Groentensprokkel week 15

Beste abonnee,

Afgelopen week werden onze preiproeven onder de loep genomen, vergeleken en beoordeeld. Vorige zomer werden er vier zaadvaste rassen geplant waaronder de Mechelse blauwgroene winterprei van collegaboer Johan D’hulster van de Akelei, een ras waar we al jaren verder op selecteren. Zo ontstaat er gaandeweg een bedrijfseigen gewas dat zich mooi aangepast heeft aan zijn omgeving. Bij de beoordeling van de proeven wordt er naast smaak en opbrengst gekeken naar de lengte van de schacht, de verhouding tussen wit en groen, de stevigheid van de stengel, de bladstand, de mate van ui-vorming (verdikking onderaan de stengel wat maakt dat de prei moeilijker te pellen is), sleet op het blad (hoe komt een prei de winter uit?), aantasting door de preivlieg en roest.

Na al die jaren prei kuisen dacht ik dat ik het wel al gezien had. Maar met andere ogen kijken doet andere dingen opmerken.

Onze bedrijfseigen prei gaf dit jaar de beste resultaten. De geselecteerde preien werden apart genomen om uit te planten. Het zijn de zaaddragers die voor het nageslacht zullen zorgen. Op deze manier is de kringloop mooi rond.

Prei is een tweejarige plant. Het eerste jaar maakt deze blad, het 2de jaar komt de bloem en het zaad. Prei heeft een prachtige paarse bloem – een beetje vergelijkbaar met de bloem van bieslook – maar dan veel groter en met een sterke geur. Rond deze tijd begint de prei stilaan aan voortplanten te denken en komen hier en daar de eerste bloemknoppen boven. Het wordt dus tijd dat ze uit de grond worden gehaald. Nog één keer oogsten en ook deze winterteelt zal voorbij zijn.

Daarna komen op dit perceel de wortelen te staan. En zo gaat het maar verder en verder. Met ons als zorgdragers erachteraan!

Smakelijk, Lien en Katrien

Samenstelling pakket :

Klein: Raapsteel en prei van de Zonnekouter,wortelen van het PCBT, aardpeer van Hebben, groene krulsla van Vermeulen en bloemkool (Fr) via biofresh.

Groot: Radijs, warmoes, rapsteel en prei van de Zonnekouter, wortelen van het PCBT, aardpeer en groene krulsla van Hebben, komkommer van Vermeulen en bloemkool (Fr) via Biofresh.

Gemengd: Radijs, prei en warmoes van de Zonnekouter, rode biet van Dewitte, topaz appel van Van Eyckeren, banaan (Do) en wijnsien (It) via Biofresh.

Fruit: Topaz appel van Van Eykeren; pompelmoes (It), sien Valencia (Es) en Banaan (Do) via Biofresh

Brood: 1ste brood Voltarwe; 2de brood koekenbrood; 3de brood zonnepit

Aardappelen: biogold of juliettes van Livinushof

Recepten

Preisoufflé met hazelnoten

Nodig: voor de ragoutsaus:20g boter, 30g meel, 2½dl half melk/half water (of bouillon van het prei-afval)

Verder: 3 grote of 4 kleine eierdooiers, 1 t.l. tijm, 2 t.l. zout, 1 t.l. cayennepeper, 50g geroosterde en gemalen hazelnoten, 300g dunne prei in flinterdunne ringetjes gesneden (1 mm), 3 of 4 stijfgeklopte eiwitten

Maak van boter, meel en vloeistof een witte ragoutsaus en laat afkoelen. Roer eierdooiers, kruiden, zout en hazelnoten erdoor. Verwarm de oven voor. Doe de prei in een deegkom, giet de saus erover en leg de stijfgeklopte eiwitten erop. Schep nu alles voorzichtig, maar wel grondig door elkaar en doe het mengsel in een vuurvaste schaal van ten minste 1½l (ingevet).

Bak 40-45 minuten bij 180°C -onderste richel- en dien de soufflé meteen op.

Vlaamse prei-rapensoep met olijven en bleukaas (uit: de wereld aan tafel, Mimi Smith)

Nodig: 2 flinke preien, 4 raapjes, 16 groene olijven, 150 gr blauwe kaas, 2 teentjes look, tijm of oregano, olijfolie, groentebouillon

Stoof de groenten, de look en de kruiden. Voeg bouillon en ook de olijven toe. Laat nog even doorkoken. Bij het serveren bestrooien met verkruimelde bleukaas

Bloemkool met geraspte gember (beter verteerbaar dan gekookte bloemkool)

Nodig: 500g bloemkool in kleine roosjes verdeeld, 0,75 tl komijnzaad, 3 el olie, 1-2 e.l. geraspte gemberwortel, snufje rode chilipoeder, 0,25 t.l. gemalen komijn, zout, snufje garam masala (curry)

Stamp de komijnzaadjes fijn, verhit de olie in een wok en fruit de gember. Doe er na 30 sec. het komijnzaad, de chili en de gemalen komijn en wat zout bij, roer, en doe de bloemkool erbij. Strooi de garam masala erover en roer goed. Doe het deksel op de wok en laat de bloemkool op een laag vuur gaarkoken.