Groentensprokkel week 18

Volgende week: Hemelvaartregeling

  • De Blandijn is gesloten, die week (10 mei) voorzien we voor dit depot geen pakket
  • Voor het Trappenhuis: de school is  gesloten; dus op 10 mei worden de pakketten geleverd in de Forelstraat
  • Onze boerderijwinkel is open op vr. 10 mei (14u-19u); za. 11 mei is de winkel gesloten.

 

Beste abonnee,
IMG_4330comp

Onze koeien eindelijk blij op de wei, met als hoogtepunt Gustjes eerste volle galop in het malse paardebloemengras. Zichtbaar genot over zoveel wei(ds)heid en  vrijheid; zoiets als de eerste keer de zee zien voor ons…

 

IMG_4310comp
En de eerste nieuwe constructie is verrezen op de Zonnekouter… die stond al 10 jaar op de plannen, maar we hebben ’t al die tijd zo druk gehad met oude gebouwen oplappen en verbouwen (en uiteraard ook groenten telen), dat we niet aan nieuwbouwen toegekomen zijn. Nu is het er eindelijk van gekomen – het duurde nogal lang voor we onszelf ervan konden overtuigen dat we die niet zélf gingen bouwen, maar enkel afwerken. Het zal een welkom onderdak bieden aan al onze machines die we nu soms moeten gaan zoeken tussen ’t hoge gras. Wel teveel ijzer naar ons goesting, maar met hout afgewerkt en dakpannen erop staat hij straks helemaal geïntegreerd op ons erf, tussen schuur en vijver.

 

Plantenruilbeurs VELT: zaterdag 4 mei van 14u tot 16u op de Zonnekouter

Voor wie nog wat biologische kruiden en plantgoed teveel of te weinig heeft…

 

Samenstelling pakket

: de laatste pastinaak: door de lange bewaring al wat te ‘harig’ geworden; om beter te bewaren schrob je best die wortelhaartjes weg.

Klein: paksoi, radijs, kropsla van de Zonnekouter; wortelen van Vandevijvere; rucola van Hebben; ajuin van ’t Livinushof; courgette, pastinaak via Biofresh

Groot: prei, paksoi, kropsla van de Zonnekouter; wortelen van Vandevijvere; ajuin van ’t Livinushof;  rucola van Hebben; komkommer van PCG Kruishoutem; bloemkool, pastinaak via Biofresh

Gemengd: paksoi, radijs, kropsla van de Zonnekouter; wortelen van Vandevijvere; appel Greenstar (waarschijnlijk de laatste inlandse!), kiwi, appelsien, citroen via Biofresh

Fruit: appel Greenstar (waarschijnlijk de laatste inlandse!), kiwi, appelsien, citroen via Biofresh

Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de  lijnzaadbrood; 3de voltarwe desembrood

Aardappelen: volgende levering op 10/5

 

Recepten

Kruidige pastinaaksoepNodig: 1,25 l groentebouillon, 1 ui, 1 prei, 500 g pastinaak, 30 g boter, 1 el madrasi masala, 2 tl komijnSnij de ui en de prei in ringen en de pastinaak in blokjes. Smelt de boter en fruit hierin de ui en de preiringen, voeg de kruiden toe en bak ze even mee. Voeg dan de pastinaak en de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, doe een deksel op de pan en laat de soep ca. 15′ zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn. Pureer ze, en strooi eventueel voor het opdienen nog wat gesnipperde verse koriander over de soep.
Laksa van kip met paksoi
Nodig: 150 g kipfilet, 2 el citroensap, 1 teentje knoflook, gemberpoeder, 1/2 bosje verse koriander, 1/2 tl korianderzaad, 2 el sesamolie, 1/2 dl kokosmelk, 4 dl kippenbouillon, 1/2 paksoy, 1 el soyasaus, 125 g rijstnoedels, 1 el gehakte bieslook, blaadjes munt
Snijd de kip in kleine blokjes en laat deze een half uur in het citroensap marineren. Doe de knoflook, gemberpoeder, koriander, korianderzaad en 1 eetlepel sesamolie in een hoge beker en pureer de ingrediënten met de staafmixer tot een gladde pasta. Snijd de paksoy in grove stukken en roerbak ze heel kort in een hete wok met 1 eetlepel olie. Doe hier de pasta in, voeg de kokosmelk en bouillon toe en laat alles op een laag vuur 10 minuten koken. Voeg de soyasaus, de rijstnoedels en de kip toe en laat dit meekoken (tot de kip en noedels gaar zijn). Schenk de Laksa in ruime soepkommen. Snijd de bieslook in fijne ringetjes, de munt in dunne reepjes. Schil met een heel scherp mesje de schil van de limoen heel fijn. Garneer de Laksa met de bieslook, munt en limoenschil.

Smakelijk! An