Groentensprokkel 29

Beste abonnee,

Het is volop zomer! De grootste droogte is ondertussen wat afgestoft. En gelukkig maar; onze gewassen hadden en hebben het broodnodig. Het zou wat meer mogen zijn, maar voorlopig zijn we tevreden.

De zomer vraagt hier steeds om vele helpende handen. Het is het seizoen van volop oogsten, maar ook nog steeds van zaaien, planten, schoffelen en het laatste wieden. Enkel op deze manier slagen we erin de prei, de sla, de venkel, de boontjes, … op tijd in de grond te krijgen en ook nog alles netjes en onkruidvrij te houden zodat de gewassen kunnen uitgroeien en hun vruchten dragen.

De monden bij deze handen willen ook gevoed worden. Elke middag is het hier een olijke bende van verschillende mensen aan tafel: medewerkers, stagiaires, plukkaarters, kinderen, familie, … en soms wel eens een verdwaalde kampeerder die hier komt aangewaaid. Heel divers en elke dag anders.

Misschien is het nu wel net dàt wat biolandbouw zo aantrekkelijk maakt: samen werken op of rond het land, ieder zijn ding – al dan niet met de handen in de aarde – en ’s middags samen komen om te eten, delen in de rijkdom van het land, met ieder zijn verhaal.

Of stel ik het nu toch té romantisch voor… ? Dat doet er misschien niet toe. Ook dichtbij huis kan zomer een echt vakantiegevoel geven.

Eet smakelijk, Lien

Vakantieregelingen depots

Trappenhuis: In de schoolvakanties is het Trappenhuis gesloten, afhalen in de Tarbotstraat 61A, tussen 17u30 en 18u30. Let wel op: hier worden ook pakketten geleverd voor het Voedselteam, zorg dat je je pakket van de goede stapel neemt!

OWW Gentbrugge:op 17/07 en 24/07 worden jullie pakketten geleverd bij Katia Bogaert, afhalen kan vrijdag tussen 16u en 20u, of zaterdag tussen 9u en 11u; in de garage recht tegenover de deur van deJozef Wautersstraat 1; als de garage niet open is mag je aanbellen op nr 1. Voor 31/07 zoeken we nog een alternatief depot!

Blandijn: gesloten op 24/7, voor de Blandijnabonnees worden die week geen pakketten geleverd; dit wordt verrekend bij de inning voor juli

Het Buurtcentrum Muide is gesloten op 24-31/7 en 7/8; we leveren in de Makelaarsstraat 5, bij Shirin Vaneenhooge

De Biobakkers zijn gesloten op 31/7, 7/8 en 14/8; de broodvakantie wordt verrekend

Noteer ook alvast in je agenda!

Smaak, kleur en vorm van het veld tot op je bord

met Peter Vandermeersch van De Zonnekeuken; telkens 10:00 – 15:30

Kookles, rondleiding en infosessie op de boerderij

Inschrijven op www.vormingplusgent-eeklo.be – er zijn nog enkele plaatsen vrij!

za 29/8: ZONNEKOUTERBOERDERIJFEEST

Samenstelling pakket:

Klein:  sla, courgette, tomaten, groene puntpaprika van de Zonnekouter; spitskool, peterselie van de Kollebloem; warmoes van Ourobouros

Groot:  sla, courgette, boswortel, groene puntpaprika, rode biet, venkel van de Zonnekouter; chinese kool van de Kollebloem; tuinbonen van Ourobouros; tomaat via Biofresh

Gemengd:  sla, snijbonen van de Zonnekouter; koolrabi van de Kollebloem;  warmoes van Ourobouros; stekelbes van O’Bio; rode pruimen (Es), nectarine wit (It) via Biofresh

Fruit: stekelbes van O’Bio; rode pruimen (Es), nectarine wit (It), meloen Charentais (It) via Biofresh

Aardappel: Frieslander van de Kollebloem

Brood: 1ste roggebrood; 2 de zonnepitbrood; 3 voltarwebrood

Recepten

Een deel van de courgetten zijn 1 dag te lang blijven hangen (ook de boer vergeet wel eens iets), het resultaat in dat warme weer was indrukwekkend: de ideale courgette voor het volgende recept:

Gevulde courgette in de oven

Nodig: 1 courgette, 2 paprika’s, 1 kop rijst, 1 ui, 2 tomaten, 1dl (soja)room, 100g geraspte emmentaler, eventueel gehakt.

Kook de rijst. Blancheer de courgette enkele minuten in kokend water (laat ze heel). Snij ze doormidden en hol ze wat uit met een lepel. Hak het vruchtvlees fijn, en fruit het samen met gesnipperde ajuin en paprika in olijfolie (met wat water) gaar. Voeg er stukjes tomaat, oregano, peper, kruidenzout en de rijst aan toe (eventueel ook gebakken gehakt). Schep deze vulling in de courgette, bestrooi met kaas, en laat 10 min gratineren.

Courgetteslaatje

Nodig: courgette, mosterd, citroen, olijfolie, verse gesnipperde koriander, zout/kruidenzout

Rasp komkommer en courgette zeer fijn, en roer de andere ingrediënten er doorheen.