensen hier, ook wat meer taakverdeling. Om te zorgen dat jullie rechtstreeks de persoon kunnen bereiken die je nodig hebt, onze GSM-nrs:
Boer Arne: 0484/79 68 21
Boerin Katrien: 0485/32 79 23
Winkel: Lien: 0475/34 72 02
Abonnement: An: 0497/74 66 54

De Zonnekouter cvba, Vossenholstraat 9, 9870 Machelen 09/ 380 47 51, dezonnekouter@skynet.be, www.dezonnekouter.be, reknr BE83 7360 0527 1915

Samenstelling pakket

Klein: postelein van de Zonnekouter; ajuin, wortelen, witte kool van ‘t Livinushof; kropsla van Hebben; witlof van Van der Hauwert; schorseneren via Biofresh
Groot: postelein, opgelegde tomaten van de Zonnekouter; ajuin, wortelen, witte kool van ‘t Livinushof; kropsla van Hebben; witlof van Van der Hauwert; schorseneren via Biofresh
Gemengd: postelein van de Zonnekouter; kropsla van Hebben; rode bieten van Dewitte; appel jonagored van Van Eykeren; pastinaak, schorseneren, pompelmoes, kiwi via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; banaanFT (Do), pompelmoes, kiwi, wijnsien via Biofresh
Brood: 1ste brood; 2de brood; 3de brood
Aardappelen: volgende levering op 10/4

Recepten

Schorseneren basisbereiding: Schil ze onder stromend water, dan kleeft het sap niet aan je vingers, en leg de geschilde wortels onmiddellijk in een badje van water en azijn, dan worden ze niet bruin.
Breng water aan de kook met melk en zout, spoel de schorseneren nog eens af in een vergiet, snij ze in blokjes van 5 cm en kook ze gaar (8 minuten voor dunne, 15 min. voor dikke). Kookwater bewaren!
Videetjes met schorseneren
Volg het basisrecept (maak de blokjes iets kleiner). Maak voor de vulling een witte ragoutsaus met melk en een deel van het kookwater (peper erbij), en meng die met de gekookte schorseneren. Meng er eventueel nog gestooofde schijfjes champignons onder, en een flinke dosis gesnipperde peterselie. Een vleugje citroen in de saus misstaat ook niet. Schep alles vlak voor het opdienen in de videetjes, bestrooi met kaas, en gratineer even in de oven.

Schorsenerensoep : Heeft veel weg van aspergesoep. Volg de basisbereiding, voeg aan het kookwater groentebouillon toe, en dik de soep met wat arrowroot of maizena. Kruiden met peper en peterselie.

Koolcurry van witte kool (bij een rijstgerecht opdienen)
Nodig: een gesnipperde ui, een halve geschaafde kool, een paprika in stukjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en soyasaus of zout.
Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de paprika, curry, soyasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min). Je kunt er ook op het einde blokjes gekookte aardappel onder bakken: een indische delicatesse!