!! Volgende week op 21/3 is de Blandijn gesloten. Het gemiste pakket wordt verrekend in de afrekening van maart !!
Beste abonnee,
De allerallerlaatste spruiten, savooi en pompoenen van de Zonnekouter in jullie pakket!
Wintergroenten met zo’n bijna-zomerweer, het vraagt wat creativiteit. Bij deze wat recept-inspiratie…
Savooirollen met gehaktvulling
Nodig: 12 bladeren van een groene kool (enkel de lichtgroene gebruiken, de donkere moeten langer koken), 2 tl. gekneusd mosterdzaad, 3 tl. zout, 6 houten cocktailprikkers
Voor de vulling: 1 el. olie, 250g gehakt, 1 grote gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, ½ eetlepel kerrie, 2 tl. gemalen koriander, 3 tl. karwijzaad, ½ el. geraspte gember, 300g gekookte rijst, 2 tl. zout, 3 el. peterselie
Blancheer de koolbladeren een vijftal minuten in kokend water met mosterdzaad en zout, laat uitlekken en spreid ze op een plank (hou het kookwater bij).
Bak het gehakt, voeg ui, look en gember toe en smoor de ui glazig, met karwij en kerrie Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat alles op een klein pitje heet worden. Proef of het mengsel pittig genoeg is, want koolbladeren slokken veel van de smaak op. Vul de bladeren met het mengsel en vouw ze zorgvuldig dicht (maak 6 pakjes van telkens 2 bladeren voor de stevigheid); sluit ze met het cocktailprikkertje. Leg de rollen dicht tegen elkaar in een vuurvaste schaal, giet een laagje van ½ cm kookbouillon erbij, en dek de koolrollen af met aluminiumfolie. Bak 30 min bij 200°C, middelste richel.
Rauwe spruitjessalade
Nodig: 200 g spruitjes, 1 ui, 30 g amandelen, 1 el balsamico, 2 el olijfolie, 1 tl pittige mosterd, 1/2 tl honing, peper, zout
Maak de spruitjes schoon, snijd ze doormidden, haal het harde stronkje eruit, en snij ze in zo fijn mogelijke reepjes. Snipper de ui, hak de amandelen grof, en meng al deze ingrediënten in een kom.
Doe in een andere kom de balsamico, olijfolie, mosterd en honing bij elkaar en meng dit goed. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe, en giet de dressing over de salade.
Geroosterde wortelgroenten met tijm (uit het Avalon-kookboek)
Nodig: 3 wortels, 1 pastinaak, 2 raapjes, evt wat pompoen (of uien in de schil, rode biet, knolselder), 2 el sesamolie, snuifje zeezout, 1 tl gedroogde of verse fijn gehakte tijm
Verwarm de oven voor op 180 °C. Borstel de groenten af onder stromend water, oude groenten schillen.Snij ze in stukken van ong. 3 cm met de roll-cutmethode: snij schuin en draai de groente een kwartslag voor je het volgende stuk snijdt. Breng ze in een middelgrote ovenschaal, giet de olie erover, en voeg zout en tijm toe. Masseer alles met je vingers goed onder elkaar en plaats de schaal in de oven. Het duurt ong. 35-45 min. voor de groenten gaar zijn. Roer na 15 minuten om met een houten lepel, en 10 min. later nog een keer.
Pastinaakgratin (uit het Avalon-kookboek)
Nodig: 2 middelgrote pastinaken in fijne plakjes (2 à 3mm), 1 el. olijfolie, 200 ml sojamelk, ¼ el. maizena, 1½ el. witte miso, ¼ tl. zeezout, 1/8 tl. gemalen witte peper, 1/8 tl. gemalen nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 180°C. In een kom meng je de plakjes pastinaak met je vingers met een eetlepel olijfolie. Schik de plakjes mooi boven elkaar in een ovenschaal. Meng met een klopper alle ingrediënten voor de gratinsaus tot een gladde massa, en giet over de pastinaakplakjes. Dek de ovenschaal af met een aluminiumfolie of een glazen deksel en zet ze in de oven. Haal na 15 minuten de folie eraf en laat nog minstens 10 minuten bakken (of tot alle plakjes zacht zijn).
Smakelijk! An