Groentesprokkels week 37

Beste abonnee,

Het was zeer geslaagd, al zeg ik het zelf. Het was een gezellig boerderijfeest met heel wat nieuwsgierigen, muziek en lekker eten. Merci aan allen voor je aanwezigheid, hulp en ondersteuning!DSC08572comp

Uw boeren en boerinnen – Arne, Katrien, Lien, An, Walter – , niet op het land deze keer, maar wel achter de micro voor een officiële aankondiging van de coöperatie.

De rust was nog niet weergekeerd of maandag en dinsdag mochten we hier de nieuwe lichting Landwijzerstudenten ontvangen. Een gekleurde bende met veel goesting en ambitie om zich te verdiepen in de bio-landbouw.
Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket :

Klein: wortelen, boontjes van de Zonnekouter, koolrabi, rode biet, boerenkool van de Kollebloem; courgette (B) via Biofresh
Groot: wortelen, eikenbladsla groen, tomaten, rode paprika van de Zonnekouter, patisson, koolrabi, rode biet, boerenkool van de Kollebloem, kastanjechampignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: kropsla, tomaten, courgette van de Zonnekouter, knolselder van de Kollebloem, appel alkmene van Van Eykeren; druif lavallée (F), pruimen reine claude (F) via Biofresh
Fruit: appel alkmene van Van Eykeren; druif lavallée (F), pruimen reine claude (F); mango (Es) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de koekenbrood; 3de 8-granenbrood
Aardappelen: frieslander van de Kollebloem

Recepten

Boerenkool met seitan:
Nodig: 500g boerenkool, 150g seitan in stukjes, 2 gesnipperde uien, 2 e.l. olijfolie, muskaatnoot, peper, zout
Stroop de koolbladeren van de stengel, snij ze in dunne reepjes, en blancheer in een bodempje water met zout. Verwarm de olie en bak ui en seitan. Laat de gare kool uitlekken en voeg ze bij de ui met seitan. Roer alles goed door elkaar, en breng op smaak. Lekker bij pasta of rijst. Je kan als variatie ook stukjes paprika meebakken, knoflook toevoegen, en room.

Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika of partjes tomaat. Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp van smaak
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. Marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.

Koolrabitip: als je de bladeren in flinterdunne reepjes snijdt, kun je ze ook roerbakken in de wok.
Gestoofde koolrabi met pijpuitjes
Nodig: 2 kleine koolrabi’s – 10 pijpuitjes – 1 e.l. olijfolie –eventueel een snuifje (kruiden)zout.
Snij de geschilde koolrabi in reepjes. Het kleine blad kan je mee fijnsnijden. Snij de pijpui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten toe. Voeg een scheutje water toe en stoof zachtjes gaar.