Eerst een koeienknuffel voor moederdag…
En een verwelkoming van 5 bijenvolkeren die Ruben Joos van Bee Yourself (www.beeyourself.eu) hier is komen plaatsen, in het kader van de cursus natuurlijk imkeren van Landwijzer. Net op tijd voor onze fruitbomen, paardebloemen, meidoorn en ander bloeiend schoon!
Nu vrijdag hebben we een creatieve oplossing moeten bedenken voor jullie (en ons) brood.
Onze biobakker woont immers in Wetteren, en heeft zijn huis én bakkerij tijdelijk moeten verlaten; hij hoopt om vanaf dinsdag terug te kunnen starten met bakken; we zien wel, we hopen het voor hem (en voor jullie en voor ons)…
In afwachting hebben we halsoverkop nog een bestelling kunnen plaatsen bij biobakkerij De Trog. Bij de broodbestellingen van de Voedselteams zal er wat verschil zitten op het gevraagde en het geleverde brood; de abonnees krijgen gewoon eens brood van een andere biobakker. Nu maar hopen dat we al die broden juist gedetermineerd hebben…
Bert, Cies, Lukas en Katrien in volle aktie…
Rode kolen-en-spruitjesplanttijd, op ons nog bijna lege land. Alhoewel deze groenten pas laat geoogst worden en (uiteraard) groeien als kool, moeten die vroeg de grond in, want het vraagt wel wat tijd en energie om zo’n compacte krop voedzame bladeren te ontwikkelen. Een hele klus, al dat plantwerk, maar gelukkig zijn er vele handen! En dan goed afdekken voor duiven, kauwen én de vele hazen die hier tegenwoordig ronddartelen.
Klein: prei, eikenbladsla van de Zonnekouter; komkommer van pcg kruishoutem; rode biet, andijvie, bloemkool via Biofresh
Groot: prei, eikenbladsla, kropsla van de Zonnekouter; barbarakruid (landkers) van Hebben; knolselder (de laatste) van ’t zilverleen; wortelen van Vandevijver; komkommer van pcg kruishoutem; rode biet, andijvie, broccoli via Biofresh
Gemengd: kropsla, warmoes van de Zonnekouter; rode biet, bloemkool, appel jonagold, appelsien, banaan via Biofresh
Fruit: rabarber van Hanssens; appel jonagold, appelsien, banaan, pompelmoes via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desem; 2de zonnepitbrood; 3de drielingbrood van biobakkerij ‘de Trog’
Aardappelen: Agria van ‘t Livinushof
Nodig: andijvie, 50g gepelde walnoten, 1 appel, sap van ½ citroen, 1 dl room, sojasaus of zeezout, 1 e.l. olijfolie
Hak de andijvie in stukjes van 1 cm. In een slakom meng je ze samen met de verbrijzelde noten, de in stukjes gesneden appel, de room, het citroensap en de olie, en breng op smaak.