Groentensprokkel week 50

Beste abonnee,
Zoals je ziet valt er heel wat te regelen en mee te delen voor ’t einde van ’t jaar. Ook speelt de eerste vorst ons parten: we hebben we gisteren nog vlug onverwacht veldsla, postelein en savooien moeten snijden voor jullie pakket, vandaag zouden ze niet meer tijdig ontdooid zijn geraakt. Dus in plaats van een lange brief: veel info en receptjes!

Jaarcursus Natuurlijk Imkeren – Jan 2014 -> Sept 2014

Op vrijdag 17 januari 2014 start Landwijzer de volgende jaarcursus Natuurlijk Imkeren. Deze cursus is gericht op mensen die op of rond bio-landbouwbedrijven werkzaam zijn of in samenwerking met een bio-bedrijf of een ecologisch beheerd landgoed natuurlijk willen imkeren. Zowel de theorie als de praktijk van het natuurlijk imkeren komen aan bod. We gaan ook in op de inrichting van de omgeving met drachtplanten voor de bijen zodat voldoende voedsel voor hen beschikbaar is.
De cursus wordt georganiseerd op De Zonnekouter in Machelen-Zulte bij Deinze; dat is een kleinschalig gemengd, biodynamisch bedrijf, waar we een gepaste lesruimte én een bijenhal ter beschikking hebben. De cursus gaat door op vrijdagen.
Meer info op www.landwijzer.be/cursussen/natuurlijk-imkeren

Onze eindejaarsregeling:

Wij leggen er naar jaarlijkse gewoonte tijdens de Kerstvakantie even de riem af, en dat heeft zo zijn gevolgen:
Vr 27/12 en Vr 3/1 zijn er geen pakketten; als compensatie krijgen alle abonnees week 51 (20/12) en week 2 (10/1) een dubbelpakket met veel bewaargroenten/ fruit. De tweewekelijkse abonnees krijgen 1 dubbelpakket voor of na de vakantie (al naargelang je pakket op een even of een oneven week valt).
De bakker is ook op vakantie, we verrekenen die 2 weken in december en januari.
De aardappellevering van januari gebeurt op week 3 (17/1), en vanaf dan om de 4 weken (met een pauze in juni tussen oude en nieuwe oogst)
Onze winkel is open op 20-21/12; sluit op 27-28/12 en is terug open op 3-4/1

!! Voor de abonnees van Gentbrugge: Volgende week start de geschenkenbeurs in de wereldwinkel; ons depot verhuist voor 2 weken (13-20/12) naar Burvenichstraat 156, bij Ellen Reznor, in het atelier naast het huis; af te halen op dezelfde uren als de WW.
!! Voor de trappenhuisabonnees: levering op 20/12 in de Tarbotstraat 61a

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, spruiten, pompoen van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof

Groot: veldsla, prei, postelein, andijvie (laatste!), savooi, pompoen van de Zonnekouter; wortelen van ‘t Livinushof
Gemengd: savooi, spruiten van de Zonnekouter, knolselder van de Kollebloem, wortelen van ’t Livinushof; appel topaz, peer conference van Van Eykeren; pompelmoes (It), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz, peer conference van Van Eykeren; pompelmoes (It), appelsien (Es) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de sesambrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: volgende levering op 17/1

Recepten

Spruitjes met pompoenpuree
Nodig: 350 gram pompoen, 30 gram boter, 1 teentje knoflook, 1 ui, zout, peper, mespunt kurkuma, 1 eetlepel mosterd, 4 eetlepels slagroom, 750 gram spruitjes
Pompoen schillen, pitten verwijderen en in blokjes snijden. Boter smelten, blokjes pompoen, fijngehakte knoflook en grofgehakte ui toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en kurkuma. Op laag vuur in 10 minuten gaar stoven tot de pompoen zacht is. Het geheel pureren. Mosterd en room erdoor roeren. Spruitjes schoonmaken en in een bodempje water in 15 minuten gaar koken. De pompoenpuree goed warm laten worden. In een schaal overbrengen en de spruitjes er over verdelen. Maak gebakken aardappeltjes als bijgerecht

Spruitjessoep
Nodig: 1 dikke ui, grofgesneden; 500g spruitjes, enkele aardappelen in stukjes, groentebouillon, peper en zout, nootmuskaat, laurier, tijm, boter
Stoof de ui met een beetje boter en voeg de spruitjes toe. Roer om en laat even stoven met het deksel op de kookpot. Voeg water, aardappelen, bouillon, laurier en tijm toe. Kruiden met flink wat peper (liefst uit pepermolen) en een weinig zout. Breng aan de kook en laat daarna ± 25 min zachtjes koken. Haal een paar spruitjes uit de soep voor versiering en verwijder laurierblad. Mix de soep en voeg de melk toe. Laat eventueel nog even verwarmen. Leg in ieder bord een paar spruitjes en serveer de soep erover.
Gemengde salade van rauwe wintergroenten
Nodig: 50g wortel en 100g knolselderij, in luciferdunne stokjes gesneden (of grof geraspt), 100g veldsla, vinaigrette, 1 el. room of villi, evt. 4 gehakte walnoten
Klop de room door de vinaigrette en schep er de gesneden wortelgroente door. Snij de veldsla in reepjes en meng ze samen met de walnoten door de wortelgroente. Garneer met de hartjes van de veldsla.

Smakelijk! An