Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant sympathisant,

En plots duikelen we de herfst in. ’s Morgens hangen er duizend spinnenwebben, wit van de ochtendmist. De spinnen zitten er roerloos bij; wachtend tot een vlieg de juiste kant opvliegt. Zijn er nog zoveel vliegen? Helaas zijn niet altijd de vliegen eerst en dan hangt er spinrag in je haren…

Het land komt in herfstmodus. Stilaan wordt de zomer opgekuist en komt er een nieuw seizoen . De gewassen zijn afgerijpt, de laatste zomergewassen proberen nog wat krampachtig iets van zichzelf te geven; een laatste stuiptrekking, maar de puf is eruit. Wanneer de eerste veldsla wordt gepland in de serre, wordt de zomer afgesloten. De herfst vraagt om nieuwe gewassen, om wortels, bollen en kolen die ons kunnen verwarmen, afgewisseld met een fris blaadje groen. Er worden nu kilo’s geoogst; alles in zware bakken, de schuur in, onze spieren mogen het voelen.

De herfst- en wintergewassen die geoogst worden hebben een ganse zomer op het land gestaan. Ze hebben de droogte en de hitte van afgelopen maanden het hardst gevoeld; kleine plantjes onder een schroeiend hete zon. De verwondering is groot te zien hoe goed zij het gedaan hebben. Veel extra water hebben we ze niet kunnen geven, ze moesten alles zelf zoeken in een schijnbaar poederdroge bodem. Of toch niet helemaal? De pompoenen zijn wat kleiner maar ze zijn met veel. De wortelen staan mooi en de savooien blinken. Dankzij een goede bodem, opgebouwd door jaren compost en zorg, hebben onze gewassen de weerbaarheid die hen sterk maakt; een bodem met veerkracht.

In de podcast ‘De kreet van de planeet’ van BBL gaf An eerder deze maand een mooi relaas over de bodem en over het belang en onze plicht om hier zorg voor te dragen. Een mooi verhaal, zeker het beluisteren waard.

Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: andijvie, savooi, wortelpeterselie, wortel rodelika, daikon en venkel van eigen land zonnekouter (Vroente), groene selder van de Zaailing.
Groot: sla volgens het aanbod van het land, courgettes, paprika kleur, radijs, wortel rodelica of oxhella, savooi van eigen land Zonnekouter (vroente), romanesco van de Kollebloem (vroente), suikermais en pastinaak van de Zaailing.
Gemengd: sla volgens het aanbod van het land, wortel rodelika, kervel van eigen land Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), appel pirouette en cox en conference peer van de Fruittuin, clementines (Es) via Biofresh
Fruit: framboos van Daniel Van de Voorde, cox van De Fruittuin, clementines (Es) en druif blauw (It) via Biofresh

Recepten

Andijviesalade met geitenkaas
Nodig: andijvie, 1 appel, 0.5 citroen, 60 gr walnoten, 1 el honing, 80 gr harde geitenkaas; peper en zout.
Rooster de walnoten in een droge pan en voeg 1 el honing toe, roer en laat zachtjes karamelliseren. Giet uit de pan op bakpapier en laat even afkoelen. Hak ze grof. Snij de appel in kleine stukjes en besprenkel met citroensap. Maak de dressing door alle ingrediënten samen de mengen en giet over de andijvie, de walnoten en de appel. Kruid af met peper en zout.

Daikonkwark of -geitenkaas (heel simpel)
Schil en rasp een stuk daikon (ongeveer 4 eetlepels), meng met 250g kwark of geitenkaas en 2 eetlepels gehakte peterselie.
Colcannon (Ierse aardappelpuree met savooikool)
Nodig: 4 aardappelen, 4 koppen fijngesneden savooikool, niet de donkergroene bladeren , 60 g boter, 3 fijngesnipperde uitjes, 2/3 kop warme melk, peper & zout, 1 el. gesmolten boter, 2 el. peterselie, fijngehakt
Kook of stoom de aardappelen. Pureer met een tot de puree droog wordt. Kook de kool 10 minuten in water en giet hem af. Smelt de boter in een middelgrote pan. Fruit de uien 1 minuut en roer de kool erdoor; nog 1 minuut bakken. Doe de aardappelpuree en de kool in een grote kom en voeg warme melk toe tot het koolmengsel romig wordt. Op smaak brengen met zout en peper. Doe het koolmengsel in een verwarmde ovenschaal. Besprenkel het met gesmolten boter en bestrooi het met peterselie.