Beste abonnee,
We hebben plichtsbewust en met veel liefde jullie pompoenen en boontjes buiten geplant, maar de koudeshock is groot! We kunnen maar hopen dat dit trauma geen te grote gevolgen zal hebben (zowel voor de plantjes als voor de planters).
Het einde van de wintergroenten nadert; op de valreep deze week de minder gekende witte en gele wortelen in ’t pakket. Origineel stamt de wortel uit Midden-Azië. Egyptenaren en Romeinen kenden ze al in verschillende kleuren zoals paars, rood, lichtgeel, groen, wit; het gebruik beperkte zich toen nog tot medicinale doeleinden. Tijdens de 14de en 15de eeuw werd de wortel bekend in Noord-Europa; men gaf er toen de voorkeur aan gele wortelen. Onze oranje zoete wortelen zijn eigenlijk vrij recent; ergens in de 16de eeuw gaat het verhaal dat ze in Nederland ontwikkeld werden door kruisingen van rood en geel tot het geschikte kleur van … het Huis Oranje-Nassau (…).
Gele en witte wortelen zijn minder zoet (ze bevatten ook niet het gegeerde beta-caroteen van hun oranje, of anthocyanide (antioxidant) van hun paarse broertjes), maar zijn wel ideaal in recepten die niet gebaat zijn met een overheersende zoete wortel-smaak. De gele wortel bevat veel luteïne (een carotenoide die het netvlies van onze ogen beschermt tegen de schadelijke werking van zonlicht, en een beschermende werking tegen kanker en hart en vaatziekten wordt toegedicht). De knapperige textuur van witte wortelen zorgt voor een lekkere ‘bite’ en is ook nog eens goed voor de vertering.
Klein: prei van Staelens, paksoi van Hebben, komkommer van pcg kruishoutem, rode aardpeer van Renders, gele en/of witte wortelen van Vandevijver; groene selder, kropsla via Biofresh
Groot: bloemkool, venkel van de Zonnekouter; prei van Staelens, paksoi van Hebben, komkommer van pcg kruishoutem, rode aardpeer van Renders, gele en/of witte wortelen van Vandevijver; groene selder, kropsla via Biofresh
Gemengd: venkel, radijs van de Zonnekouter; komkommer van pcg Kruishoutem, rode aardpeer van Renders, rabarber van Vandevoorde; appel greenstar en jonagold, appelsien, avocado via Biofresh
Fruit: Rabarber van Vandevoorde; appel Golden, appelsien, banaan via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de koekebrood; 3de 6-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 31/5 (een weekje vroeger dan normaal)
Witte wortelen met komijn
Nodig: 4 witte wortelen, ½ koffielepel harissa, 1 teentje knoflook (gepureerd), 1 citroen, 1 kl. gemalen komijn, extravierge olijfolie, zout
Schil de wortelen en snij ze in schijfjes. Doe ze in een kookpan, bedek met water en voeg er zout aan toe. Breng aan de kook op een hevig vuur. Matig de hitte zodra de wortelen koken en laat ze 25 min. verder garen.
Laat de wortelen uitlekken in een zeef, doe ze in een slakom en plet ze met een vork. Voeg de harissa, de gepureerde knoflook, het citroensap en de komijn toe. Meng alles goed. Doe het mengsel in een schaaltje, giet er een scheutje olie over en dien koel op.
Eventueel enkele fijngesneden kappertjes toevoegen. Geef er brood bij.
Wortelen in de oven
Nodig: 2 witte, 2 gele, 2 oranje wortelen, 1 pastinaak, 1 zoete aardappel of aardpeer, olijfolie, peper en zeezout, verse tijm, rozemarijn, 2 tenen fijngehakte knoflook
Snij de groentes in blokken. Meng in een kom olijfolie met versgemalen peper, zeezout, tijm, rozemarijn en look. Schep hier de wintergroenten door en marineer een poosje. Bak in een voorverwarmde oven op 225 ºC in 20 minuten gaar, terwijl je het af en toe omschept. Lekker bij gegrild vlees, of een vegetarische rijstsoufflé.
Smakelijk! An