Groentesprokkels week 5 2015

Beste,
Vandaag zijn Walter en ik naar collega bioboer René Verachtert in Geel gereden om daar een zeug te kopen. Voor Walter was het al lang een wens om op de Zonnekouter een zeug te houden maar het was er tot nu toe nog niet van gekomen. We hebben wel al langer vleesvarkens maar die biggen werden telkens ingekocht. Nu kunnen we zelf onze biggen fokken. Tijdens een rondje op het bedrijf, vertelde Renée ons over zijn passie voor het fokken. Hij begon in de jaren 90 met 1 zeug en breidde geleidelijk aan uit door telkens jonge dieren van eigen kweek aan te houden. Hierbij selecteerde hij altijd op zeugen met goede moedereigenschappen en een rustig karakter. En zo komt het dat wij hier op de Zonnekouter een opvallend rustige en vriendelijke zeug hebben. Nu nog een naam, wie heeft een suggestie?
Groetjes,
Arne

Met die zeug zet Walter trouwens een familietraditie verder. Een goede halve eeuw nadat zijn vader als kleine varkensfokker prijs voor de kampioenzeug van België won, en er mee de trein op stapte (!) om ze op ’t landbouwsalon in Parijs te tonen. Dat waren nog eens tijden!
An

Samenstelling pakket

Deze week voor iedereen koolraap in ’t pakket. Een groente waar onze noorderburen beter weg mee kunnen dan wij. Maar putje winter toch de moeite van ’t proberen waard. Zeker omdat boer Yarno van ’t Ambrozijn in Waardamme-Oostkamp (die ook aan enkele Gentse voedselteams levert) in zijn jeugdig enthousiasme een veld vol had gezaaid…
Je kan er trouwens ook creatief mee zijn: Hol ze uit, maak van het binnenste een lekker gerecht, en maak er een mooi lantaarntje van. Ideaal voor Lichtmis, of als kleine bijdrage aan ’t lichtfestival in Gent…

Klein: veldsla, prei, pompoen van de Zonnekouter, rode biet van de Kollebloem; rammenas van Ourobouros; koolraap van ‘t Ambrozijn
Groot: veldsla, prei, savooi, daikon, pompoen van de Zonnekouter, rode biet van de Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof; koolraap van ‘t Ambrozijn
Gemengd: veldsla, pompoen van de Zonnekouter, wortelen van ‘t Livinushof, koolraap
van ‘t Ambrozijn, appel jonagored van Van Eykeren; appelsien (It), peer Conference (B) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer Conference (B); appelsien (It), kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de zonnepitrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: volgende levering op 13/2

Recepten

Koolraappuree met kruiden, of gegratineerd met een krokant korstje
Nodig: 600g koolraap, 2 dl water, 1 laurierblad, 1 tl. Karwij- of venkelzaad, od ½ tl. Marjolein, ¾ tl. Zout, ½ dl room (liefst zoete, vb soja- ofhaverroom), 1 tl. Thermomeel (gerst of haver) aangemaakt in water
Snij de koolraap in dikke schijven, schil ze en snijd ze in blokjes. Breng het water met de kruiden en het zout aan de kook en laat de blokjes koolraap hierin goed gaarkoken in ca. ½ uur. Verwijder het laurierblad en pureer de blokjes door ze fijn te stampen, door een roerzeef te wrijven of te mixen. Bind de puree met het meel. Laat alles nog een keer doorkoken, breng de puree op smaak met de room.
– Strooi er verse kruiden (peterselie, selderijblad, kervel) overheen en dien op
– Of doe in een ovenschotel:
Voor de korst: 30 g. boter , 60 g. bloem of gebuild tarwemeel , kruidenzout, 15 g geraspte oude kaas, 75 g feta , 1/2 el sesamzaad
Voeg aan bloem boter, kruidenzout, geraspte kaas, feta (verkruimeld) en sesamzaad toe. Maak hiervan een kruimelig deeg. Strooi het kruimelige deegmengsel over de gevulde ovenschotel en bak het 25 min. op 200ºC in een voorverwarmde oven. Lekker met een salade van veldsla of winterpostelein.

Kruidig gebakken koolraap en worteltjes
Nodig: 500 g koolraap, 10 wortelen, 3 cl balsamicoazijn, 3 cl olijfolie (extra vierge), esdoornstroop, 1 takje rozemarijn, zout & peper
Snij de wortelen en de raap in dunne plakjes of dikke lucifers. Stoom de groenten gedurende ongeveer 8 minuten. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, de azijn, de stroop en de kruiden toe. Plaats een deksel op de pan. Laat de groenten bakken tot ze lichtjes gebruind en beetgaar zijn.

Stoofpotje met koolraap voor 2 personen
Nodig: 400 g koolraap, in reepjes; 1 ui, gesneden; 3 flinke aardappelen, geschild en in blokjes; 1 preitje, in ringen; evt. 4 tot 6 tomaatjes, in kwarten; 1/2 liter groentebouillon; 2 laurierblaadjes; 1/2 el. mosterd; peper en zout; 30 g boter
Bak de ui in boter, schenk de bouillon er bij en voeg koolraap, aardappel, laurier, peper, zout en mosterd toe. Laat met deksel op de pan ongeveer 15 min. zachtjes koken. Voeg prei en tomaat toe en laat het stoofpotje nog 10 min. stoven. Serveer bijvoorbeeld met stokbrood.