Groentesprokkel

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is me wat. Wie denkt dat het voor boeren in de winter rustig is, heeft het bij het verkeerde eind.
Ook al is het op het land dan minder druk, de pakketten blijven lopen, en er zijn tal van zaken die in orde moeten gebracht worden om met het komende seizoen goed van start te kunnen gaan.
Zelf ben ik ettelijke dagen bezig geweest met het teeltplan voor 2016.
Het vergt dit jaar extra veel puzzelwerk omdat onze tunnels uitgebreid worden met 750 m². De bestaande vruchtwisseling van de tunnelteelten moest dus helemaal herzien worden: in plaats van 5 blokken komen er 8. Morgen (donderdag) wordt het materiaal geleverd en gaan de werken van start. Met hopelijk geen vertraging door vorst of hevige wind. In februari worden immers de eerste teelten gezaaid, ook op het stuk dat nu nog onder de blote hemel ligt. Spannend! Verder werd het eerste plantgoed besteld en gaan zaadbestellingen de deur uit.
Ook boer Arne is in blijde verwachting, want zeug Babette kan elk moment haar biggetjes werpen. Eigenlijk kijken we er allemaal wel naar uit, niets schattiger dan die kleine roze wezentjes toch? Je leest er later beslist meer over, inclusief een foto van het ganse gezin!
Arne is druk doende geweest met het bouwen van een kraamhok en het gieten van beton voor een uitloop. Paard Pierrot moet nog even geduld koesteren voor zijn nieuwe staldeur want eerst nog dit en dan nog dat…
Lien heeft haar werk gehad met de inventaris van de winkel. Rekenen en tellen dat het een lieve lust is! Al goed dat dit maar één keer per jaar moet gebeuren.
En naast al het andere werk geeft An ook nog lessen aan de cursisten van Landwijzer. Zelfs onze kabouters zijn niet op winterrust: enkele creatieve vrijwilligers hebben hier een mooi bureaumeubel voor ons ineen geknutseld, waar we met veel plezier onze administratie zullen verrichten!

Laat het jullie smaken!
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, postelein, prei van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; witlof van vander Hauwert; wortelen van ‘t Livinushof
Groot: veldsla, selder, kervel, prei van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; witlof van vander Hauwert; wortelen, rode kool van ‘t Livinushof
Gemengd: postelein, prei van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof; peer doyenné van Van Eyckeren, appel elstar (B), banaan (Do, FT) via Biofresh
Fruit: appel elstar van Van Eyckeren, peer doyenné (Nl), appelsien (It), kiwi (It), banaan (Do, FT) via Biofresh
Aardappel: Raja van de Kollebloem voor de evenweekse pakketten

Recepten

Gebakken knolselderschijven
Snij wortels en kop weg, schil de knolselder, en snij in schijven van ½-1 cm dik. Breng 1l water met wat zout en evt. 10 korianderzaadjes aan de kook, voeg de selderschijven samen met de schillen toe, laat ze 10 min koken (bijtgaar) en afkoelen in het kookwater. Laat ze uitlekken, wentel ze eerst door wat meel, daarna door beslag (1 geklutst ei, 1dl water,100g tarwemeel, zout), en bak ze in een pan mooi goudbruin.
Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika of partjes tomaat. Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp van smaak
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.
Posteleinsoep met amandelen
Nodig: 2 el. olie (maïs of zonnebloem), 1 ui, 1 wit van prei, 100 gram knolselder, 200 gram winterpostelein, 1 liter groentebouillon, 50 gram amandelpoeder, 1 eetlepel geroosterde amandelschilfers, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, peper, zout, 1 dl room
Verwarm de olie en laat de gesnipperde ui gedurende 3 minuten fruiten tot ze glazig zijn. Voeg de fijngesneden prei, laurier en tijm toe en fruit nogmaals 3 minuten. Voeg de in blokjes gesneden knolselder toe en breng aan de kook samen met de groentebouillon. Laat de soep ongeveer 10 minuten op een zacht vuur pruttelen tot alles goed gaar is. Hak intussen de postelein fijn, maar houd een bosje apart als versiering. Voeg de gehakte postelein bij de rest en pureer met de mixer tot een gladde soep. Draai zonodig door een roerzeef. Voeg vervolgens amandelpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.