Groentesprokkels week 5

Beste abonnee,

2014 wordt een jaar van veranderingen… Te beginnen bij iets dat boven onze hoofden omgaat: het huidig domiciliëringssysteem verandert in een Europees systeem, vanaf volgende maand gebeurt de omschakeling (daar moeten jullie niets voor doen), hopelijk gebeurt dit zonder kleerscheuren. Waarschijnlijk doen we de eerste inning in het nieuwe systeem in maart; houdt misschien in de volgende maanden jullie rekeningen in het oog of dat allemaal nog blijft lukken. Het ergste dat er kan gebeuren is meestal dat er geen geld van jullie rekening gaat, dus geen paniek, maar geef ons dan een seintje! Wij van onze kant zullen proberen om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Ondertussen is voor Zonnekouter en Kollebloem een nieuwe website uitgebouwd om al jullie pakketten te beheren (ons oude programma heeft zo haar grenzen en beperkingen, en is momenteel afhankelijk van 1 oude computer die hopelijk nog niet direct de geest geeft). Het wordt een systeem dat we ook publiek kunnen zetten voor de abonnees en dat ons dan de mogelijkheid geeft om occasioneel andere boerderijproducten te koop aan te bieden (bv een overdosis tomaten, boontjes of een voorraad pompoenen of zo) aan hen; we zijn zelf benieuwd wat het zal worden, maar de bevalling is nakend. Eens we zelf goed weten hoe de vork in de steel zit hoor je er meer van.

En dan willen we dit voorjaar werk maken van de omvorming van ons familiebedrijf naar een coöperatieve ‘De Zonnekouter cvba’; gezien het feit dat we hier al lang niet meer alleen werken, en dat in de toekomst waarschijnlijk ook niet meer zullen (of willen) doen, en dan liever wat mensen naast ons hebben die het project mee dragen en vormgeven. Ook biedt deze structuur meer toekomst voor de Zonnekouter, we zijn ondertussen ook al niet zo piepjong meer… Dit geeft kansen aan jonge boeren die niet zo kapitaalkrachtig zijn om mee in te stappen, en geeft ons ‘rijpere’ boeren de mogelijkheid om er ooit (zal toch nog niet voor de eerste jaren zijn) op een goede manier uit te groeien, zonder dat de hele boerderij daarvoor op haar kop gezet wordt. Maar eerst nog enkele maanden van hard doordenken over hoe die overgang in de praktijk vorm moet krijgen.

Wat ook dit jaar te gebeuren staat is de overdracht van de vrijgekochte gronden van de Kollebloem (2,5 ha) en de Zonnekouter (4 ha) naar de Stichting Land-in-zicht; die onze gronden zal beheren als een goede huisvader. Momenteel zijn vzw Papaver en vzw Land-in-zicht eigenaar, maar gezien het dynamische karakter van vzw’s zijn die immers meer geschikt om socioculturele activiteiten te organiseren op de boerderij en acties te ondernemen rond fondsenwerving en bewustmaking, maar minder om op erg lange termijn zoiets stabiel en kostbaar als landbouwgrond te beheren.

Ik hoop dat er nog wat tijd over zal zijn om voor de productie van jullie eten te zorgen … Maar wees gerust; het teeltplan is zo goed als klaar, de eerste zaden zijn besteld; en Walter begint straks met het land klaar te leggen in de serre voor de eerste zaaiing van het jaar!

Maar eerst nog: pannenkoeken bakken op zondag Lichtmis, om het lengen van de dagen, het schuiven van de botten en het ontluiken van de sneeuwklokjes te vieren!

Samenstelling pakket

Let wel: de oranje pompoenen zullen niet lang meer bewaren, niet laten liggen dus! Hier en daar zijn soms plekjes op de schil te bespeuren, die schil je er best uit!

Klein: veldsla, prei van de Zonnekouter; wortelen, pompoen van ’t Livinushof; witlof van Van der Hauwert; raapjes via Biofresh
Groot: veldsla, prei, postelein, pompoen van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof; bloemkool (F), zuurkool via Biofresh

Gemengd: postelein van de Zonnekouter, pompoen van ’t Livinushof; witlof van Van der Hauwert; appelen jonagored, peer conference van Van Eykeren, raapjes, kiwi, wijnsien via Biofresh

Fruit: appelen jonagored, peer conference van Van Eykeren, kiwi, appelsien, avocado via Biofresh

Brood: 1ste roggebrood; 2de sesambrood; 3de 6-granenbrood

Aardappelen: volgende levering op 14/2

Recepten

Geroosterde wintergroenten met kruidige marinade & hazelnoot-room
Nodig: Gebruik een mix van wortelgroenten (samen met zoete pompoen of zoete bataat! dit geeft een goed smaakcontrast met de specerijen!)
Voor de marinade: Versgemalen 5 kleuren peper en zeezout, , ½ theelepel komijn, ½ theelepel curry, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel koriander en een mespuntje(!) cayennepeper, 1 flinke scheut olijfolie
Voor de hazelnootroom: 3 eetlepels hazelnoot(-rozijnen)pasta, 1/2 eetlepel shoyu, versgemalen zwarte peper & zeezout naar smaak, kneep vers citroensap, 2-3 eetlepels soja- of amandelroom
Marineer de groenten 1-2 uur in de olijfolie gemengd met de specerijen. Rooster de groenten in een ovenschaal tot ze mooi bruin en knapperig zijn in een voorverwarmde oven op 225 ºC.
Meng de ingredienten voor de hazelnootroom tot het een mooie smaak en consistentie heeft.
Dit recept is ook heerlijk als borrelhap, zonder hazelnootcreme. Al dan niet omwikkeld met bacon of een plakje gerookte (serrano) ham

Smakelijk! An