Groentesprokkel week 14 – 2013

Eindelijk, eindelijk begint er van alles – langzaamaan – te bewegen.

Binnen in de ‘couveuse’ komt het opkweekwerk voor de buitenteelten en de zomerserre op volle gang: sla, venkel, peterselie, tomaten worden gezaaid, gedund, verspeend, en de snijboontjes geplant. In de serre staat het meeste gekiemd en geplant te wachten op betere tijden; terwijl de postelein en de kervel hun langverwachte groeischeut krijgen voor de ultieme oogst.

Buiten wordt de prei toch een beetje meer oogstbaar, en ligt het land nu droog genoeg om onzen boer gelukkig te maken: hij kan nu volop compost uitrijden met zijn spiksplinternieuwe tractor (ook dat draagt in hoge mate bij aan zijn geluk!). Dat gebeurt andere jaren eigenlijk een maand vroeger, zodat het land tijdig kan worden klaargelegd om het eerste onkruid te laten kiemen en weg te eggen voor we beginnen planten en zaaien. Nu zal daar dus weinig ruimte voor zijn; dat belooft dus niet zo veel goeds voor de onkruiddruk in ’t komende seizoen!

Samenstelling pakket

Klein: postelein van de Zonnekouter; pompoen van Claes; wortelen van Vandevijver; ajuin van ’t Livinushof; wortelpeterselie, venkel (It), radijs via Biofresh

Groot: prei, postelein, kervel, snijbonen van de Zonnekouter; pompoen van Claes; wortelen van Vandevijver; ajuin van ’t Livinushof; venkel (It) via Biofresh

Gemengd: prei van de Zonnekouter; pompoen van Claes; appel Topaz van Ter Linde; persappelsien (It), kiwi (Fr), avocado (Es), venkel (It) via Biofresh

Fruit: appel Topaz van Ter Linde; persappelsien (It), kiwi (Fr), avocado (Es), via Biofresh

Brood: 1ste 6brood; 2de  kbrood; 3de ebrood

Aardappelen: volgende levering op 12/4

Recepten

Snijbonen
Snijbonen in putteke winter, dank zij onze inmaakwerkzaamheden vorige zomer!De bonen werden ingemaakt en gesteriliseerd, maar zijn nog niet helemaal gaar. Om de volle smaak te laten naar boven komen moet ze na afgieten toch nog een kwartiertje laten stoven in olijfolie of boter met een ajuintje, peper, zout, bonenkruid.

Venkelslaatje met appelsien
Voor 500g venkel neem je 3 middelgrote appelsienen. Snij de venkel in fijne reepjes; het frisse groen mag er ook bij (verwijder de taaie stengels); snij de appelsien in stukjes.Maak een sausje van 3 el. slaolie, 1 el. azijn, 5 el. water, 1 el. honing, zout, peper en geperste look, en meng alles door elkaar.Het fijne venkelgroen kan je gebruiken als garnering (ter vervanging van dille), en als kruiderij in de soep.

Avocadosalade met winterpostelein
Nodig: 1 avocado, 100g winterpostelein, 1 appel , citroensap, 100g champignons, 200g Parmezaanse kaas in een stuk, 1 theelepel mosterd, 2 els wijnazijn, 3 els olijfolie, 4 eetlepels room, 1 teentje knoflook, peper, zout
Maak de champignons schoon, snijdt ze in plakjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de appel, boor het klokhuis eruit, snijdt haar in dunne schijfjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de avocado, snijdt hem door midden, verwijder de pit en snijdt het vruchtvlees in dunne schijfjes. Besprenkel de schijfjes met citroensap. Snijdt de kaas in grove stukken. Doe de postelein, champignons, appel, avocado en kaas in een schaal en meng dit alles goed door elkaar. Pel het knoflookteentje en pers hem uit. Roer in een kom de olie, azijn, room, mosterd, knoflook, zout en peper door elkaar en schep deze dressing vlak voor het serveren door de salade.

Smakelijk! An