Groentesprokkel 45

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het zijn mooie dagen op het land met het koude maar zonnige weer. Het geeft ons de gelegenheid om nog een aantal zaken te doen waarvoor het droog moet zijn. Zo zaaien we vandaag winterrogge als laatste groenbemester in op het land. Hoewel het laat in het jaar is, zal deze groenbemester nog kiemen en de grond bedekken. Ieder stukje akker die geoogst is, zaaien we in met een groenbemester zodat de grond beworteld is en zijn structuur behoudt wanneer het regent. Ook blijven op die manier voedingsstoffen behouden in de bovenlaag van de grond zonder dat ze wegspoelen. En hoewel we nog veel oogsten, zien we geleidelijk aan de akker kaler worden. De koeien staan ondertussen op stal en genieten van het voer dat ze voorgeschoteld krijgen. Het jongvee loopt nog even buiten op het laatste najaarsgras. Volgende week zullen ook zij op stal komen.

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, spruiten en paarse rammenas van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem; bataat van Zaailing
Groot: veldsla, postelein, spruiten, andijvie, prei, daikon en pastinaak van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: veldsla, savooikool, venkel en roodlof van de Vroente-Zonnekouter; peer conference, sinaas Azahar (Es), avocado Bacon (Es) en clementine (Es) via Biofresh
Fruit: appel Colapuis van de Vroente-Ourobouros; peer Conference, sinaas Azahar (Es) en mango (Es) via Biofresh
Aardappel: vastkokende Alouette van de Vroente-Zonnekouter

Recepten

Kruidige polenta met spruiten en champignon
Nodig (2p): 200g spruiten, 150g mengeling van champignon, 2el olijfolie, peper en zout, 1 kop polenta, 4 koppen groentebouillon, 3 takjes salie, 1/2kop geraspte parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder het buitenste blaadje van de spruitjes en maak de champignons proper. Leg de groenten op een ovenplaat en meng met olijfolie, peper en zout. Laat de groenten roosteren tot ze bruin kleuren. Breng de groentebouillon aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en voeg de polenta toe. Laat de polenta stollen voor ongeveer 3 minuten onder constant roeren. Haal de pan van het vuur en roer er de parmezaanse kaas en de salie door. Kruid met peper en zout. Serveer de geroosterde groenten op de polenta.

Kleurrijke wintersalade

Nodig (4p): 1 roodlof, 125g veldsla, 150g oesterzwammen, 2 sinaasappels, 1el honing, 1el mosterd, peper en zout, 45g walnoten, 4el olie
Snij de roodlof in 2 en verwijder de onderste harde kern. Snij fijne reepjes van de roodlof. Was de veldsla en meng met het roodlof. Schil de sinaasappel en snij voorzichtig tussen de vliesjes de partjes uit. Vang het sap op boven een kom en roer er 3el olijfolie, de honing en de mosterd onder. Breng op smaak met peper en zout. Hak de walnoten grof. Verhit wat olie in een grillpan en grill er de oesterzwammen in. Meng de oesterzwammen, sinaasappelpartjes, walnoten en dressing met de salade.
Tip: naar wens kan je er ook een geraspte rammenas onder mengen om de salade wat extra pit te geven!

Warme lasagne met savooi

Nodig: lasagnevellen, 1 savooi, 1 butternut, 4 teentjes look, 3 gehakte salieblaadjes, sap van een halve limoen of citroen, 300g ricotta of alpenfrishkäse, 100g paneermeel, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de pitten. Leg ze met de snijkant op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er de teentjes look met schil bij. Zet 30 minuten in de oven en laat nadien afkoelen om er uiteindelijk het vruchtvlees uit te lepelen. Haal de look uit de schil en pureer met de pompoen. Voeg 1 el olijfolie, salie en limoensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Snij de savooikool in fijne reepjes en stoof kort aan in wat olie. Verwarm de oven op 200°. Leg een laagje pompoensaus op de bodem van een ovenschaal. Leg er een laag lasagnevellen op, vervolgens ricotta of alpenfrishkäse, savooikool en herhaal het proces. Eindig met een laagje saus. En bestrooi met het paneermeel. Zet 30 minuten in de oven.