Groentensprokkel week 49

Beste abonnee,

Afgelopen dinsdag gingen we met ons vijftal naar de Studio Skoop in Gent voor de vertoning van de kortfilm ‘Dansen met gehoornde dames’, over de Remekerboerderij van onze noorderburen Jan Dirk en Irene van de Voort.
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn zwartbonte koeien, zijn Gouda kaas, zijn boterproductie en de geavanceerde technieken in de veehouderij.
Maar ergens in dat vlakke land pakt een kaasboerderij het radicaal anders aan.
In plaats van te kiezen voor de intensieve veehouderij – en alle bijhorende problemen – beslisten Jan Dirk en Irene om naar de natuur te luisteren. Zonder antibiotica en met aandacht voor alle elementen van de kringloop slaagden ze erin om een economisch leefbaar bedrijf uit te bouwen op basis van duurzame idealen.
Antibiotica neemt immers enkel de symptonen weg maar niet de oorzaak. Bij het gebruik van dit middel wordt eigenlijk niet geluisterd naar wat gehoord wil worden. Daarbovenop komt het via de mest in de bodem en het grondwater terecht wat voor verontreiniging en verstoring zorgt, minder leven in de bodem en meer ziektegevoeligheid: je creëert een neerwaartse landbouw- en voedingsspiraal!
Om dit te doorbreken maakten Jan Dirk en Irenen enkele konsekwente keuzes die aansluiten bij het wezenlijke van de koe en de bodem. Ze stopten met antibiotica, zochten en vonden kruidenmengelingen die de dieren versterkten, en fokten verder met de sterkste kalveren die het wel overleefden. Hun jerseykoeien laten ze in hun volle dier-zijn door onder andere de hoorns te behouden (zoals wij hier trouwens ook doen!). Die zijn er immers niet voor niks, ze spelen een rol in de stofwisseling. Bij een tekort aan mineralen kan het dier deze uit haar hoorns halen. Haal je ze weg dan heeft een koe enkel nog de hoeven om reservemineralen uit te putten waardoor die gaan verzwakken, het dier op den duur op de knieën begint te grazen, met alle gevolgen van dien.
Door antibioticavrij te werken krijg je een hoogwaardigere mest die beter verteert (want er zit nog meer leven in); die dan weer haar bijdrage levert aan de ontwikkeling van een levende bodem, wat zich spiegelt in een gezonder gewas. Dat komt op haar beurt ten goede aan de gezondheid van dier en mens. Door dit soort keuzes te maken zet je een opwaartse ontwikkelingsspiraal in gang!
‘Dansen met Gehoornde Dames’ prikkelt en inspireert je als kijker om je eigen pad te volgen. Je omgeving verandert immers pas als je zelf ergens anders gaat staan.

Bij ons op de Zonnekouter is er ook veel in beweging.
Donderdag werd de betonnen vloer gegoten voor onze nieuwe bureauruimte.
Die moet in de loop van de winter in werking treden. Gaandeweg worden stukjes van de administratie doorgegeven aan de 3 werkende vennoten, wordt de gezinswoning van An en Walter ook meer een privéplek, moeten we niet meer te pas en te onpas bij hen gaan aankloppen en krijgen de vennoten een eigen stek.
Ook Arne zijn paard kreeg een nieuwe thuis. Sinds vorige week staat ‘Pierrot’ lustig te grazen op de Zonnekouterweide. Een prachtig, lief dier, mengeling Haflinger en Vlaams Paard.
Prettig weekend!
Katrien

Voor de abonnees van Wereldwinkel Gentbrugge: op 5/12, 12/12 en 19/12 kunnen de pakketten hier niet staan wegens geschenkenbeurs. We laten weten via mail en onze website waar je dan kan afhalen!

Samenstelling pakket

Onze oranje pompoenen beginnen van hun pluimen te laten. We hebben hier en daar een steeltje weggesneden omdat het begon te rotten. De rest van de pompoen is perfect, maar laat ze niet liggen!
Klein: veldsla, pompoen van de Zonnekouter; witte kool, groenlof van de Kollebloem, knolselder van het Zilverleen; wortelen van PCG; schorseneren via Biofresh
Groot: prei, daikon, postelein, pompoen van de Zonnekouter; knolselder van het Zilverleen; wortelen van PCG; paksoi van Hebben; schorseneren, champignons via Biofresh
Gemengd: daikon, pompoen van de Zonnekouter; boerenkool van Ourobouros; knolselder van het Zilverleen; appel jonagored van Van Eykeren; appelsien (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored; peer Conference vanVan Eykeren; appelsien (Es); avocado (Es); kiwi (It); banaan (FT, Dom) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de rozijnenbrood; 3de haverzemelenbrood
Aardappelen: voglende levering op 5/12

Recepten

Schorseneren met champignons
Nodig: 1 kg schorseneren, gaargekookt; 300g champignons, 2 e.l. olijfolie, 2 e.l. tomatenpuree, 1 e.l. fijngehakte dragon, enkele e.l. (soya)room
Schil de schorseneren onder stromend water, en leg in een badje van water en azijn, dan worden ze niet bruin. Breng water aan de kook met melk en zout, spoel de schorseneren nog eens af in een vergiet, snij ze in blokjes en kook ze gaar (8 minuten voor dunne, 15 min. voor dikke).
Stoof ze gedurende 10 minuten in olijfolie met tomatenpuree en champignons, voeg dragon en room toe, en dien warm op