Groentensprokkel week 23

P1000300compBeste abonnee,

 

Het volgende duo middelbare scholieren is gearriveerd op de Zonnekouter. Deze keer komen ze uit de Volksstraat (Steinerschool) in Antwerpen:

“Wij, Stina en Ellemijn, waren er vorige week ook al bij, en zijn ondertussen goed ingeburgerd op de boerderij. Vandaag is donderdag, de drukste dag van de week, dan worden namelijk de pakketten samengesteld uit enorme hoeveelheden groenten en fruit. De rest van de week zitten ze hier echter ook niet stil, integendeel: schoffelen, wieden, oogsten, zaaien, bemesten,… Elke dag is gevuld met klusjes die op dat moment soms maar klein lijken, maar zoveel invloed hebben op de groenten die jullie op je bord krijgen.

De afgelopen 2 weken zijn ontzettend leerrijk voor ons geweest, en we begrijpen nu zoveel meer over biologische en biologisch-dynamische landbouw. We zijn An en Walter dankbaar dat ze ons zoveel hebben bijgeleerd en ons elke dag te eten hebben gegeven.

                                                                                            groeten, Stina en Ellemijn”

(nvdr: mja…hadden we ze geen eten gegeven hadden ze natuurlijk niet zo goed kunnen werken… )

 

Het doet erg veel deugd, en ’t is mooi om die groene en kleurrijke weelde te zien oplichten op en rond de akker, maar ‘t is toch ook even wennen, al die zon en warmte zo ineens! Vroeg oogsten in de serre is nu weer helemaal aan de orde, anders krijgen jullie slappe halfgestoofde groenten in je pakket. Inschattingen maken van wat de komende week oogstbaar zal zijn is ook niet zo gemakkelijk: zolang het koud bleef ging alles zijn trage gangetje, terwijl we nu moeten opletten om niet voor verrassingen te staan. Zo hebben we de radijsjes klein (en fijn en bijna perfect) moeten oogsten, omdat ze anders tegen volgende week misschien zouden ‘ontploffen, doorschieten of te gepeperd worden.

We hebben vorig weekend even de laagbijdegrondse boerenstiel verwisseld voor die van dakdekker; met veel dank aan Danny, Herman en Sander is de klus op één mooie frisse dag geklaard, en is ons nieuwe afdak ‘bedekt’!

 

!!! Nog even jullie aandacht: het rommelt nog altijd stevig in bijenland; de Europese commissie is een aantal halfslachtige voorstellen aan het goedkeuren om de bijensympathisanten te sussen en de farmaceutische firma’s toch terwille te blijven. Geen bij is hierbij gebaat; daarom vragen we jullie om nog eens de petitie op onderstaande link te willen tekenen:
http://actions.pollinis.org/ban_nicotinoids_petition_european_commission

Samenstelling pakket

Klein: boswortel, radijs, rode krulsla van de Zonnekouter; prei (B), koolrabi (B), courgette (It) via Biofresh

Groot: bloemkool, boswortel, radijs, kropsla, rucola van de Zonnekouter; komkommer (B), prei (B), koolrabi (B) via Biofresh

Gemengd: boswortel van de Zonnekouter; aardbeien, rabarber van Vande Voorde; prei (B), courgette (It), banaan (Do, fair trade), appelsien (It) via Biofresh

Fruit: aardbeien, rabarber van Vandevoorde; banaan (Do, fairtrade), kiwi (It); via Biofresh

Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de  sesambrood; 3de roggebrood

Recepten

Koolrabi-courgettesalade

Nodig: 1 koolrabi, 200 gram courgette, 50 à 75 gram walnoten, 3 el. walnotenolie, 1 el. citroen of limoensap, 3 el. (soja)room

Was of schil de koolrabi en rasp grof. Was de courgette en rasp grof. Schep koolrabi en courgette door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, maar op smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren. Schenk er naar keuze de room over.

Smakelijk! An