Groentesprokkels week 15

Beste abonnee,
Terwijl de lente buiten uit haar voegen barst, de hele serre vol geplant is met toekomstig lekkers, en de bedden buiten worden gespreid voor nieuwe zaaisels, zit ik hier binnen mijn hoofd te breken over allerhande computergedoe (jaja, ook dat hoort bij het boeren…).
Ons vroegere pakketprogramma geraakte zo stilaan verouderd, zodat we (samen met de Kollebloem) een nieuw hebben laten schrijven. Nu moet het nog allemaal kloppen ook…
Ook hebben de banken besloten om vanaf april onherroepelijk over te stappen naar het Europese sepa-domiciliëringssysteem. Dus wij (en vooral jullie domiciliëringen) moesten hier ook in mee, met alle veranderingen en hoofdbrekens van dien. Want ook dit moet blijven kloppen…

…Voor alle duidelijkheid; hier volgt belangrijke informatie die enkel van tel is voor onze abonnees, niet voor de voedselteams!

Concreet houdt dit nieuwe systeem in
– dat de lopende domiciliëringen blijven lopen, en vanaf nu alle nieuwe domiciliëringen via ons moeten gebeuren (dus niet via de bank), via een mandaatformulier (dit mailen we door op vraag, ’t komt straks ook op onze website) dat je dan ingevuld en ondertekend via de post naar ons terugstuurt (zeer ambachtelijk dus voor zo’n internationaal programma…).
– In de toekomst is het ook de bedoeling dat jullie voor elke maandelijkse inning een bericht hierover krijgen in je mailbox (we zijn dit verplicht in dit nieuwe systeem, er wordt aan gewerkt!), zo kun je ook zorgen dat er geld genoeg staat op je rekening, en kun je ons eventuele fouten laten weten voor er effectief geïnd wordt.

Deze maand ben ik door al het gedoe genoodzaakt om de inning wat later uit te voeren als gewoonlijk, hou misschien ook extra in de gaten of de rekening klopt (en ook jullie pakketten) … en laat ons zo vlug mogelijk weten als dit niet het geval is.

Samenstelling pakket

Klein: (laatste!) kervel, prei, radijs van de Zonnekouter; (laatste!) savooi van Depraetere; kropsla van Hebben; komkommer van Vermeulen; rode biet (B) via Biofresh
Groot: (laatste!) kervel, prei, radijs, paksoi, warmoes van de Zonnekouter; (laatste!) savooi van Depraetere; kropsla van Hebben; komkommer van Vermeulen; rode biet (B), pastinaak (B) via Biofresh
Gemengd: radijs van de Zonnekouter; (laatste!) savooi van Depraetere; kropsla van Hebben; rode biet (B), pastinaak (B), appelsien (Es), avocado (Es), banaan (Do) via Biofresh, appel jonagored van Van Eykeren;
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (Nl), appelsien (Es), avocado (Es), banaan (Do) via Biofresh,
Brood: 1ste roggebrood; 2de lijnzaadbrood; 3de haverzemelenbrood
Aardappelen: agria van ’t Livinushof

Recepten

Rode bietenchutney
Nodig: 1 kg rode biet, zonnebloemolie, 1 gesnipperde ui, ½ theelepel curry, 1/2 cm gehakte gemberwortel, mespunt komijn en koriander, ¼ l appelsap, appelazijn, zeezout
Snij de geschilde rode biet in dobbelsteentjes of schijfjes van 1 cm. Stoof de gesnipperde ui met de kruiden in de olie en voeg de rode bietjes toe. Giet het appelsap erover en laat met deksel op de pot ongeveer 1 uur gaar stoven. Roer af en toe. Pureer met de handmixer en breng op smaak met appelazijn en zeezout.
Prei-Kervelsoep
Nodig: 2 uien, 2 prei, 300g pastinaak, 1 aardappel, 1 bos kervel, groentebouillon, peper, zout, olijfolie
Fruit de gesnipperde ui in olijfolie, voeg er de prei, pastinaak en aardappelen in stukken gesneden aan toe en laat gaar stoven. Voeg voldoende water toe, alsook de groentebouillon, laat nog even opkoken en mix de soep. Snipper de kervel fijn en voeg ze bij de soep; laat een 10tal minuten trekken (niet meer laten koken, dan gaat de fijne kervelaroma grotendeels verloren). Breng op smaak met peper en zout.
Kervelboter (Velt 1998)
Nodig: 125 g boter, 2 el. fijngehakte kervel, 1 kl. citroensap, fijngeraspte schil van ¼ citroen, evt een mespunt kruidenzout.
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng de boter met de overige ingrediënten. Garneer met takjes kervel.
Kervelpesto
Nodig: 3 teentjes knoflook, 1 bosje verse kervel,1 el pijnboompitten, 5 el Parmezaanse kaas, 0,5 dl olijfolie , zout & peper
Pel en snipper de knoflook. Pureer de kervel met de knoflook, de pijnboompitten en de kaas in de keukenmachine glad. Meng er zoveel olie door dat een smeuïge saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Smakelijk! An