Groentensprokkel week 22

Beste abonnee,
Het vraagt wel wat van iedereen, die zon die maar met mondjesmaat wil, en de kou die in onze botten blijft kruipen. Als mensen hebben we nog wel het geluk dat we er geen groeistilstand van krijgen, wat van de groenten niet gezegd kan worden.
Er zitten nu maar af en toe wat Vroentegroenten uit de koepels in het pakket (wat in april-mei vrij normaal is, gezien het feit dat we geen verwarmde glasserres hebben op onze bedrijven, en de voorraden van vorige oogst opgegeten zijn), maar het is te vrezen dat dit nog voor heel juni ook zo zal blijven; buiten komt het maar niet op gang!
Voor ons bioboer(inn)en pure Zen: afwachten wat er al dan niet wil groeien, en straks nog kan geoogst worden, en wanneer. Het enige dat we momenteel kunnen doen is meegaan met wat er is en het zo goed mogelijk verzorgen, en ondertussen genieten van al dat uitbundige groeien en bloeien van de natuur rondom het veld.
En natuurlijk bezig zijn met de toekomst: zijn onze rassen flexibel en weerbaar genoeg om zulke weerperikelen aan te kunnen, of moeten we op zoek gaan of ze zelf selecteren naar sterkere? Of moeten we misschien toch nog een serre bijzetten om meer oogstzekerheid te hebben… Want uiteindelijk hangt ons inkomen er ook wel van af…
En moeten we dit risico op misoogst als boer wel alleen dragen, of delen met al onze klanten? En hoe doen we dat in de praktijk, op de Zonnekouter?

De aardappelen zijn niet meer te houden, ze willen schieten en groeien, en voelen de lente(?)kriebels zelfs tot in de donkere kilte van onze koelcel… dus hebben we ervoor gekozen om de laatste ‘oude aardappelen’ een week vroeger te leveren. Ellemijn en Stina (onze Steinerschoolstagiairkes voor 2 weken) hebben ze eerst nog opgekuist voor jullie; dus nu vlug opeten, voor het weer uit de hand loopt. Leg ze op een koele plek, als er scheutjes verschijnen wrijf je die er af, zo kun je het groeiproces nog even tegengaan. Nu maar hopen dat er tegen de volgende levering (begin juli) al Belgische in de aanbieding zijn… anders moeten we die ook wat uitstellen; we houden jullie op de hoogte!
Met de ajuinen is het trouwens hetzelfde verhaal, ook die beginnen te schieten; het zijn waarschijnlijk de allerlaatste Belgische, dus verdelen we onder jullie wat de boeren van ’t Livinushof nog hadden. Samen met de nieuwe verse pijpajuin van de Kollebloem.

En jà, de eerste aardbeien zijn verschenen: beter laat dan nooit! Ze komen (net zoals de rabarber vorige week) van bij Daniël Vandevoorde uit Afsnee. Een oude mooie boerderij (met wat werk aan, zoals op zoveel plaatsen) waar de aardbeiteelt van vader op zoon werd doorgegeven, met veel oog voor kwaliteit, en al enkele jaren omgeschakeld naar bio.
De inlandse appelen zijn nu helemaal gedaan, er is weinig ander aanbod; dus zullen we ons voorlopig op de aardbeien en de rabarber concentreren. Dit betekent wel: kleinere hoeveelheden fruit, maar wel uit de buurt, en niet te versmaden!

!!! Deze week 1-9juni ‘Week van de biolandbouw’!!!
Zelf doen we dit jaar niet mee in de bioweek zelf; we kiezen voor nog eens een echt boerderijfeest op de Zonnekouter op 15 september, wanneer het land in haar volle glorie staat!
Maar er zijn vele andere leuke en dynamische plekken om te bezoeken. Alle info op www.bioweek.be; alle activiteiten op www.biomijnnatuur.be/biogenietengids/zoeken

Samenstelling pakket

Klein: bloemkool, venkel, radijs van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem, ajuin van ’t Livinushof; rode sla van Akelei; wortelen via Biofresh
Groot: venkel, radijs van de Zonnekouter; pijpajuin, landkers van de Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof; rode sla van Akelei; wortelen, spitskool, courgette, komkommer via Biofresh
Gemengd: witte en gele wortelen van Vandevijver; aardbeien! van Vandevoorde; rode sla van Akelei; koolrabi, meloen galia, kiwi via Biofresh
Fruit: aardbeien! Van Vandevoorde; meloen galia, appelsien, kiwi via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de lijnzaadbrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: agria van ’t Livinushof (de laatste…)

Recepten

Warme bloemkoolsalade (Velt 1998)
Nodig: 1 kleine bloemkool, bakje tuinkers of landkers, 3 el. mayonaise, 3 of 4 el. citroensap, snuifje kerrie
Kook of stoom de bloemkool (in zijn geheel) beetgaar (deze vroege serrebloemkool niet te lang koken; ze is verrassend vlug gaar!)
Maak een bedje van tuinkers. Meng de mayonaise met de kerrie en het citroensap. Leg de bloemkool op het groene bedje. Overgiet de warme bloemkool met de mayonaise.

Aardappel – venkelgratin (Velt 1998)
Nodig: 8 middelgrote aardappelen, 2 venkelknollen, 100g gemalen gruyère, 2 dl (zure) room, olijfolie, peper & zout
Olie een ovenschaal in. Snij de venkel in zeer dunne plakjes en de aardappelen in dunne schijfjes. .Leg de aardappelen en de venkel in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de room over de schaal en plaats die gedurende ongeveer 40 – 50’ in een voorverwarmde oven (180°C). Dek de schaal de eerste 30’ af met een deksel. Bestrooi dan met de gemalen kaas en plaats opnieuw in de oven.

Smakelijk! An