Groentesprokkel week 20

Beste abonnee,

Het is weer zover, de 9de klassers van de Steinerscholen zwermen weer uit op zoek naar een week bioboerderijervaring. Wij kregen deze week de helpende handen van Glenn en Elias; in weer en wind op ’t land (en gelukkig voor hen ook in de serre): oude warmoes rooien, miniworteltjes wieden, tomaten dieven en schoffelen, sla en venkel helpen oogsten, en als kers op de taart jullie pakketten helpen maken en leveren.

P1000080comp

P1000079comp

Taarten hebben we hier overigens in overvloed gehad: Lukas rondde er deze week zijn twee jaar syntrastage mee af bij ons, en koerst (letterlijk dan, helemaal in wielertenu met koersfiets en al) de wijde wereld in. We hebben hem hier graag gehad, onze junior, en hij heeft hier hopelijk veel geleerd : planten, schoffelen, klussen, zweten, doorbijten, klieven, liefde voor de groenten, wegen, opruimen (…), oogsten en nogzoveelmeer… Vooral op donderdag in de schuur, bij het wegen van wortelen, witlof of tomaat voor de pakketten, heeft hij waarschijnlijk heel veel levenswijsheid én rode oortjes opgedaan aan al die diepzinnige vrouwelijke ontboezemingen van onze vrolijke inpaksters (‘k vraag mij soms af wat dat met jullie groenten doet… nog niet geproefd?). Maar ’t boeren zit hem (voorlopig) niet zo hard in ’t bloed dat hij er zijn verdere leven aan zou wijden; tijd dus voor andere horizonten. We wensen hem een boeiende weg, met menig schone berg om te beklimmen!

Samenstelling pakket

Klein: venkel, sla van de Zonnekouter; landkers, raapsteel van de Kollebloem; spinazie ven De Lochting; wortelen, koolrabi via Biofresh
Groot: prei, venkel, sla van de Zonnekouter; rucola van de Kollebloem; spinazie ven De Lochting; wortelen, koolrabi via Biofresh
Gemengd: prei van de Zonnekouter; rucola van de Kollebloem; spinazie van De Lochting; koolrabi, appel jonagold, pompelmoes, citroen, kiwi via Biofresh
Fruit: appel jonagold, kiwi, appelsien, avocado, citroen via Biofresh
Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de sesambrood; 3de voltarwebrood
Aardappelen: volgende levering op 07/06

Recepten

Koolrabisoep met landkers
Nodig: ajuin, koolrabi, landkers, bouillon, peper, olijfolie, sojasaus.
Fruit de ajuin in olijfolie, voeg er de in blokjes gesneden koolrabi bij (zorg dat de houtige soms vezelige onderkant er eerst afgesneden is) met water en bouillon, kook gaar, mix de soep, en breng op smaak met peper en sojasaus. Snij de landkers in dunne reepjes en strooi ze in de soep (niet meer laten koken).

Venkelrijst
Nodig: 4 koppen gare rijst, 2 venkelknollen, 3 wortelen, 250g tomatensaus, 3 uien, 80g gemalen emmenthaler, 1 e.l.olijfolie, tijm, marjolein, oregano, peper
Snipper en fruit de uien met de kruiden in de olie. Snij de wortelen in plakjes en de venkel in schijfjes. Voeg ze toe aan de uien en laat enkele minuten zachtjes bakken. Voeg wat water toe en stoom beetgaar. Roer er na 10 minuten (als het kookvocht verdampt is) de tomatensaus door. Meng de rijst met de groenten en schep het geheel in een ovenschotel. Bestrooi met kaas en plaats 30’ in een voorverwarmde oven (180°C)

Spinazielasagne
Nodig: geblancheerde (evt gemixte) spinazie, bechamelsaus (vrij veel), gehakt, gesnipperde ui, look, schijfjes champignons, parmezaanse kaas, gemalen gruyere
Fruit de ui en look in olijfolie, voeg het gehakt toe, dan de champignons, kruiden met oregano, basilicum, cayennepeper en zout. Leg in een geoliede ovenschotel eerst een bodempje bechamelsaus, achtereenvolgens een laag lasagne, een laag saus, een laag gebakken gehaktmengeling, een laag spinazie met enkele lepels kookvocht, en bestrooi met wat parmezaanse kaas. Daarna opnieuw een laag lasagne…en zo verder tot de schaal vol is en/of de ingrediënten op. Bestrooi met de gemalen kaas. Plaats in een voorverwarmde oven van 225°C en bak 30-40 min voor gedroogde lasagne, en 20-25 minuten voor verse lasagne.

Spinazie met rozijnen en pijnboompitten.
Nodig: 400 g verse spinazie, 2 el. zonnebloemolie, 4 el. rozijnen, 4 el. pijnboompitten, zout, peper.
Snijd de spinazie in dunne reepjes. Blancheer ze 30 – 40 seconden in kokend water. Verhit de olie in een pan en fruit daarin rozijnen en pijnboompitten. Voeg de spinazie toe en bak de groente ca. 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Smakelijk! An