Groentesprokkel week 15

Terwijl jullie van onze laatste postelein aan ’t smikkelen zijn, is ze in de serre al verdwenen, opgeruimd wegens te hard bloeien. Heel mooi overigens, zo’n ronde blaadjes met in ‘t midden piepkleine witte bloemetjes, als geserveerd op een groen schoteltje. Ze heeft het voorbije half jaar heel erg haar best gedaan, en ons weelderig gegeven wat ze kon, maar gezien de leuke eigenschap van dit pioniersplantje om heel vlug zaad te produceren mogen we geen week meer wachten, of het verwordt van groente tot onkruid…
Al wat in de serre geplant staat heeft een goeie schoffelbeurt én een stevige slok te drinken gekregen, en natuurlijk ook een dosis zonnewarmte; je ziet alles herademen, er zichtbaar van opfleuren en (eindelijk!) groeien. Paksoi en radijs beginnen al wat vorm te krijgen; zij zijn de eerste in het rijtje die we zullen kunnen oogsten (die groeien dan ook, hun familie indachtig, als kool…); de slaatjes en de venkel sloffen er toch maar wat achteraan, daar zullen we nog even op moeten wachten!
En omdat na lente, zomer en herfst uiteindelijk weer een winter aankomt (even slikken!), hebben we al maar terug rode kool en spruiten gezaaid … alhoewel het dit jaar toch onbetamelijk vroeg aanvoelt om daar nu al mee te beginnen!

Samenstelling pakket

Klein: prei, kervel van de Zonnekouter; rode warmoes, mizuna van Hebben; knolselder van ’t Zilverleen; broccoli via Biofresh

Groot: prei, postelein van de Zonnekouter; rode warmoes, mizuna van Hebben; knolselder van ’t Zilverleen; wortelen, wortelpeterselie, radijs, broccoli via Biofresh

Gemengd: postelein van de Zonnekouter; rode warmoes van Hebben; wortelen, broccoli, peer conference, appel greenstar, appelsien via Biofresh

Fruit: peer conference, appel greenstar, appelsien, dadels via Biofresh

Brood: : 1ste voltarwebrood; 2de notenbom; 3de 8-granenbrood

Aardappelen: juliette (vaste kokers!) van ‘t Livinushof

Recepten

Kervel-champignonsoep
Nodig: 40g boter, 1 ui, 40g bloem, 1 liter groentenbouillon, 250g champignons, 100g verse kervel, 1dl room, 1theelepel citroensap, peper en zout
Boter verwarmen, ui versnipperen en fruiten in de boter.
Meel toevoegen en goed roeren. Groentenbouillon toevoegen en laten koken. Champignons in dunne plakjes snijden en 10 min. laten meekoken. Kervel wassen, fijnmixen en met een beetje soepvocht samen met de room en citroensap bij de soep voegen. Op smaak brengen met peper en zout.

Kervelsoufflé
Nodig: 25 g boter, 25 g ongebuild meel, 1/4 l melk, 4 eieren, 3 el gehakte kervel, 70 g geraspte kaas
Roer de boter met het meel op een zacht vuurtje door elkaar. Voeg de melk langzaam en al roerend toe en laat de saus inkoken. Breek vervolgens de eieren en doe de eidooiers één voor één bij de saus. Roer de kervel door deze massa. Klop de eiwitten stijf en schep ze op het laatste ogenblik samen met de geraspte kaas door de massa. Vet een grote schaal in met olie en giet het soufflémengsel hierin. Laat de soufflé gedurende 1/2 uur rijzen in een oven van 180°C en dien onmiddellijk op.

Torentje met tofu, oesterzwammen en truffel, gewokte rode warmoes, tempura van jonge groenteslierten en een jus van peterseliewortel en balsamicocrème.
(Winnaar EVA’s Prijs der Zintuigen 2004 voor de provincie Oost-Vlaanderen, Chef Paul Rapati, Carte Blanche, Gent)
Nodig voor 4 personen: tofu 400 g, oesterzwam 400g, rode warmoes 500g, olijfolie, 4 peterseliewortels, knoflook, sjalotjes, balsamicocrème
Voor de tempura: water, bloem, arrowroot, 1 wortel, 1courgette

Centrifugeer de peterseliewortel en kruid het bekomen sap af. Bak de oesterzwammen zeer kort in olijfolie en voeg de truffelpasta toe. De tofu versnijden in gelijke plakken en laten opkoken in het sap van de peterseliewortel. Bijkruiden met peper en zout. Met een dunschiller van de groenten slierten maken en frituren in het tempura beslag. Wok de rode warmoes met de look en fijngehakte sjalotten, leg deze onderaan en bouw zo verder op met de tofu en de oesterzwammen, tot je een torentje bekomt. Bovenop komen de tempuragroenten. Afwerken met de jus van peterseliewortel en balsamicocrème.

Warmoes met gehakt en pasta
Nodig: Warmoes (rode en witte), Gehakt, sojaroom, Rode biet, Koolrabi, Bruine pasta, Currypoeder, Look, Cayennepeper
Gehakt rulbakken, cayennepeper en currypoeder toevoegen, opzijzetten. Warmoes in stukken snijden, in een beetje goede olijfolie laten slinken, opzijzetten. Koolrabi en rode biet in stukjes snijden, stomen of koken, opzijzetten. Bruine pasta koken.
Neem een grote wokpan en voeg alle ingredienten samen; goed laten doorwarmen, en dan sojaroom toevoegen tesamen met look en eventueel extra peper.

Smakelijk! An