Groentesprokkels week 20

Beste abonnee,
Deze week ademt het pakket de volle lente: veel bladgroenten, kruiden en ook de eerste snoepwortelen uit onze serre. Daar begint dan ook elk gewas mee: bladeren en een smal worteltje. Gewassen met eetbare bladeren zijn dan ook de vroegst oogstbare. Voor vruchten en stevig uitgegroeide wortelgewassen moeten we geduld uitoefenen; niet altijd gemakkelijk als al dat zomerse weer ons goesting doet krijgen naar een lekkere tomaat. De aardbeien laten gelukkig minder lang op zich wachten; die hebben geprofiteerd van het warme vroege voorjaar, en zijn zelfs buiten al aan ‘t rijpen!

Samenstelling pakket

Klein: venkel van de Zonnekouter; pijpajuin, peterselie, raapsteel van de Kollebloem; Chinese kool (B), broccoli (Es), wortelen (B) via Biofresh
Groot: eikenbladsla, boswortel van de Zonnekouter; pijpajuin, peterselie, landkers, andijvie van de Kollebloem; Chinese kool (B), broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: venkel van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; Chinese kool (B), wortelen (B),rabarber van Biobaarlaars,appel jonagold (Nl), meloen (Mar) via Biofresh
Fruit: rabarber van Biobaarlaars, aardbeien van Vande Voorde, appel jonagold (Nl), banaan (Do Ft), kiwi via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de zonnepitbrood; 3de voltarwebrood
Aardappelen: volgende levering op 6/6

Recepten

 Quiche met land- of waterkers
Nodig:1 bussel land- of waterkers, 3 eieren, 200 gr zure room of 200 ml gewone room, 100 gr vers geraspte parmezaan, peper en zout, 1 rol kruimeldeeg
Rol het kruimeldeeg uit in een taartvorm en bak dit 10 min. voor in de oven op 200°. (best met wat bakpapier op, verzwaard met bakbonen). Hak ondertussen de land- of waterkers zeer fijn. Meng eieren, room en gehakte land- of waterkers en kruid goed met peper en wat zout. Strooi de geraspte parmezaan over de gebakken deegbodem en giet daar het eimengsel op. Bak ongeveer 30 min op 180° en dien warm op met een vers slaatje van bijv. tomaten of rode bietjes.

Roergebakken Chinese kool met wortel en walnoten
Nodig: 1 Chinese kool (gesneden), 1 wortel (grof geraspt), 1 knoflookteentje (gesnipperd), 500 g gepelde walnoten (grof gehakt), 3 el zonnebloemolie, 2 tl vers geraspte gemberwortel, sojasaus, 0,5 dl room, zout en peper
Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3′.
Roer de sojasaus en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3′ tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de room en de gehakte walnoten erdoor.

Viswaterzooi
Nodig: 500g vis (zalm, lotte, tong, kabeljauw), garnalen, 2 wortelen, preiwit en/of ajuin, venkel of koolrabi, laurier, een teentje look, tijm, een weinig saffraan, 1l bouillon, 0,5 dl room, boter-bloemmengsel, voor de garnering: fijngehakte peterselie, bieslook of venkelgroen; citroen
Snij de groenten fijn. Verwarm olie in een kookpot en stoof er al roerend de groenten in, samen met de kruiden. Giet er de bouillon bij en laat de groenten gaar worden. Lichtjes binden met het boter-bloemmengsel.
Snij de vis in stukjes, doe ze bij de bouillon (eerst de vastere, daarna de zachtere), en laat pocheren tot ze gaar is. Voeg op ’t einde room en garnalen bij. Garneer met de verse kruiden, en dien op met stokbrood.

Lentesalade met ei en raapsteeltjes
Nodig: 100 gram raapstelen, 2 eieren, 1 teentje knoflook, 1 ui, 6 el. olijfolie,1 blikje ansjovisfilets, 2 el. balsamico-azijn, 4 tomaten, 1 theelepel franse mosterd, snufje zout en peper, 10 zwarte olijven, 5 radijzen
Snij de hardgekookte eieren elk in 4 parten. Klop een dressing van de knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en peper en zout naar smaak.
Schep de raapstelen, de in ringen gesneden ui, de in partjes gesneden tomaat, de in plakjes gesneden radijs, en de ansjovis door elkaar, en schenk de dressing erover. Garneer met de olijven en de partjes ei.

Raapstelensoep
Nodig: 2 à 3 bosjes raapstelen, boter,1 gesnipperde ui, 1/2 theelepel kerrie, 1 l bouillon, 50 g rijst, 1 à 2 aardappelen geschild in blokjes gesneden, zout
Smelt een klontje boter en fruit hierin de fijn gesnipperde ui met een halve theelepel kerrie lichtgeel.Doe de bouillon erbij, strooi de rijst erin en voeg de aardappelblokjes eraan toe. Kook de soep ca. 30′.
Maak intussen de groente schoon. Snij de worteltjes en zo nodig de harde punten van de bladeren van de bosjes raapstelen, neem er dan pas het elastiekje of touwtje af.Was de groente enige malen goed, snijd ze fijn en doe ze bij de soep.
Kook de soep nog even door en dien ze daarna direct op.

Rabarbermoes: rabarber hoef je niet schillen; verwijder enkel het bruine velletje aan de onderkant. Snij de dikkere stengels in repen. Als je het witte stuk onderaan de steel in kleine stukjes snijdt en meekookt verzacht het de zure smaak.
Doe 1 kg rabarber in stukjes van 1cm, 4 e.l. water, 60-80g kleingesneden dadels of vijgen of 6-8 e.l. rietsuiker en de schil van een sinaasappel of citroen in een pot en breng af en toe roerend aan de kook. Zet het deksel erop en kook gaar (5 min). Los 1 e.l. arrowroot of maizena op in het sap van 1 sinaasappel of een halve citroen, en roer het er doorheen. Laat nog even opkoken, en dan afkoelen.
Opdienen met villi, yoghurt of met melk losgeroerde kwark (dit maakt het minder zuur). Of voor rabarbercrème: klop vlak voor het opdienen 1 dl (zure) room erdoor, stijfgeklopt met 1 e.l. vloeibare honing

Smakelijk! An