Groentensprokkel week 19

!!! Optreden !!!

Op vrijdag 15 mei om 20u komt ‘Goes en de gasten’ naar De Zonnekouter: snedige, eerlijke en pure blues, in het Sleins (Sleidings, voor niet-ingewijden). Sfeer en goed gezelschap voor slechts 5 euro inkom. Er is nog plaats; graag een seintje als je er bij wil zijn.

Regeling voor het hemelvaartweekend

– De Blandijn is zowel donderdag als vrijdag gesloten, dus leveren we die week geen pakketten. Ze worden afgetrokken van de inning voor mei.

– Trappenhuisabonnees halen af in de Tarbotstraat 61, tussen 17u30 en 18u30.
Let goed op dat je geen pakketten van het voedselteam meeneemt (ze staan op aparte stapels). Moest het afhaaluur écht een probleem vormen neem je best contact op met Els Vereecke (elspimpels@gmail.com ; 0479/43 12 05)

– Muide: de pakketten worden geleverd in het poortgebouw van Rocsa, aan de Voorhavenlaan en Londonstraat, naast de Piramuide.Zelfde afhaaluren!

 

Beste abonnee,
Deze week zijn de spruiten geplant. Een paar weken geleden zijn ze gezaaid in perspotjes. Het is gek als je bedenkt dat we nog tot begin maart spruiten aan het oogsten waren. Zo staan er maar 1 maand per jaar geen spruitplanten op het land. Met de prei is het nog straffer. Dat staat jaarrond op het land. De laatste prei oogstten we pas een paar weken geledenen de nieuwe is al meer dan een maand gezaaid. De laatste prei die het mooist de winter doorgekomen is, hebben we keurig apart geplant en daar houden we zaad van. Het is niet met alle teelten zo. Pompoenen zaaien we pas volgende week en oogsten we al in september. En van sommige teelten met een kort groeiseizoen zoals sla zaaien we alle twee weken. Het is nu een drukte van jewelste met zaaien en planten. In de winter hebben we dit goed voorbereid en zo hoeven we nu maar de agenda open te slaan om te zien wat er op de teeltplanning staat.
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket
’t Blijven moeilijke tijden om een evenwichtig pakket vol te krijgen, de Belgische voorraden wortelgewassen zijn zo goed als op, en de bladgewassen neigen tot doorschieten, zodat we nog even royaal zijn met raapstelen, rucola en warmoes. Maar er is hoop: de wortelen, koolrabi en venkel komen er aan!

Klein: rucola, kropsla van de Zonnekouter, rettich van Ourobouros; raapsteel van de Kollebloem; komkommer (B), kastanjechampignons (Nl), broccoli (Es) via Biofresh.
Groot: kropsla, warmoes, rucola van de Zonnekouter, rettich van Ourobouros; raapsteel van de Kollebloem; komkommer (B), rode biet (Nl), kastanjechampignons (Nl), broccoli (Es) via Biofresh.
Gemengd: warmoes van de Zonnekouter; rettich van Ourobouros; appel royal gala (via ‘Onder de Appelboom’ uit Oostenrijk); komkommer (B), bloemkool (B), kiwi (It), pompel (Fr) via Biofresh
Fruit: appel pinova (Warmonderhof Nl), kiwi (It), avocado (Es), mango (BF), banaan (Do) via Biofresh
Aardappel: de aardappelvoorraden van ’t Livinushof zijn op, deze maand dus Hollandse Agria’s via Biofresh; ze werden geleverd in zakjes van 2 kg; binnen 2 weken doen we nog eens zo’n levering, dan heb je je portie voor deze maand (dan hoef je ze ook niet te lang bewaren, want dat lukt ook niet te best meer)
Brood: 1ste vbrood; 2de vbrood; 3de vbrood

Recepten
Rettich- rammenassalade voor 2 personen
Nodig: rettich of rammenas, citroensap, 2 el. fijngehakte peterselie, ongeveer 1 dl. zure room en of yoghurt, peper en zout
Rettich of rammenas wassen (hoeft niet geschild te worden), in dunne reepjes snijden of raspen. Meng peterselie door rettich en roer de zure room erdoor. Op smaak brengen met citroensap, peper en zout. Ook lekker met een geraspte wortel erdoor.

Tips voor gekookte rettich
Was de rettich, snijd ze in schijfjes van een paar centimeter dik en kook ze in water met een snufje zout beetgaar. Geef een eenvoudige kaas- of kerriesaus met een graansoort bij deze groente. Heerlijk met bijvoorbeeld een vegetarische burger of fallafelballetjes. De gekookte rettich is ook goed samen met een andere groente te combineren. De rettich krijgt een andere, pittiger smaak als u de beetgaar gekookte rettichschijven in olie bakt en met kruidenzout of met gomasio (=sesamzout) bestrooit.