Groentensprokkel week 17

Binnen twee weken: Hemelvaartregeling

–      De Blandijn is gesloten, die week (10 mei) voorzien we voor dit depot geen pakket

–      Voor het Trappenhuis: de school is  gesloten; dus op 10 mei worden de pakketten geleverd in de Forelstraat

–      Onze boerderijwinkel is open op vrijdag 10 mei (14u-19u); zaterdag 11 mei is de winkel gesloten.

 

Beste abonnee,

Alarm, radijzenexplosie! En tevens een goede illustratie van hoe ons pakket in elkaar steekt (en wat je kunt verwachten op de eerste pagina van de website).

Op maandag maak ik (en ook onze Vroentecollega’s) een rondgang over de akker, en doe een inschatting van hoe onze groenten er aan toe zijn, wat we verwachten te oogsten.

Op basis daarvan (en het aanbod van andere collega’s) stel ik de inhoud van de pakket samen, en bestel groenten bij indien nodig. Ik zoek daarin een evenwicht in blad-wortel-vrucht, met genoeg variatie tussen de weken, en zorg dat de prijzen en hoeveelheden overeenkomen met wat in elk soort pakket nodig is. Het resultaat van dit inschatten en bestellen en berekenen krijg je dus op dinsdag te zien op de site.

Maar we werken met levende have, met alle onvoorspelbaarheid van dien…

Normaal hadden we al enkele weken warmoes kunnen oogsten, met de paksoi als een mooie krokante aanvulling daarna. Nu is de warmoes met een maand vertraging op gang gekomen, maar de paksoi heeft niet gewacht… dus moeten ze samen in ’t pakket. Van de kervel verwachten we al drie weken dat ze gaat opschieten, ze is er nu pas aan begonnen (gelukkig maar, zo hebben we er toch nog een goede oogst van gehad), jullie hebben dus meer kervel gekregen dan we gedacht hadden. En maandag waren de radijsjes nog veel te klein om te oogsten, dus voorzag ik om courgetten bij te kopen, en de radijzen te sparen voor volgende week. Maar de plots erg warme dagen hebben de radijzen in een mum van tijd uit hun voegen doen barsten, zodat ze nu dringend opgegeten moeten worden; het klein pakket heeft dus onze radijsjes ipv de eerst voorziene courgettes.

Dat is natuurlijk ook het mooie aan heel het pakkettensysteem, die soepelheid waarmee we ons kunnen afstemmen op wat er leeft en groeit op het land! En geef toe, het mag toch nog een beetje een verrassing blijven…

Dus, moraal van het verhaal: watje dinsdag op de website als pakketsamenstelling ziet geeft een goed idee, maar daar kan nog iets aan veranderen. Met wat geluk (hangt ook af van mijn beschikbare tijd en geheugen), zie je donderdag de bijgeschaafde versie…

 

Samenstelling pakket

Klein: prei, kervel, warmoes, paksoi, radijs van de Zonnekouter; eikenbladsla, champignons via Biofresh

Groot: prei, warmoes, paksoi, radijs van de Zonnekouter; eikenbladsla, courgette, paarse wortelen, sojascheuten, champignons via Biofresh

Gemengd: prei, paksoi van de Zonnekouter; eikenbladsla, courgette,  appel greenstar, appelsien, avocado via Biofresh

Fruit: appel greenstar, appelsien, kiwi, avocado via Biofresh

Brood: 1ste roggebrood; 2de  walnootbrood; 3de 6-granenbrood

Aardappelen: volgende levering op 10/5

Recepten

Paksoi is een van oorsprong Chinese groente die heel rijk is aan allerhande vitamines (massaal veel C en A, daarnaast ook K, B11, B5, B6) en mineralen (calcium, ijzer, mangaan..), en bevat zoals veel andere kolen heel wat antioxidanten. Je kan hem rauw eten (dat bewaart best al die waardevolle stoffen), of kort geroerbakt, gestoomd of geblancheerd.
Paksoisalade
Nodig: 1 struik paksoi, 200g sojascheuten, kopje pitten/notenmix (oa pijnboom-zonnepit e.a.), pijpajuin, olijfolie, zout, peper, 20 scampi’s

Voor de dressing:  1 cm verse gember, 1 limoen, 50ml sojasaus, 150 ml olijfolie

Snijd de paksoi in stukjes, en de bosuitjes in ringetjes. Blancheer de sojascheuten. Meng in een kom de paksoi, bosuitjes en sojascheuten door elkaar.

Pel de scampi. Verhit olie in een pan en bak de scampi om en om bruin en gaar en breng ze op smaak met zout en peper.
Schil en rasp de gember. Meng in een kom de gember, sap van de limoen, zoute soja en de olijfolie en meng de dressing door de salade. Verdeel de salade over borden en leg de scampi erop.

Paksoi met courgette en sojascheuten
Nodig: paksoi courgette, 50 gram sojascheuten, 1 sjalot of ui, 1 teen knoflook, gesnipperde verse gember, champignons

Snipper de sjalot en de knoflook. Snijd de courgette en champignons in grove blokjes, en de paksoi in grove stukken.

Doe wat olie in grote pan of wok en doe als die goed warm is de ui en de knoflook en de gember erbij. Even fruiten, champignons en courgette erbij en 3 minuten stoven, paksoi erbij, nog eens doorroeren en nog 2 minuten laten stoven. Tenslotte de sojascheuten, roeren, 1 minuut laten stoven. 

Smakelijk! An