groentesprokkels week 40

Beste abonnee,

Ik hoor het jullie al zeggen: kiwi’s uit Nieuw-Zeeland! Dat was dan ook niet de bedoeling… Ik heb jullie willen verrassen met de eerste oogst Italiaanse kiwi’s, maar de groothandel heeft er andere geleverd. We kunnen ze moeilijk op de compost gooien (uit principe of zo), dus krijg je ze dan toch maar in je pakket… Misschien een schamele troost: ze zijn met de boot verscheept, wat het iets minder onverantwoord maakt…

Gelukkig is het appelen- en perenseizoen nu volop begonnen, zodat we terug een goed half jaar verzekerd zijn van kwaliteitsfruit. Enerzijds van het biologisch bedrijf van Koenraad Van Eykeren en Leen De Craecker in Watervliet; en anderzijds van doorwinterde biodynamische boeren Piet Korstanje en Heleen van Elsacker van Boomgaard Ter Linde (Oostkapelle-Zeeland).

Groenten zijn er nu volop binnen de Vroente, maar sommige specifieke gewassen kopen we bij enkele andere collega’s. Witlof (dat een erg arbeidsintensieve gespecialiseerde teelt is) laten we graag telen door Marc en Carla Vander Hauwert (Zwalm).

Andere gewassen vragen meer grond dan we samen hebben binnen de Vroente:

Rode aardappelen komen van ’t Uilenbos (Mich en Bé, Moerbeke),

Ajuinen en andere soorten aardappelen kopen we voor jullie bij Carlos Noë en Sonja Sucaet (én zonen) van ’t Livinushof (Sint-Margriete); ook leveren ze ons hun bewaarwortelen en witte en rode kolen eens de onze op zijn (en dat zou dit jaar wel eens vroeger kunnen zijn dan ons lief is!). En in de lente doen we soms beroep op Dirk Hebben (Poperinge), die in zijn glasserre vroegere groenten kan oogsten dan wij…

 

Hier op de Zonnekouter is alles terug een beetje zijn plaats aan ’t vinden. September is altijd een kantelmaand: stagiairs zwaaien af,  of er komen nieuwe bij. Bert rondde hier vorige week zijn stage af, en zoekt voor zijn tweede landwijzerjaar andere stage-oorden op. Zo’n stevige gast vol positieve energie zien we niet graag vertrekken; we voelen ’t verschil nu al! Ons Katrien is nu eerstejaars landwijzer-student geworden, en combineert dat dapper met ’t werk op ’t land. Cies en Lotte blijven naarstig meewerken, en Maarten komt erbij om jullie pakketten rond te voeren. Altijd een beetje spannend!

 

 

Samenstelling pakket

Klein: sla, wortelen, rode kool, venkel, pompoen Sweet mama, groene paprika van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert

Groot: sla, wortelen, tomaat, postelein, pompoen Sweet mama, groene paprika van de Zonnekouter; spitskool, warmoes van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert

Gemengd: sla, courgette van de Zonnekouter, bloemkool van de Kollebloem; warmoes van Ourobouros; appel Alkmene, peer Conference van Van Eykeren; kiwi (NZ…), avocado (Es) via Biofresh

Fruit: appel Alkmene, peer Conference van Van Eykeren; kiwi (NZ…), avocado (Es) via Biofresh

Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de sesambrood; 3de roggebrood

Aardappelen: volgende levering op 11/10

Recepten

Rode salade met warme lookaardappeltjes

Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 el. olijfolie, vinaigrette, zout

Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).

Snij ondertussen de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.

Grootmoeders rode kool

Nodig: 1 gesnipperde ajuin, ½ kg rode kool en ½ kg stoofappel (in stukken gesneden), zout, laurierblad, azijn (dan kookt hij vlugger gaar) of citroensap, facultatief: 1 tl. venkelzaad, 3 kruidnagels

Smoor de ajuin glazig, en voeg de rode kool toe met een scheutje azijn, wat zout en wat water, en laat ½ uur stoven. Voeg de appels, laurier en evt. andere kruiden toe, en laat verder stoven tot alles gaar is. Haal het laurierblad er uit, en mix alles fijn.

Gevulde groene paprika

Nodig: 2 koppen gekookte rijst, 2 grote paprika’s, 1 fijngesnipperde ui, 2 zeer fijngehakte lookteentjes, 1 gepelde tomaat zonder pitjes, 1 in kleine stukjes gesneden venkel, zeezout, paneermeel

Fruit de ui glazig, voeg tomaat, venkel, look en zout toe, en laat 10 minuten pruttelen. Meng er de rijst doorheen, en vul er de overlangs doorgesneden paprika’s mee (pitjes verwijderen). Schik ze in een geoliede vuurvaste schotel, bestrooi met paneermeel en besprenkel met enkele druppels olie. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven en laat ½ uur bakken.

Smakelijk! An