Beste abonnee,
In de winter is ’t altijd gezellig in onze koeiestal. Koeien haasten zich nooit, de rust straalt ervan af, en het geurt er diep en zoet naar koe, stro, mest, en hooi.
’s Morgens en ’s avonds krijgen ze lekkers: hooi, uitgesorteerde wortelen en verhakselde pompoenen met een plekske. Ze hebben zo hun vaste eetgewoontes: Annabel de Leidster, die alles komt voorproeven, Brenda de Eigenzinnige, die achter je rug graag eens verandert van plek in het voederhek, en Eva de Schuchtere, die verlegen van achter de andere koeien wat hooi en wortelen komt weggrissen, om die dan achteraan rustig te verorberen. En dan nog hun hele nageslacht groot en klein, die zich stierlijk amuseren…
Koeien zijn wonderlijke dieren, van alle vee misschien wel het meest verbonden met ons landbouwsysteem, en in India niet voor niets heilig verklaard. De hele verdere dag staan en liggen ze het vorige jaar te beschouwen en te verteren en te dromen van weelderige weiden. Ze kauwen en herkauwen al dat lekkere voer, vermalen en verwerken het in die grote ton van een buik. Met hun gigantische maagdarmstelsel (helemaal uitgespreid bestrijkt het bij 1 koe een oppervlakte van zomaar eventjes driekwart hectare!) tjokvol nuttige bacteriën, kneedt, verwerkt, verteert en verlevendigt ze al wat ze eet, en produceert een schat aan mest vol levenskracht. Na rijkelijk met stro vermengd te worden in hun potstal (nog één van die winterse bezigheden van koeien), vormt dit een fantastische basis voor een goeie compost vol microleven, die aan bodem, gewassen (en dus ook aan jullie!) leven en gezondheid, en hopelijk ook die koeien-rust schenkt. Het verleden verteren om de toekomst te vormen; dat verdient respect!
Alles begint dus met een gelukkige gezonde koe: moest de hele Belgische veestapel zo’n leven en zo’n voeding hebben; het landbouwland (én de gewassen) zouden er direct al veel vrolijker uitzien!
An
Een gepassioneerd verteller brengt een boeiend verhaal over Siciliaanse olijfgaarden, de verschillende kwaliteiten van olijfolie, de anti-maffia coöperatieven van Libera Terra. Met foto’s, filmpjes en een blinde degustatie voor fijnproevers.
Deelname is gratis, maar het aantal inschrijvingen is beperkt, dus snel je plaats reserveren via dezonnekouter@skynet.be, of telefonisch op 09 380 47 51.
We werken zowel met glutenvrije producten zoals boekweit, quinoa en gierst, als met glutenrijke granen als tarwe, rogge en gerst. We maken een greep uit de vele mogelijkheden, van granensalade, platte koekjes, verrassende pannenkoekjes en ovenschotels tot puree en granensoep.
Standaardprijs: € 22,00; Sociale prijs: € 15,00; Reductieprijs: € 19,00
Inschrijven via www.vormingplusgent-eeklo.be
Meebrengen: schort, mesje, snijplank en keukenhanddoek. Een doosje om op het eind iets mee naar huis te nemen.
Aardappelen: Biogold van ‘t Livinushof
Schorseneren in de oven
Nodig: 500g schorseneer, 20 cl melk, 3 à 4 vastkokende aardappelen,boter of olie, zwarte peper, pecorino-kaas
Snij geschilde schorseneer in stukjes van ca. 5 cm. en kook ze ca. 30′ in een mengsel van water en melk. Daarna giet je ze af en laat deze uitlekken. Ondertussen de aardappelen in de schil koken, en in schijfjes snijden. Smeer een kleine ovenschaal (20 cm) in met boter of olie. Bedek de bodem met de schijfjes aardappel en daarop de schorseneren. Werk dit af met wat (jong) belegen kaas en zet de schaal ongeveer 10′ in de oven (> 200 graden) of grill. Serveer het gerecht met vers gemalen peper en bijvoorbeeld Pecorino kaas.