Groentensprokkel week 17

!! Opgelet! De winkel zal gesloten zijn vrijdag 1 mei én zaterdag 2 mei.
De pakketten worden wel geleverd.

Beste abonnee,
Een waarheid als een koe. Het weer is goed! De zon schijnt, een licht windje. Het land droogt en het gras groeit. Ook de koeien hebben er weet van en waren niet meer te houden. Het duurde een tijdje voor het gras echt op gang kwam en de koeien moesten het bij die zonneschijn toch nog wat langer zien uit te houden in de stal. Tot afgelopen weekend. Er staat al wat gras en de groei zit er nu ook echt in. Om te voorkomen dat er geen koeien in de serre belanden heb ik hier en daar een draadje gespannen. De staldeur ging open en Annabelle, de leidster van de kudde, stapte naar buiten. Ze kent de weg en liep parmantig naar de sappige weide toe. De rest van de kudde volgde met vreugdesprongen er achteraan. Alleen Irene, het jongste koekalfje wist nog niet goed wat doen. Ze is geboren in het stalseizoen en weet niet wat de buitenwereld allemaal betekent. Aarzelend zette ze de eerste stapje uit de stal en schoot plots vooruit. Recht de haag in. Even bekomen en gelukkig langs de serre richting weide. Voorbij de serre wist ze even niet waarheen. Omheining kent en respecteert ze ook nog niet en zo ging ze dwars over de bedden jonge sla en pas gekiemde spinazie. Daar stond ze dan op een verder kale akker. Ze keek rond zich heen en achter haar zag ze de koeien van de buurman. Hopla, weer recht over de spinazie en sla, bijna de prikkeldraad in. Toen had ze het gelukkig door. Ze zag Annabelle, haar moeder en holde erheen. Ze was buiten adem van het avontuur maar weer gerust aan de zij van haar moeder, de leidster koe. Ik ben benieuwd hoe ze verder ontwikkelt. Nu nog zo jong en hulpeloos terwijl haar moeder zo zelfstandig en onafhankelijk is. Misschien wordt ze op een dag ook wel de leidster van de kudde?
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket:

Klein: kropsla, raapsteel, prei en paksoy van de Zonnekouter, wortel van het PCBT, komkommer van Vermeulen, pastinaak (BE) via Biofresh.

Groot: kropsla, rode krulsla, raapsteel en paksoy van de Zonnekouter, witloof van Van der Hauwert, wortel van het PCBT, komkommer van Vermeulen, champignons (BE) , pastinaak (BE) en knolselder (BE) via Biofresh.

Gemengd: kropsla, raapsteel en paksoy van de Zonnekouter, wortel van het PCBT, knolselder via Biofresh, golden appel uit Oostenrijk via Onder de Appelboom, banaan (DO) via Biofresh
Fruit: golden appel uit Oostenrijk, via Onder de Appelboom, banaan (DO), sinaas (It), Citroen (It) en pompelmoes (It) via Biofresh
Brood: 1ste brood Voltarwe desem; 2de brood lijnzaad; 3de brood rogge

Recepten:

Paksoirolletjes met gehaktvulling

Nodig: 500 g. paksoi, 1 el olie, 200 g gehakt, ui, 2 tl chilipoeder, 2 tl zout, 2 el meel gemengd met een beetje water.

Stoom een aantal bladeren (= het gewenste aantal rolletjes) in een vergiet en snij de rest van de paksoi in smalle reepjes. Braad het gehakt in de olie bruin, voeg de ui toe en fruit even mee. Meng daarna de gesneden kool, de chilipoeder en het zout door het gehakt. Laat het mengsel ca. 5 minuten sudderen in een gesloten pan of pot en voeg dan het aangemaakte meel bij. Schep een lepel van het mengsel in de gestoomde bladeren en maak er een rolletje van (ev. sluiten met een tandenstoker). Laat de rolletjes nog wat sudderen in de pan of stop ze in de oven en dien ze heet op na ca. 10 minuten.

Paksoi ovenschotel
Nodig: 750g aardappelen, 400g rundergehakt, 15g boter, 1 ui, 1 knoflookteentje, 500g paksoi, zout, peper, 2 t.l. kerriepoeder,100g geraspte kaas
Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

Raapsteeltjes stamppot
Nodig: ½ kilo aardappelen, bosje raapstelen, 2 dl melk, zout, peper, snufje nootmuskaat
Snijd de ondereinden van de bosjes raapstelen af, was ze goed uit, laat ze uitlekken en hak ze fijn. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, stamp ze fijn en roer ze met hete melk, zout, peper en nootmuskaat tot puree.
Meng de rauwe groente door de puree en laat het mengsel onder voortdurend roeren weer even goed heet worden. Lekker met een uitgebakken speklapje.