Groentensprokkel week 12

Beste abonnee,
We willen het al zolang, Peter Vandermeersch van de Zonnekeuken nog eens naar de Zonnekouter halen voor wat kookcursussen. De namen van onze projecten klinken verwant, en eigenlijk sluiten ze naadloos op elkaar aan. Op de Zonnekouter streven we ernaar met veel zorg biodynamische groenten te telen met een goede vitaliteit en smaak, Peter zoekt in de Zonnekeuken met evenveel zorg naar manieren om ze nog verder te veredelen tot lekkere vol-waardige voeding. In zijn kooklessen leert hij ons lekker koken vanuit zijn inzichten rond mens en voeding; hij verruimt en verdiept ons blikveld vanuit de vraag: wat is voeding nu eigenlijk, wat hebben we als individu nodig, en hoe kunnen we dit vormgeven in de keuken? Een aantal inspirerende teksten hierover vind je op zijn website www.dezonnekeuken.be; een eerste ervaring kan je komen opdoen op de kookcursus op de boerderij. Voor wie geïnteresseerd is: er volgen dit jaar nog 2 kooklessen: zomerkoken op ma 25/8 en herfstkoken op di 4/11; noteer alvast!

Lente in de keuken
Seizoenskookles met Peter Vandermeersch

Dinsdag 22 april 2014 – 19u-22u op de Zonnekouter

De lente is altijd een uitdaging in de keuken. Nieuw jong groen is al voorhanden maar het moet nog aangevuld worden met het laatste van de winter. In deze les leer je nieuwe ingrediënten kennen en gebruiken. Je leert hoe je seizoensgroenten, granen en kruiden, kan combineren tot een smaakvolle en evenwichtige maaltijd. We maken een soep, een hoofdgerecht en een dessert klaar. De recepten zijn eenvoudig maar ook verrassend. Zowel een beginner als wie al thuis is in de natuurlijke keuken, zal er plezier aan beleven.

Peter Vandermeersch is al vele jaren actief als kok en kooklesgever in de Zonnekeuken. Hij verdiepte zich in verschillende stromingen in de vegetarische keuken, en leert je al doende op een nieuwe manier naar voeding kijken. Zijn recepten zijn eenvoudig maar goed doordacht. Je kan ze gebruiken in de dagelijks keuken en ze zijn ook geschikt voor kinderen.
Breng een schort, mes en snijplank mee.
€ 32 maaltijd inbegrepen (alle ingrediënten zijn biologisch)
Inschrijven vóór 14 april op dezonnekouter@skynet.be; het aantal plaatsen is beperkt!
Je inschrijving is definitief na betaling op rek nr BE37-5230-8013-6728 van Walter Coens

Samenstelling pakket

Klein: spinazie van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; rode kool, wortelen van ‘t Livinushof; champignons (Nl), pastinaak (B), radijs (B) via Biofresh
Groot: prei, postelein, spinazie van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; rode kool van ‘t Livinushof; champignons (Nl), wortelen (B), zonnekouterrucola of radijs (B) via Biofresh
Gemengd: kervel, prei, postelein van de Zonnekouter, rode kool van ‘t Livinushof; appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), pompelmoes (Fr), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), pompelmoes (Fr), kiwi (It) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 11/4
Brood: 1ste roggebrood, 2de haverbrood, 3de 6-granenbrood

Recepten

Pastaschotel met paddenstoelen en spinazie (www.evavzw.be)
Nodig: 400 g spirelli of fusilli, 400 g spinazie, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 250 g paddenstoelen, 250 ml sojaroom, 1 dl groentebouillon, boter, snuifje zout & peper, nootmuskaat, paneermeel
Kook de pasta beetgaar en giet af. Blancheer de verse spinazie 1 minuut in gezouten water. Spoel onmiddellijk af onder koud water, zodat de mooie groene kleur behouden blijft en laat uitlekken, en hak de blaadjes grof.
Stoof de fijngesnipperde sjalot en look mooi fijn in wat boter of olijfolie. Laat de fijngesneden paddenstoelen stoven en voeg de geblancheerde spinazie toe en laat even meestoven. Voeg de sojaroom en de bouillon toe en laat even inkoken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng met de gekookte pasta, giet in een vuurvaste ovenschaal en strooi er wat paneermeel over. Leg er een paar klontjes boter bovenop zodat je een mooi korstje krijgt, en zet 10 tot 15 minuten in de oven.
Rode salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).
Snij de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.
Rode bietenslaatje
Borstel het zand van de bieten, en kook ze in genoeg water. Wrijf de schil eraf onder stromend water. Snijdt de nog warme bieten in kleine blokjes en meng ze met wat kruidenazijn of citroen, mosterd en olijfolie (of ook wat yoghurt, dan krijg je roze bietjes). Laat ze afkoelen en meng met een gesnipperd uitje, een appel (in kleine blokjes gesneden), tuinkruiden (dragon, bieslook, peterselie of dille). In plaats van de appel kun je ook gekookte boontjes of zure augurkjes toevoegen.