Groentesprokkels week 2

Beste abonnee,

Een nieuwe lente, of toch nog niet? Het is misschien niet zoals het hoort, dat zachte weer, maar heimelijk genieten we er toch wel van. De groenten trouwens ook: alles blijft langzaam maar zeker groeien, en we moeten (nog) niet wakker liggen van vorstschade op het land. En jullie krijgen nog volop veldsla, postelein en zelfs kervel in jullie pakket!

Deze week dus nog een dubbelpakket ter compensatie van de tweede kerstvakantieweek. Om het pakket niet al té groot te laten worden (je hebt immers maar een week om het op te eten) hebben we er volop opgelegde zonnekoutertomaten in gestoken; die zijn heerlijk om te verwerken in soepen en sauzen, of als tomaat in warme gerechten. De tomaten zijn  niet gepeld, maar je kan de pellen er wel gemakkelijk afplukken. En ook nog een fameuze pompoen, waar je voor een hele week soep van kunt maken. Ze zijn dit jaar wat groot uitgevallen, onze pompoenen; we hadden ze een beetje dichter bijeen geplant om wat meer kleinere vruchten te krijgen, maar de pompoenen hebben het verkeerd begrepen, en hebben minder én grotere vruchten ontwikkeld. Dat hebben we dus ook weeral geleerd, een beetje pompoentaal rijker geworden…

Volgende week trekken boer en boerin voor Voedselteams op congres naar Finland. In het kader van een Duits-Frans-Fins-Belgisch uitwisselingsproject rond korte ketenverkoop en klant-gedragen landbouw. En wij dus als boeren die hier met Voedselteams in zee gaan, een mooie gelegenheid voor ons om wat grens-verleggende inspiratie op te doen en uit te wisselen met dichte en verdere buren.

Voor jullie pakket wordt gezorgd door al onze trouwe medewerkers, vakantieregelingen moeten (zoals gewoonlijk) wel gebeuren voor maandag, anders kunnen we daar niet meer aan tegemoetkomen.

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, pompoen, 2 pot tomaten van de Zonnekouter; aardpeer van de Kollebloem; pastinaak van Ourobouros; witlof van Vander Hauwert; wortelen via Biofresh

Groot: veldsla, prei, pompoen, postelein, savooi, daikon, kervel, 2 pot tomaten van de Zonnekouter; aardpeer, knolselder van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; wortelen via Biofresh

Gemengd: veldsla, savooi, pot tomaten, pompoen van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; wortelen, clementines (Es), wijnsien moro (Es), gedr. cranberries (Nl) via Biofresh

Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; avocado (Es), clementines (Es), kiwi (Fr), wijnsien moro, gedr.vijgen (Tr), gedr. cranberries (Nl) via Biofresh

Brood: 1ste roggebrood   ; 2de haverzemelen ; 3de voltarwe

Aardappelen: volgende levering op 17/1

Recepten

Pompoen-aardperensoep

Nodig: 2 grote uien, (evt prei), 1 kg pompoen, 250g aardperen, 250g pastinaak, peper, zout, bouillon

Stoof de uien, en voeg daarna water met bouillon en de in blokjes gesneden groenten toe. Op smaak brengen met peper en zout.

Tip: Een pot zonnekoutertomaten is hierin ook erg lekker.

Gevulde savooibladeren met pompoensaus

Nodig: 8 savooibladeren, 120g gerookt spek of tempébacon in reepjes, 200g champignons in plakjes gesneden, 1 teentje knoflook, 1 gesnipperde ui, 2 el. olijfolie, peper en zout.

Voor de saus: 150g oranje pompoen, 2 dl melk, 1 teentje look, zout

Verwarm de olie en bak de ui, geperste look, spek (of tempé) en champignons. Breng op smaak met peper en zout.

Blancheer de koolbladeren een vijftal minuten in kokend water, laat uitlekken en spreid ze op een plank. Vul de bladeren met een champignonmengsel en vouw ze zorgvuldig dicht. Plaats de savooipakjes in een geoliede schotel en houd ze warm in de oven (150°)

Snij de pompoen in stukjes en stoom ze gaar. Pureer de pompoen in de melk, zet op het vuur en verwarm zonder dat de melk kookt. Breng op smaak met de geperste look en zout. Dien de savooipakjes op en overgiet met de saus.

Witloof met sinaasappelsaus

Nodig: 6 stronkjes witloof, 1 tl geraspte gember, 1 sinaasappel, 1 appel, 1 eetl ahornsiroop of honing, peper en kruidenzout

Blancheer of stoom het witloof bijtgaar, rasp ondertussen de sinaasappelzest en pers het sap eruit, snijd de appel in kleine blokjes. Bak het witloof aan in wat olie samen met de gember, voeg de appel en de sinaaszest toe. Blus met sinaassap en ahornsiroop, laat alles stoven tot het sap wat is ingedikt.

Witlof met worteltjes

Nodig: 6 stronkjes witlof, 4 kleine wortelen, olijfolie of ghee (geklaarde boter), cayennepeper, zeezout, look, kurkuma, laurierblad, peterselie

Snijd het witlof in de lengte en vervolgens in grove stukken. Snijd de wortelen in ronde plakjes van 0,5 cm dik. Bak of wok de groenten samen met de kruiden in olie of ghee. Laat garen gedurende 15 min met gesloten deksel. Roer af en toe om. Werk af met versgesnipperde peterselie.

Preikroketjes

Nodig: 4 preistengels, 1 geklopt ei, 1 kop paneermeel, 3 s.l. zonnebloemolie, zeezout

Reinig en was de prei grondig. Kook de preistengels in volle lengte in lichtjes gezouten water. Wanneer de stengels gaar zijn laat je ze uitdruipen en snij ze in de lengte in twee. Haal ze door het geklopte ei en daarna door het paneermeel en bak ze snel langs beide zijden bruin in een braadpan met zeer warme olie. Dien zeer warm op.

Smakelijk! An