Groentesprokkels week 18

Beste abonnee,

Hier zoemt en roert etwat: we hebben eindelijk terug bijen: 5 volken van elk zo’n 20.000; dat kan al tellen! En ondertussen geraken ze hier het mooist behuisd van ons allemaal: hun bijenhal omkaderd met herfstbloeiers (bijensnoepjes voor de winter), waar Joachim en Hadiel (imkers in spe) nu een organisch slingerend snipperpad naartoe leggen. ’t Wordt een kleine oase waar we (en vooral de landwijzer-imkercursisten) graag naartoe zullen gaan om die wondere beestjes in hun goede werken gade te slaan. ‘Meester’-imker Bert (jaja, vorig jaar was hij hier nog stagiair) loopt er al helemaal van te glunderen; lesgeven mét bijen is dan ook zoveel leuker en boeiender dan zonder… Nu maar hopen dat die biekes ‘t daar ook helemaal blijven zien zitten!

P1010752comp
Ook op ’t land zitten nijvere bijen te planten, zaaien, wieden, schoffelen, oogsten… van de sla’s en de wortels, de radijzen en de kleine preitjes naar de tomaten en de warmoes… Ook Katrien is na een goeie twee maand stage op de Kollebloem gelukkig weer helemaal terug (of weer helemaal gelukkig terug). Net op tijd, want het teeltseizoen is niet meer te stuiten, en we hebben haar hier hard nodig!
De lenteoogst in de tunnels is dan ook aardig aan het schuiven (warmoes, spinazie en paksoi is gedaan; na een gezonde (over?)dosis groen in jullie pakketten de laatste weken); tijd om plaats te ruimen voor de vruchtgewassen (en dan nog een paar maand geduld voor we effectief de vruchten hiervan kunnen plukken)..

Activiteiten in het verschiet op de Zonnekouter:

Voor de voedselteamleden van Rabot en Vaart: Dinsdag 6/5 om 20u werken we samen aan het Solid foodproject! We verwachten een grote opkomst! (+ voor iedereen: bekijk ook eens uw boer op het ‘Solid food’- filmpje op www.voedselteams.be)

‘Voeling met groenten’ : workshop waarnemen van planten met Haro Wijnsouw : elke groente draagt z’n specifieke energie en gevoelsmatige eigenschappen uit. Je bent wat je eet! Za 7 juni van 14u tot 17u op De Zonnekouter

Seizoenskooklessen met Peter Vandermeersch op de Zonnekouter (deze zijn afzonderlijk te volgen)
Zomer op je bord: ma 25/8 van 19u30-22u
Herfst op je bord: di 4/11 van 19u30-22u

Samenstelling pakket

Over het fruit: bij de kiwi’s hebben we veel overrijpe moeten uitsorteren; hopelijk zijn alleen de goeie overgebleven in jullie pakket!
Klein: kropsla, warmoes van de Zonnekouter; pijpajuin van Ourobouros; witlof van Vander Hauwert; komkommer van Vermeulen; rode biet(B), wortelen(B) via Biofresh
Groot: kropsla, rode krulsla, rucola van de Zonnekouter; pompoen van PCBT; snijselder van Hebben; komkommer van Vermeulen; courgette(B), rode biet(B), wortelen(B) via Biofresh
Gemengd: kropsla, prei (de allerlaatste!) van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; komkommer van Vermeulen; appel Pinova (Warmonderhof); banaan (Do, FT), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: appel pinova van Warmonderhof; kiwi (It), wijnsien (It), meloen charentais (Ma) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de rijstbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 09/5

Recepten

Quiche met warmoes en geitenkaas
Ingrediënten: bladerdeeg, 500 g warmoes, wortelen, 250 g harde geitenkaas, 3 eieren, cashewnoten, olijfolie, peper en zout
Bereid de bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpakking. Was de warmoes
en snijd de stengels van de bladeren. Snij de stengels in kleine stukjes en stoof
deze in wat olijfolie. Voeg na 5 minuten het in repen gesneden bladgroen toe.
Stoof de in plakjes gesneden wortelen op een zacht vuurtje. Klop de eieren los
en voeg de gesneden geitenkaas toe. Kruid met veel peper. Bekleed een
springvorm met het bladerdeeg en vul deze met al de ingrediënten.
Garneer de taart met wat cashewnoten en bak de quiche gedurende 20 min. op 210°.