Groentensprokkel 23

Beste abonnee,

Wat fijn dat ik jullie deze week mijn verhaal op de Zonnekouter mag vertellen. Als zus van Arne heb ik hoe dan ook een band met de boerderij. Maar sinds ze in februari een extra kracht zochten voor het samenstellen van de groentepakketten, kan je mij nu ook elke week op de Zonnekouter treffen.
Samen met – de altijd goed geluimde – Myriam en Marianne stel ik de groente- en fruitpakketten samen. Het is ook voor ons telkens weer een verrassing wat we in de pakketten mogen steken. Zelfs dan komt er voor mij al wel eens een onbekende groente tevoorschijn. En dat is voor mij ook wel het inspirerende, ik kan dan op zoek gaan naar een nieuw recept en leer experimenteren met groenten die ik nog niet zo goed ken. Een abonnement op een pakket lijkt me zo wel zijn voordelen te hebben, want zo kies je niet steeds voor het bekende maar word je aangespoord om nieuwe groenten te leren kennen. Laat dus maar die creativiteit naar boven komen!

Eens de winter het land heeft verlaten en de eerste lentezon zijn best deed om te schijnen, was er ook al meer werk op het land. Ik heb het dikwijls tegen mijzelf gezegd; door dit werk krijg je toch echt wel meer respect voor de biologische groenten. Elk spruit-, pompoen- en venkelplantje wordt één voor één geplant. Dit zijn uiteraard niet de enigste plantjes, maar bij deze heb ik geholpen ze in de grond te steken. We graven eerst een putje met de handen, waarin dan de plantjes worden geplant. Na enige groeikans moet er ook gewied of geschoffeld worden. Elk onkruidplantje wordt voorzichtig met de hand uit de grond getrokken. Ik besef nu dat er aan de groente op mijn bord veel detailwerk aan te pas komt waar ik niet meteen bij stilstond.

Nu hét seizoen is aangebroken heb ik ook al heel wat andere zaken mogen meemaken. Die schattige biggetjes en kuikentjes groeien met de week.  En laatst was ik getuige van een uitzwermende groep bijen die uiteindelijk een nieuwe familie gingen vormen. Indrukwekkend!

Wat me vooral bijblijft hier op de boerderij, is de sfeer die er hangt. Het is als een opgewekte, gelukkige familie. Ongelofelijk hoe gedreven de boeren en boerinnen hier hun werk verzetten. Ze kunnen hun liefde voor het boeren zo overbrengen dat je zelf steeds meer geïnteresseerd geraakt in het hele proces. Ik kan dus alleen maar zeggen,  wandel eens rond op de boerderij en geniet van alles wat er groeit en leeft. Beleef!

Groetjes, Judith

Pakket: Chinese kool had de blues…

Vorige week kregen we een aantal klachten over de Chinese kool in ‘t pakket, sommige waren vanbinnen volledig rot, terwijl daar aan de glanzende buitenkant weinig van te merken viel.  (‘t is dus, zoals met alles in het leven, niet alleen de buitenkant die telt…)

Indien er nog mensen zijn die dit voorhadden: laat het ons weten, dan compenseren we met een nieuwe en betere kool.

Deze week een nieuwe erg vroege bes in je pakket: japanse honingbes. We voegen een foldertje met wat uitleg bij. In klein en groot pakket zit de telersselectie ‘Alex’ van Mechelse vroege bloemkool.  Greet Lambrecht van collega bd-bedrijfAkelei wilde hiermee de werking en de missie van het Netwerk Zelf Zaden Telen in de kijker zetten, een werkgroep van boeren die al jarenlang ijvert voor opsporen, behoud en ontwikkeling van zaadvaste rassen (telerselecties), die dreigen te verdwijnen samen met de uitbollende kleine boeren, en het pleit verliezen op de markt tegen de grote zaadfirma’s. In je pakket krijg je er een folder bij; je kan ook rechtstreeks een kijkje nemen op hun website: www.zelfzadentelen.be.

Samenstelling pakket

Klein:  rode sla van de Zonnekouter; bloemkool ‘telerselectie Alex’ van Frank Schelfhout; komkommer (B), tomaat (B), rode biet (B), prei (B)  via Biofresh

Groot:  bataviasla, kropsla, rucola van de Zonnekouter; bloemkool ‘telerselectie Alex’ van Frank Schelfhout; komkommer (B), tomaat (B), andijvie (B), prei (B), raapjes (B) via Biofresh

Gemengd: groene krulsla van de Zonnekouter; komkommer (B), tomaat (B), prei(B),  appel Topaz (Nl), meloen Galia (Es) via Biofresh;  Japanse honingbes van O’Bio

Fruit: aardbei van Vandevoorde; Japanse honingbes van O’Bio; appel Topaz (Nl), banaan (Do) via Biofresh

Aardappel: Frieslander (nieuw) 2 kg (B) via Biofresh

Brood: 1ste: haverzemelenbrood,  2de: sesambrood, 3de: roggebrood

 

Recepten

Meiraapjes voor 2 personen

Nodig: 250 g. Meiraapjes, 2 grote uien, 100 g ham, 75 g gepelde walnoten, 1/2 bosje citroenmelisse of een scheutje citroensap, een paar sprieten bieslook, een scheutje slagroom, evt. zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Ui schillen,in partjes snijden en roerbakken in olie. Loof van de meiraapjes snijden, de knolletjes klein snijden en toevoegen aan de uien. Met een scheutje water in 5 à 10 min. gaar stoven. Mals loof fijn snijden. Walnoten fijn hakken. Ham in kleine blokjes snijden. Bieslook fijn knippen. Citroenmelisse fijn hakken. Ham, walnoten, slagroom en fijngehakt loof en kruiden toevoegen.