groentensprokkel week 28

Beste abonnee,
De voorbije droogte heeft toch haar sporen nagelaten bij de buitengroenten: de wortelen te schriel, de venkel minder sappig, de Chinese kolen wat te mager, de broccoli wat klein, de plantprei wat roestig. Alleen de sla (waarbij je ’t nog ’t meest stress zou verwachten) trok er zich niets van aan; die boorde zich met haar fijne wortels diep de grond in tot aan ’t gegeerde grondwater, en zoog zich vol tot weelderige kroppen.
Deze week was ’t hier vollen bak najaarsteelten planten op ’t land; 5 bedden savooi en wat kilometers prei; en ook nog wat venkel en sla en boontjes. Gelukkig met veel volk, zo ging het lekker vooruit! De droge zomer had het veld herschapen tot een grote hete grijze zandbak: ’t was afzien voor die kleine plantjes, maar het bracht wel enig vakantiegevoel teweeg bij de planters (zo zonder zee of toeristen: heerlijk rustig!). Tot de volgende dag een langverwacht mild regengordijn de prei gelukkiger maakte dan de planters…. (Zo mild was het overigens niet altijd: een fikse rukwind heeft nogal wat courgettenplanten ongenadig ‘onthoofd’!). En daarmee is alle groentendorst terug rijkelijk gelaafd, maar ligt het nu weer donkerbruine opgefriste land ook alweer bezaaid met speldeknopjes knopkruid… we zullen weer weten wat gedaan de komende weken!

Samenstelling pakket

Klein: sla, komkommer, courgette, basilicum van de Zonnekouter; broccoli, chinese kool van de Kollebloem; tomaten (B) via Biofresh
Groot: boswortel, ijsbergsla, rode sla, komkommer, courgette, venkel van de Zonnekouter; broccoli, Chinese kool van de Kollebloem; tomaten (B) via Biofresh
Gemengd:Bio; tomaten (B), banaan (Do, FT), meloen galia (Es) via Biofresh
Fruit:Bio; appel Idared (It), pruim (Es), Nectarine (Es) via Biofresh
Brood:granenbrood; 2de lijnzaadbrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: volgende levering op 1/8

Recepten

Chinese koolsalade : gebruik hiervoor het botergele malse deel van de kool.
Maak een vinaigrettesaus, en meng hierin gesnipperde ui of paprika. Snijd het binnenste van de kool overdwars in smalle reepjes, en meng ze in de vinaigrette. Dien meteen op.
Meer geschikt voor kinderen wordt het als je vinaigrette maakt met citroensap in plaats van azijn, en de ui of paprika vervangt door fijngeraspte wortel.

Warme komkommer met dragonsaus
Snij de komkommer in dobbelsteentjes, en stoom ze beetgaar (ongeveer 6‘). Maak een saus van melk met maïzena of arrowroot (1 eetlepel oplossen in een kopje koude melk, wat melk aan de kook brengen, er onder roeren en laten koken tot de saus dikt), kruid ze met ½ kl. dragon, wat peper en zout, en meng de komkommer er onder.

Taboule met courgette
Nodig: 1 kop couscous, 2 koppen water, 2 tomaten, 1 paprika, 2 courgettes, 1 ui, 1 teentje look, 2 augurkjes, verse kruiden (bieslook, kruizemunt of korianderblaadjes (niet samen gebruiken), peterselie), olijven, feta, vinaigrette met olijfolie en kruidenazijn (of citroen)
Rooster even de couscous in wat olijfolie en voeg 2 koppen kokend water toe met wat zout. Van het vuur halen en laten zwellen (Voor de liefhebbers kan er ook wat komijnzaad in).
Maak een vinaigrette. Snij de groenten en kruiden heel fijn, pers de look en meng alles door de vinaigrette. Maak de couscous met een vork rul en roer ze door de groenten. Snij de feta in stukjes en meng ze met de olijven door de couscous.

Venkelrijst
Nodig: 4 koppen gare rijst, 2 venkelknollen, 3 wortelen, 250g tomatensaus, 3 uien, 80g gemalen emmenthaler, 1 e.l.olijfolie, tijm, marjolein, oregano, peper
Snipper en fruit de uien met de kruiden in de olie. Snij de wortelen in plakjes en de venkel in schijfjes. Voeg ze toe aan de uien en laat enkele minuten zachtjes bakken. Voeg wat water toe en stoom beetgaar. Roer er na 10 minuten (als het kookvocht verdampt is) de tomatensaus door. Meng de rijst met de groenten en schep het geheel in een ovenschotel. Bestrooi met kaas en plaats 30’ in een voorverwarmde oven (180°C)

Smakelijk! An