Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Heel vaak gaat alles vanzelf. De groenten groeien helemaal uit zichzelf, wij moeten ze ‘enkel’ zaaien en ten gepaste tijde wat ondersteunen, voeden, begeleiden, beschermen, en af en toe wat bijsturen. De compost verteert vanzelf, eens ze goed opgezet en gemengd is. De koeien grazen en groeien vanzelf, enkel af en toe verweiden, op tijd hun natje en hun droogje, nu en dan een stier in ’t passeren, als de nood hoog is (alhoewel het bij koe Ima vorige week niet zo vanzelf ging: ze bleek wat te groot voor stier Ibrahim, hij had een stroberg en een bemoedigend woordje van Arne (mannen onder elkaar) nodig om er bij te kunnen…) Vorige week verscheen er ook bijna vanzelf een nieuw houten voederhek in hun stal; stagiair Koen had zin om constructief zijn steentje (balkje) bij te dragen, werd op gang gezet door Jean-Pierre en Arne, en deed dat met veel enthousiasme. Hanne en Roos kwamen hier op voorstage voor Landwijzer, en blijven spontaan het hele komende jaar stage lopen op de Zonnekouter. Jana en Koen bleven na hun eerste jaar ook nog een tijd meehelpen. Jan diende zich aan als nieuwe pakkettenchauffeur, zodat Sven zijn handen meer vrij had voor culinaire en andere experimenten. Ook Kim verscheen ten tonele, een Warmonderhofster die in Gent verzeilde en een boerderij zocht waar ze wat kon betekenen; voor ze het wist plukkaart ze er al op twee: we delen haar met de Kollebloem! Op donderdag blijven onze ‘pakketmadammen’ een vaste vrolijke waarde. En ondertussen wordt hier gepoetst, gekookt, geknutseld op de boerderij door onze ‘meters en peters’. Dat alles samen zorgt voor veel werklust en gezelligheid op de Zonnekouter. Walter had het graag gezien, hoe mooi met die draad die we samen gesponnen hadden verder werd gebreid, geborduurd, geweven.
Maar begin september viel het weefgetouw even stil; Katrien besloot erg plots om haar leven een andere wending te geven en verdween van de Zonnekouter, eerst voor een maandje, nu definitief. Jammer, om zo vlug ‘ons boerin’ te verliezen; net nu ze alles pas echt goed onder de knie en in de vingers begon te krijgen. Onze vierde poot aan de Zonnekoutertafel, een specialleke, die hier heel veel werk heeft verzet, met een heel eigen insteek. We zullen haar missen! Het werd een heftige maand voor de drie achterblijvers, zo op drie poten, hopen werk op het land proberen rondkrijgen (want de groenten bleven maar groeien, en moesten ook geoogst en geleverd geraken), taken herorganiseren, de nieuwe mensen opleiden, op een goede manier afronden en nadenken over hoe het nu verder moet… Er bleef maar erg weinig tijd over voor beantwoorden van mails, administratie, nieuwsbrieven…zoals je misschien wel al gemerkt had. Maar gelukkig … ging al de rest vanzelf…
En gelukkig komt de winter eraan, dat zal ons meer tijd en ruimte geven om alles op zijn plek te krijgen, en het komende jaar goed voor te bereiden. Gedragen door heel wat goed volk; we hebben er in ieder geval alle vertrouwen in!

Samenstelling pakket

Klein: prei, savooi, warmoes, selder van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem; spaghettipompoen van Goed ter Heule
Groot: savooi, spinazie, spruitjes, kervel, daikon van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem; spaghettipompoen van Goed ter Heule; wortelen van ’t Livinushof; broccoli (B) via Biofresh
Gemengd: prei, spinazie, savooi van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; appel jonagored van Van Eykeren, clementines (Es), druif Red Globe (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer Conférence van Van Eykeren, clementines (Es), druif Red Globe (It) via Biofresh
Aardappelen : op 11/11 voor wekelijkse abonnees

Recept

Macaroni met savooikool
Nodig:1 savooikool,250 g korte macaroni,1 wortel, 1 ui, 1 groot blik gepelde tomaten in blokjes, 1/2 kg verse kaas,100 g gerookt spek,50 g geraspte kaas, 1 dl room, 1 teentje knoflook, muskaatnoot, boter, peper & zout
Kook de macaroni beetgaar in gezouten water. Kook de koolbladeren 3′ en spoel ze.Klop de kaas op met 2 eetlepels room, peper en zout en muskaatnoot.Laat het spek in dobbelsteentjes uitbakken.Fruit de schijfjes wortel, de versnipperde ui en de uitgeperste knoflook in wat spekvet.Voeg de gepelde tomaten bij het spek en de groenten en laat alles 15′ afgedekt stoven.Voeg van het vuur, de rest van de room toe en kruid de saus eventueel nog wat bij.Vermeng de uitgelekte deegwaren met reepjes savooikool, het mengsel van kaas en room en de tomatensaus.Giet het geheel in een beboterde ovenschaal.Strooi er de geraspte kaas over en zet de schotel 30′ in een op 200°C voorverwarmde oven.