Groentesprokkels week 16

P1010709comp2Beste abonnee,

 

Arvento, Bocati, Perlati, Tica, Romana… Italianen hebben iets met tomaten, en dat zullen we geweten hebben. En ’t is niet alleen de naam die klinkt: we hebben ze ook geselecteerd op hun goede eigenschappen en lekkere smaak. Ze staan nu als schoolrijpe kleuters te drummen in onze ‘crèche’ om te worden uitgeplant in de ‘wijde’ serre. Verder dan dit zal hun wereld toch niet reiken, planten zijn dan ook zeer statische wezens (gelukkig voor ons, dan hoeven we ook niet op tomatenjacht…), ze hebben de grond waar ze zich stevig in verankeren en mee verbinden broodnodig om water en voeding op te nemen.

Dat statische maakt hen ook zo bijzonder; helemaal overgeleverd aan wat die plek hen te bieden heeft. En aan de constellatie van het hele universum rondom hen. Wij kunnen daar als boer aan bijdragen door hun bodem goed te soigneren (een evenwichtige bemesting met onze stalmestcompost doet wonderen), water te geven op het goede moment (daar hebben we dan ons groot regenwaterreservoir voor), zorgen voor voldoende verluchting, en de verzorging van de tomatenplanten aan te sluiten op het hele kosmische gebeuren. Door enkele homeopathische biodynamische preparaten op basis van kruiden (vandaag de paardebloemen geplukt!), mest en kwarts toe te passen worden bodem en plant hier ‘wakkerder’ voor; zaaien en wieden op een voor een vruchtgewas goed ogenblik (met de maan in een vuurteken ram, leeuw of boogschutter) draagt dan weer bij aan de optimale ontwikkeling van de vruchtkwaliteit.

 

En snijbonen hebben iets met koorden, die mogen dan nog wat veraf hangen, ze halen ze wel reikhalzend aan om zich er mee te verstrengelen en naar de hemel op te klimmen. Toch nog een verborgen drang om (zelfs met de voetjes vast in de grond) grenzen te verleggen? Beweeglijke planten die iets hebben met stikstof (fixatie in de bodem) en eiwit (in hun vruchten); je zou ze nog verdenken van iets dierlijks. (Maar gelukkig blijft dit ook binnen de perken, en hoeven we ook niet op bonenjacht).

Samenstelling pakket

Klein: paksoi, krulsla, spinazie van de Zonnekouter; landkers van de Kollebloem; pijpajuin van Ourobouros; wortelen (B), rapen (B) via Biofresh
Groot: paksoi, bataviasla, spinazie, prei van de Zonnekouter; pijpajuin van Ourobouros; wortelen (B), rapen (B), champignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: paksoi, spinazie van de Zonnekouter; appel jonagored van Van Eykeren; rapen (B), bleekselder (Es), pompelmoes, peer conference via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; kiwi, pompelmoes, peer conference via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de rozijnenbrood; 3de zonnepitbrood
Aardappelen: volgende levering op 9/5

Recepten

 Paksoi met tomaat en cashewnoten
Nodig: 1 paksoi, 2 uien, 2 tl komijn, 2 tl kerrie, 100g cashewnoten, bouillon, 3 tomaten (of buiten de zomer opgelegde tomaten!), evt 1 el garam masala
Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, komijn en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Bouillon toevoegen. Tomaten in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al roerend in 5′ beetgaar bakken. Op smaak brengen met zout, peper en garam masala.
Landkerssoep
Nodig: een aardappel (bloemig), een flinke portie tuin- of landkers, een paar ajuinen of preiwitten, eventueel een stukje knolselder of raapjes, 1 kippenbouillon
De aardappel, ajuinen (of preiwitten) en de raapjes klein snijden en aanstoven in wat boter. Bouillon toevoegen, laten doorkoken tot de aardappelblokjes vrijwel gaar zijn en dan de fijngesneden tuinkers toevoegen. Nog even kort tot het kookpunt laten komen, mixen en op smaak brengen met peper en zout.
(Boter)-raapjes met sesam en pijpajuin
Nodig: enkele raapjes; 2 el sesamolie, 1 fijngesnipperde pijpui, citroensap, sesamzaad
Doe de raapjes in een kookpan en zet ze net onder in water met een snuifje zout. Voeg het citroensap en de sesamolie toe. Laat zachtjes gaarkoken en giet af. Voeg de sesamzaadjes en de fijngesnipperde lente-ui toe en kruid met peper en zout.

Smakelijk! An