Groentensprokkel 27

Beste abonnee,

Mag ik jullie met trots meedelen: deze maand mogen we het eerste kaarsje uitblazen van De Zonnekouter in coöperatieve vorm, de Zonnekouter CVBA!
Het was op zijn minst gezegd een bijzonder en veelzijdig jaar: bewogen, aftastend, zoekend naar evenwicht, spannend, avontuurlijk en groeiend.
Binnen het Zonnekouterteam zoekt elk zijn plek en doet elk wat hij/zij kan of goed in is.
Zaken worden overgedragen door Walter en An, er wordt veel afgetoetst, opgevolgd en vergaderd: onmisbaar voor een goeie organisatie en verstandhouding!
We laten ons begeleiden door een externe coach, waarbij we ons verdiepen rond vooraf bepaalde thema’s.
Sinds het voorjaar kwam de bureauruimte (naast het zaaltje) erbij met de bedoeling om de administratie uit de privéwoning te halen en te verdelen onder An (de bedrijfsleider) en de meewerkende vennoten (Arne, Lien en ik).
Boer Walter is ondertussen op pensioen maar volgt de vennootschap met veel liefde en zorg op. Fantastisch hoe hij dat doet: loslaten en vertrouwen.
We rollen met veel goesting ons 2de jaar in. Samen met jullie – klanten, aandeelhouders, seizoensarbeiders en vrijwilligers – bedankt voor jullie engagement, inzet, vertrouwen en steun!

Ondertussen heb ik mijn opleiding bij Landwijzer afgerond, de 2-jarige opleiding biologische en biodynamische landbouw. Ik ben geslaagd voor mijn examens (hoera voor mezelf!) en mag mezelf nu officieel bioboerin noemen 
Vorige zaterdag ging het afstudeerfeest door op De Zwaluw, een biologische veehouderij in Lovendegem. Er werden een aantal afstudeerpresentaties gegeven, de getuigschriften werden uitgereikt, er werd gedronken en gegeten, er was muziek, vuur en amusement.
Een geslaagde afsluiter van een boeiend opleidingstraject!
Info op www.landwijzer.be

Zonnige (hete!) groeten,
Katrien

Samenstelling pakket :

Voor de aardappelabonnees is het nog even wachten op de aardappelen van de Kollebloem; het schrale koude voorjaar heeft wat vertraging opgeleverd; maar binnen 2 weken zullen ze wel oogstklaar zijn!
Klein: sla, venkel, boswortel, snijboon van de Zonnekouter; courgette van Ourobouros; winterajuin van Goed ter Heule; tomaat via Biofresh
Groot: kropsla, rode krulsla, venkel, boswortel, komkommer van de Zonnekouter; spitskool, bleekselder, tuinboon van de Kollebloem; tomaat via Biofresh
Gemengd: sla, venkel, boswortel, komkommer van de Zonnekouter; meloen giulio (It), nectarine geel (It), banaan fairtrade (Do) via Biofresh
Fruit: meloen giulio (It), appel braeburn (It), nectarine geel (It), banaan fairtrade (Do) via Biofresh

Recepten:

Tuinbonen Een forse boon die bestand is tegen koude en wind, vroeg in ’t voorjaar kan gezaaid worden, en zelfs kiemt als je de zaden inploegt. De gewatteerde peulen zijn niet te eten; de gedopte boontjes binnenin zijn een delicatesse, rijk aan fosfor, ijzer, en vitamine B en C. Als de bonen te oud worden krijgen ze bij ’t koken een taai dik velletje; je kunt de boontjes er dan uitduwen door er zachtjes op te knijpen.
Salade van tuinbonen
Nodig: 200 g tuinbonen, 1 teentje uitgeperste look, sap van ¼ citroen, 1 el olijfolie, zout, een snuifje chilipoeder, fijngehakte peterselie
Kook de gedopte tuinbonen net gaar in een bodem kokend water (10 –15 min) en laat ze goed uitlekken. Maak een sausje van de ingrediënten, meng met de tuinbonen en bestrooi met peterselie.
Dipsaus van tuinbonen en linzen (Egypte)
Nodig: 200 g gekookte tuinbonen, 2 el gekookte linzen, 2 teentjes geperste look, 4 el citroensap, ¼ tl gemalen komijn, zout, 3 el olijfolie, 1 el gehakte peterselie, mespunt paprikapoeder
Prak de bonen en de linzen met een vork of pureer ze in een bekermixer. Voeg de look, et citroensap, de komijn, wat zout en 2 e.l. olijfolie toe tot er een gladde massa ontstaat. Doe dit mengsel in een ondiepe schaal. Giet de rest van de olijfolie over de dipsaus, garneer hem met wat peterselie en wat paprikapoeder en dien op met een warm broodje en reepjes wortel en bleekselderij.
Spitskoolsalade
Nodig: ½ spitskool, 1 pijpui, 1 tomaat; vinaigrette van olijfolie, kruidenazijn, zwarte peper,zout
Snij de kool in fijne reepjes, de pijpajuin in ringetjes en de tomaat in stukjes. Meng alles met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), en zout naar smaak.