Groentensprokkel week 35

Beste abonnee,

De zomer loopt op zijn laatste pootjes. Toch steeds weer een moment van afscheid nemen; de dagen worden korter en killer, de vochtige mist komt over het land. De herfst is al voelbaar. Tegelijk is het ook een periode met veel rijkdom in zich: de vruchten rijpen af, volbrengen waarvoor ze een ganse lente en een ganse zomer op het land hebben gestaan. Prachtige ronde gekleurde vruchten in al hun verscheidenheid kleuren het land en jullie pakket.
De zomer heeft heel wat gebracht dit jaar: mooie vruchten op het land, intense contacten met de aarde en met een verscheidenheid aan mensen.
Naast dit alles werd ook een nieuw kindje geboren; ‘cvba De Zonnekouter’. Dat doet wat met een mens. Plots ben je geen werknemer meer, maar ben je veel meer verbonden met het geheel, bouw je mee, draag je er de verantwoordelijkheid voor, … veel meer dan ooit tevoren. En gelukkig niet alleen…. De cvba is nu een feit, maar uiteraard gaat dit samen met een proces van loslaten en vastnemen, beslissingen nemen en aftoetsen en bergen, bergen administratie… . Er staat nog heel wat werk op ons te wachten. Maar het voelt goed en het geeft vertrouwen om de goesting en de energie te voelen die hierbij vrijkomt.
Om ook voor jullie de cvba iets dichterbij te brengen, zal in de toekomst de nieuwsbrief niet meer enkel uit de pen van An vloeien, maar zal ook dit een gedeelde bezigheid worden met verschillende auteurs als gevolg (uiteraard niet tegelijk, dit zou het een beetje te moeilijk maken).
Net als kersverse ouders willen we jullie ons nieuwe kindje tonen en laten voelen wat voor een energie het heeft, wat het allemaal in zijn mars heeft. Heel wat redenen dus om jullie uit te nodigen om samen met ons te komen vieren op zaterdag 6 september, op ons boerderijfeest.
Voor het eten hebben we voor dit jaar ook iets ‘coöperatiefs’ bedacht. We vragen aan ieder om zelf een gerecht mee te brengen, de hoeveelheid voor zichzelf en iets meer. Alles wordt dan feestelijk uitgestald en samen gedeeld.

Je bent meer dan van harte welkom.
Groetjes,
Lien

flyer boerderijfeest

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, kropsla, pompoen, basilicum of komkommer van de Zonnekouter, bleekselder van Ourobouros, prei van Goed ter Heule
Groot: wortelen, kropsla, pompoen, groene paprika, courgette van de Zonnekouter, suikermais van de Kollebloem, bleekselder, warmoes, aubergine van Ourobouros
Gemengd: kropsla, tomaten, pompoenen, prinsessen van de Zonnekouter, appel alkmene van Van Eykeren; pruimen (F), meloen Galia (Es)
Fruit: blauwe bes van O’Bio; appel alkmene van Van Eykeren; pruimen (F), peer conference (B) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de walnotenbrood; 3de haverzemelenbrood
Aardappelen: volgende levering op 5/09

Recepten

Basilicumpesto van Jeroen Meus
Nodig: 80 g Parmezaanse kaas (in blok), 60 g basilicum, 1 teentje look, 15 cl olijfolie, 1⁄2 citroen, 60 g pijnboompitten, peper, zout (niet teveel, de kaas is al zout)
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

Suikermais
Als je de mais wil koken, doe dan geen zout in het kookwater, want dat maakt de mais taai. Een kolf is klaar als je de korrels zonder veel moeite van de kolf kan wippen. Een kook- of stoomtijd van zeven min is veelal voldoende. Wil je de mais bakken in de oven, verwijder dan eerst de maisbaard en vouw nadien de bladeren voorzichtig terug dicht. Rooster de kolf in een voorverwarmde oven (200°), gedurende 20-25 min.

Pompoen uit de oven met rozemarijn en knoflook
Nodig: ca 1 kg pompoen, bolletje look, 3 takjes rozemarijn, 5 el olijfolie, 1 el citroensap, peper en zout.
Kuis de pompoen en snij hem in kleine blokjes. (de schil van deze jonge, oranje pompoen kan je eraan laten). Leg de pompoen in een ovenschoten en voeg de losse tenen look in z’n geheel hieraan toe. Verdeel de rozemarijn over de pompoen en schenk de olijfolie en het citroensap over het geheel. Haspel alles wat door elkaar en bak gedurende 40 min in een voorverwarmde over (220°)