Beste abonnee,
Ons Klaasje heeft al weken lentekriebels, en profiteert van zijn (nu nog) kleine postuur om op tijd en stond onder het hek door te kruipen, uit de besloten stal te ontsnappen en rond het erf te gaan draven. Het voorrecht van de kleinsten… Met het nodige moedergeloei en de gebruikelijke rodeo erbij om hem weer binnen te krijgen…
Ook op het land slaat de lente toe, in de serre dan toch al: daar warmt de aarde al lekker op, en geurt naar ontwaken. Onder een stralende zon begint Walter aan zijn jaarlijks lenteritueel: de nog wat stramme bodem klaarleggen voor de blijde intrede van de eerste groenten. Na een flinke dosis compostvoeren wordt de aarde rulgespit en de lijnen getrokken, waarlangs Lotte het eerste plantgoed van het jaar (paksoi, sla en bloemkool) aan de bodem toevertrouwt. Met veel liefde uiteraard!
Die liefde was overigens ook heel sterk aanwezig in ‘Dansen met gehoornde dames’, een bijzondere documentaire over de Nederlandse Remeker-kaasboeren Jan Dirk en Irene Van de Voort.
Hoe zij op een dag besloten om hun kudde Jerseykoeien niet meer te vaccineren en antibioticavrij te houden, omdat die antibiotica doorheen de mest eigenlijk permanent je bodemleven op je bedrijf verstoort. Een beslissing tegen de gevestigde orde in, met grote gevolgen… De weg leidde door een diep dal met veel kalversterfte, waarbij enkel de meest vitale kalveren in leven bleven en uitgroeiden tot sterkere koeien. Maar gaandeweg vonden ze oplossingen voor alle problemen. Kruiden bijvoederen, om de weerstand tegen ziektes hoog te houden. De kalfjes toch drie weken laten zuigen bij de moeder, om ze weerbaarder én slimmer te maken (moeders hebben hen immers ook veel te leren!). Meer evenwichtig voederen, zodat de spijsvertering (en de mest, én de melk) optimaal wordt. Een ander weidebeheer voeren, gericht op kruidenrijk grasland. Niet meer onthoornen, omdat de hoorns (zoals ook de hoeven) een belangrijke rol spelen in de mineralenbalans van de koeien. De bouw van een grotere, ruimere afgeronde stal, zodat de koeien elkaar niet zouden kunnen kwetsen met hun hoorns. Maar vooral: leren luisteren naar hun dieren, naar hun noden en verlangens, en creatief samen oplossingen te zoeken op hun bedrijf. Een mooie levensles voor alle boer(inn)en die hun boerderij op een vruchtbare manier wil ontwikkelen! Het leverde hen, na jaren doorzetten, een prachtige kudde aanhalige jerseykoeien op, die een evenwichtige melk geven waar ze (alweer met heel veel zorg) rauwe kazen van topkwaliteit mee maken. (www.dansenmetgehoorndedames.nl).