Groentesprokkel week 25

Voor de trappenhuisabonnees: Vanaf volgende week, en ook de rest van de zomervakantie, leveren we jullie groenten in het depot van voedselteam Macharius, in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, in de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u. !! Let wel op: zorg dat je je pakket van de goede stapel neemt, en niet met de pakketten van het voedselteam gaat lopen!!

 

Beste abonnee,

In de lente ademt de aarde uit naar de kosmos, het groene leven barst uit haar voegen (dankzij die groeizame regenzegen van de laatste dagen), en onze gewassen groeien mee de hemel in! Het hoogtepunt hiervan valt op Sint-Jan, op 24 juni, vlak na de zomerzonnewende. Daarna breekt voor de gewassen een andere fase aan, en zet de groeikracht zich met al die opgedane kosmische wijsheid om in aardse voeding voor mens en dier, een hele zomer en herfst lang. Als boeren bewegen we jaar in jaar uit mee op dat ritme van groeien en afnemen, van naar buiten en terug naar binnen, van veel en minder veel werk… Door die kantelmomenten samen met anderen te vieren staan we eens bewust stil bij dit wonderlijke gebeuren, en nemen we ook de tijd om er van te genieten. We kijken er dan ook weer naar uit om (nu al voor de zesde keer op rij!) samen met de kinderen, leraren en ouders van de Gentse steinerschool ‘De Teunisbloem’ het Sint-Jansvuur te ontsteken, een fakkeltocht langs ons groenteland te maken en zingend, dansend en musicerend de zomer te verwelkomen!

De vakantie nadert; hoog tijd voor wie er op uit trekt om even stil te staan bij wat er in die tijd met jouw groenten moet gebeuren…

Voor ons en onze groenten is het de meest ideale oplossing om jouw pakket over te dragen aan een buur, kennis, opa, suikertante… Zo geraken onze zomergroenten opgegeten (wat uiteindelijk hun ultieme bedoeling is), en help je onze boerderij mee dragen. Leuke bijkomstigheid is dat je ook anderen laat proeven van bio en van het abonnementen-systeem, én wij hebben er geen extra werk mee…

In dit geval hoef je ons niet te verwittigen, maar leg wel goed uit aan je vervanger wat hij of zij mag meenemen (juiste kleur kist!!), zodat er geen vergissingen gebeuren!!

 

Als je geen vervanger vindt, verwittig je ons minstens een week op voorhand (liefst per mail; zeker niet via de lijsten in het depot, die gaan soms verloren!).

Geef je naam + depot op en de vrijdagen dat je geen pakket wenst. En geef ook aan hoe je de waarde van de gemiste pakketten wilt gecompenseerd krijgen (terugbetalen doen we in principe niet, anders betekenen al die vakanties een te groot loonverlies voor ons):

–      extra zomergroenten en zomerfruit (of extra fruit- of groentepakketten), zo geraakt al die zomerse weelde toch nog verkocht

–      een winkelbon voor in onze boerderijwinkel (vr 14u-19u, za 9u-12u), als je in de zomer (of 15 september op ons boerderijfeest) eens een uitstapje maakt naar ons land.

–      een droogwarenpakket, waarbij je kan aangeven wat hierin mag zitten (we hebben hier een groot assortiment bioproducten in onze winkel); indien we al opgelegde zomergroenten hebben (tomaten, snijbonen) steken we die er ook graag in, op die manier krijg je je gemiste groenten in verwerkte vorm.

Die compensatie krijg je dan de week na je vakantie (tenzij je dit anders aangeeft)

 

!!! Na de zomer, op zondag 15 september,  vieren we onze (hopelijk)  rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!

Samenstelling pakket

Klein: sla, boswortel van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; broccoli van Vandevijver; rode biet(B), paksoi (Nl) via Biofresh

Groot: sla, rucola, boswortel van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; aubergine van Hebben; broccoli van Vandevijver; paksoi (Nl), andijvie (B) via Biofresh

Gemengd: sla van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; broccoli van Vandevijver; rode biet (B), kiwi (It, er is ook een bakje Nieuwzeelandse meegeleverd, wat dus het einde betekent van het kiwiseizoen in jullie pakketten),  appelsien (It), meloen galia (Es) via Biofresh

Fruit: aardbei van Vandevoorde; kiwi (It, er is ook een bakje Nieuwzeelandse meegeleverd door de groothandel, wat dus het einde betekent van het kiwiseizoen in jullie pakketten),  appelsien (It), citroen (It), meloen Galia (Es) via Biofresh

Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de  rozijnenbrood; 3de voltarwebrood

Aardappelen: volgende levering op 5/7

Recepten

Broccoli met sinaas

Nodig: 500 gram broccoli, 3 els olijfolie, 1 teen knoflook, gepeld en geplet;  2 els vers sinaasappelsap, 1 el kookvocht (eventueel), zwarte peper uit de molen, water en zout

Snij de roosjes los van de broccolistronk, schil de stronk en snij in blokjes.
Blancheer de broccoli in een paar minuutjes beetgaar in gezouten water, en giet af. Verhit de olijfolie in een pannetje, met de geplette knoflookteen. Verwijder de teen na een halve minuut. Doe de broccoli in een opdienschotel, en besprenkel met de hete olijfolie en sinaasappelsap. Strooi peper erover, en dien meteen op.

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 tl appelstroop, peper, zout, 5 el pijnboompitten, 75 g rucola

Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover.

Smakelijk! An