Groentesprokkel 6

Beste abonnee, klant, sympathisant,

5 maanden, 18 weken, 52 dagen, 2.808 uren. Zo lang loop ik intussen stage op de Zonnekouter. Jammer genoeg is dit ook mijn laatste week, zijn dit de laatste paar dagen en uren die ik hier doorbreng. Ze tikken sneller weg dan ik zou willen…

Wat heb ik allemaal gedaan deze afgelopen tijd? Van koeien, schapen en varkens leren houden, een stuk of 500 bomen geplant, een oude afgeleefde schuur omgetoverd tot een geitenpaleis, veel geoogst en opgekuist (machines, serres, …), koeien geschoren en gewassen, teeltplannen besproken, allerlei documenten en verslagen bestudeerd, op het ritme van mijn stappen een hele akker ingezaaid, mijn slaapzak op wintertemperaturen uitgetest, genoten van de herfst- en winterkoude, en toch ook gewoon heel erg veel geluisterd, geobserveerd en gepraat.

Ik ben naar de Zonnekouter gekomen omdat ik wou leren wat samenwerken betekent. Echt kan betekenen. En ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld ben. Ik heb het team hier leren kennen als een bende zon-zoekers, dichters, visionairs, zorg-dragers, vernieuwing-brengers, lachers, uitvinders, late-avond-praters, denkers, dansers en doeners. Maar vooral ook als een groep mensen die het belang van onderlinge verbinding inziet. Die weet wat het vraagt, maar ook wat het brengt om jezelf af en toe even opzij te zetten om ruimte te maken voor een ander. Die vastbesloten zijn om dit project te doen werken en te blijven dragen, samen. En die, net zoals ik, geloven dat dit misschien wel onze grootste taak voor de toekomst is, leren samenwerken. Naast gewoon goed boer zijn en houden van de aarde natuurlijk! 🙂

Ik ben ze in mijn hart gaan dragen, deze mensen en deze plek. Hopelijk doen jullie dit ook. Ze zijn het waard…

Liesbeth (Landwijzer-stagiaire)

Samenstelling pakket

Vorst en sneeuw; wat een prachtig landschap geeft dit! Alleen is het bijna onmogelijk om de grond te gaan bewerken. Vooruitdenken is de boodschap. Wat vroeger kan geoogst worden, gaat de grond uit en de ‘warmere’ koelcel in. Het was dus puzzelen om het pakket interessant gevuld te krijgen. Helaas konden de aardperen – die oorspronkelijk het pakket in gingen – bij de Vroentecollega’s niet geoogst worden, probleem! Gelukkig waren de gele bieten wel ter beschikking. De Zonnekouter groenten zijn fel geminderd of blijven nog even één met het land, maar dankzij goede samenwerkingen vinden we alsnog een lokale variatie om jullie van heerlijke groenten te voorzien!

Klein: savooi, paksoi en mosterdblad van Monde des Mille Couleurs; wortel van ’t Livinushof; gele biet van De Wassende Maan; witloof van Vanderhauwert
Groot: prei van de Vroente-Zonnekouter; savooi, mosterdblad en postelein van Monde des Mille Couleurs; wortel van ’t Livinushof; gele biet van De Wassende Maan; witloof van Vanderhauwert; pastinaak en butternut via biofresh
Gemengd: paksoi en postelein van Monde des Mille Couleurs; knolselder van Nimmegeers; witte kool en gele biet van De Wassende Maan; appel Jonagold en peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Moro (It) via Biofresh
Fruit: appel Jonagold en peer Conference van Van Eykeren; sinaas Azahar (Es), pompelmoes (Es) en avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Rijstnoedels met paksoi en varkensvlees
(ideaal voor wie één van onze varkensvleespakketten bestelde!)
Nodig: 400g rijstnoedels, 1 paksoi, 400g varkenslapjes, 2 teentjes look, 1 chilipeper, 3cm gember, 2el sesamolie, sojasaus
Kook de noedels beetgaar. Spoel de paksoi en maak de blaadjes los. Snij de stelen in stukken en hak de blaadjes grof. Snij het vlees in stukjes. Pel en hak de knoflook. Verwijder de zaadjes van het pepertje en snij in reepjes. Schil de gember en snij in fijne staafjes. Wok de gember, het pepertje, de knoflook en het vlees in de sesamolie. Roer er de paksoi door en blus met wat sojasaus. Roerbak tot de groenten gaar zijn en breng op smaak met sojasaus en vissaus. Serveer met de rijstnoedels.

Carpaccio van gele biet
Nodig: 2 gele bieten, 1tl komijn, 2el walnotenolie, wat citroensap, zout
Snij de bieten in heel dunne plakken (met een mandoline) en schik de plakken op een bord of in een schaal. Rooster het komijnzaad in een droge, hete pan, tot de geur begint af te geven. Plet het zaad fijn in een vijzel. Meng het komijnzaad met de walnotenolie en breng op smaak met citroensap en zout. Sprenkel de dressing over de bieten en laat even intrekken.