Beste abonnee,
Een nieuwe lente een nieuwe website;
na heel wat goede voornemens is het er eindelijk van gekomen! Eentje die we helemaal zelf kunnen beheren; met veel dank aan Stijn! Je kan er van alles lezen en bekijken, onder andere ook de nieuwsbrief(in kleur…), interessante gebeurtenissen en aankondigingen, en heel wat uitleg en foto’s (daar wordt ook nog aan verder gewerkt, al naargelang de inspiratie zich aandient)
Elke dinsdag verschijnt er de (hoogstwaarschijnlijke) samenstelling van het pakket van de week op de homepagina, dan kan je je boodschappen hierop afstemmen.
Allen op naar www.dezonnekouter.be !
En voor de faceboekadepten: daar is de Zonnekouter ook al op te vinden…
(met nieuwsbrief en aankondigingen, niet te gebruiken als medium om je vakanties of grieven te melden of zo, dit gebeurt best per mail…)
Onze serre ziet er overigens ook al veelbelovend uit: frisse blaadjes in alle tinten groen en rood groeien om ter hardst, om straks jullie borden te sieren en jullie smaakpapillen te betoveren. Nog even geduld!
De bijen zoemen rond hun woning
En werken aan een nijver plan
Zij zorgen voor de zoete honing
Wij maken er een potje van (Toon Hermans)
Het warme weer lokt de bijen uit hun kasten, op zoek naar pollen en zoet nectar van al die bloeiende bomen… Of zou toch moeten… maar wat alweer blijkt: heel wat bijenvolken hebben het niet gehaald; ook niet bij ons op de boerderij. We zijn niet de enigen; al vijftien jaar doet zich over de hele wereld dit zorgwekkend fenomeen voor: honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te verdwijnen, vaak zonder echte aanwijsbare oorzaak. Behalve dan ‘vermoedens’ over verzwakte bijen door te eenzijdige selectie, gebruik van insecticiden, de industrialisering van de honingsector, verontreiniging in ‘t algemeen…
Kortom: we maakten er een potje van, met als gevolg dat de bijen het niet meer zien zitten. We hebben ze nochtans zo hard nodig: zonder hun naarstige bestuivingswerk mogen we het meeste fruit en vruchtgewassen ook wel vergeten…. Om maar te zwijgen van de lekkere honing, het zwoele gezoem, of gewoon al de aanwezigheid van het fantastische wezen dat zo’n bijenvolk is!
In Studio Skoop op za 20/4, zo 21/4, wo 24/4 telkens om 17u30
Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons mee op een fascinerende reis naar de betoverende wereld van de bijen. Een verbijsterend mooie en symbolische ode aan de bij, én een oproep om verder te kijken dan onze neus langs is.
Klein: witlof van Vander Hauwert; komkommer, kropsla, wortelen, schorseneren, rode biet via Biofresh
Groot: prei, kervel van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; komkommer, kropsla, wortelen, schorseneren, rode biet via Biofresh
Gemengd: kervel (laatste!) van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; kropsla, rode biet, appel elstar, kiwi, banaan, pompelmoes via Biofresh
Fruit: appel elstar, kiwi, banaan, pompelmoes via Biofresh
Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de spelt desembrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 10/5
Basisbereiding: Schil ze onder stromend water, dan kleeft het sap niet aan je vingers, en leg de geschilde wortels onmiddellijk in water en azijn, dan worden ze niet bruin.
Breng water aan de kook met melk en zout, spoel de schorseneren nog eens af in een vergiet, snij ze in blokjes van 5 cm en kook ze gaar in 10-15min. Kookwater bewaren!
Schorsenerensoep : Voeg aan het kookwater groentebouillon toe, en dik de soep met wat arrowroot of maizena. Kruiden met peper en peterselie.
Schorseneren met champignons
Nodig: 1 kg schorseneren, gaargekookt; 300g champignons, 2 e.l. olijfolie, 2 e.l. tomatenpuree, 1 e.l. fijngehakte dragon, enkele e.l. (soya)room
Stoof gedurende 10 minuten in olijfolie met tomatenpuree de schorseneren met de champignons, voeg dragon en room toe, en dien warm op